Slávne ženy a Buenos Aires

2013-03-14 18:00:00 |   |    | 

ARGENTÍNA - Hlavné mesto Argentíny patrí už dávno medzi vyhľadávané ciele turistov z celého sveta. Tango, steaky, kožené kabelky, fotka pri slávnom Obelisku alebo popoludnie na futbalovom štadióne klubu Boca Juniors. To je len malá ukážka lákadiel mesta na rieke Río de la Plata. Ale, ak na Buenos Aires zaostríme, takmer za každou atrakciou mesta vykukne žena. Presvedčte sa.



Recoleta, tu spí slávna Evita

Všetky cintoríny na svete majú svoju jedinečnú atmosféru a všetky ukrývajú množstvo príbehov. O najslávnejšom argentínskom cintoríne sa hovorí, že v ňom spí celá história tejto ťažko skúšanej krajiny. A svoje pevné miesto v nej má aj Eva Duarte de Perón,  rovnako ako na cintoríne v noblesnej štvrti Recolete.

Evita zomrela v roku 1952 ako 33-ročná, avšak jej telo sa do rodinnej hrobky dostalo po mnohých peripetiách až v roku 1976. Odvtedy sa stalo miesto večného odpočinku milovanej i nenávidenej Evity najnavštevovanejším hrobom na cintoríne. Každý deň sú pri ňom čerstvé kvety a skupinky turistov. Evita je skrátka nesmrteľná.

 

Včera Eva, dnes Cristina

Ďalším miestom, ktoré sa spája s menom prvej manželky niekdajšieho argentínskeho prezidenta Peróna, je prezidentský palác, la Casa Rosada. Z jeho balkóna Evita zdravila davy, ktoré ju milovali a Madona spievala svetoznámu pieseň „Don't cry for me Argentina“. Dnes patrí miesto v prezidentskom paláci už od roku 2007 inej žene, Cristine Kirschner. Aj ona podobne ako Evita má pred sebou davy fanúšikov i tých, čo jej nevedia prísť na meno. Isté je, že sa na prezidentskú stoličku dostala po svojom manželovi aj druhýkrát a Argentína pod jej velením pomaly napreduje.

 

Ženy, ktoré sa nevzdávajú

Pred prezidentským palácom sa rozprestiera Májové námestie, Plaza de Mayo, ktoré bolo svedkom všetkých prelomových udalostí hlavného mesta Argentíny a aj k nemu sa viažu príbehy žien. Žiaľ, sú to smutné príbehy žien, ktoré prišli počas vojenskej diktatúry o svojich najbližších. Matky mladých odporcov vojenskej junty v rokoch 1976 až 1983, ktorí odrazu zmizli, sa rozhodli nečakať nečinne na ich návrat. Začali sa zhromažďovať na Májovom námestí a ich hlas znel čoraz silnejšie. Vzniklo tak hnutie Matky Májového námestia, Madres de la Plaza de Mayo, ktorých poznávacím znamením sa stala biela šatka na hlave.

Väčšinu mladých ľudí sa dodnes nepodarilo vypátrať, ale Matky sa nevzdávajú. Majú vlastnú univerzitu, vydavateľstvo, podporu celebrít, nomináciu na Nobelovu cenu za mier, ale hlavne túžbu nenechať čierne obdobie argentínskych dejín zapadnúť prachom. Už dávnejšie sa prestali pravidelne stretávať na Májovom námestí, no biele šatky tam stále nájdete. Stačí sa pozrieť pod nohy.

 

Dámy, iba pre vás

Zdá sa, že i sami predstavitelia Buenos Aires si uvedomili, že ženám patrí v tomto meste čestné miesto a dali im ho. V jeho najmladšej štvrti, v niekdajšom hlavnom prístave Puerto Madero, nesú ulice mená významných ženských postáv argentínskej histórie, umenia či vedy. Od roku 2001 zdobí štvrť aj atraktívny most z dielne španielskeho architekta Santiaga Calatravu. Jeho meno? Most ženy.

Puerto Madero má tiež svoj deň, asi nikoho neprekvapí, že je to 8. marca.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa