Argentínska Ushuaia, niečo pre romantikov

2012-02-06 12:40:00 |   |    | 

ARGENTÍNA - Keď prichádzate do mesta Ushuaia, ako prvý vám padne do oka ošarpaný prístav zahalený v melancholickej hmle. Nie je to nič výnimočné, najjužnejšie argentínske mesto je dôležitý námorný bod a aj pochmúrne počasie je tam častým javom. Zrážky tu padnú až 200 dní v roku. Hoci leží Ushuaia na pobreží, oddychovať na pláži tam turisti neprichádzajú. Cestujú na najjužnejší cíp Argentíny, aby si overili, či je tam naozaj koniec.



Jeden koniec, druhý začiatok

Ushuaia je hlavné mesto Ohňovej zeme, o ktorom okrídlená veta hovorí, že je na konci sveta, ale na začiatku všetkého ostatného. Ak sa týmto mestom na brehu kanála Beagle necháte pohltiť, možno pochopíte, že na rečiach o veľkých začiatkoch je v podstate veľa pravdy. Ushuaia je plná romantiky a to je ideálna živná pôda pre nové výzvy.

 

Romantika pre všetkých

Aj v Ohňovej zemi má deň iba 24 hodín, ale počas nich tu môžete zažiť všetky štyri ročné obdobia. Pre usmiatych romantikov a zaľúbené dvojice je ideálna jar a leto, kedy hreje v Ushuaii chvíľami ostré slnko a vyhliadky nad mestom ponúkajú čarovné pohľady i kúsok tieňa. Stačí vyjsť len 7 km k ľadovcu Martial a odtiaľ sa dívať na kanál Beagle, ktorý spája Tichý oceán s Atlantickým a pritom sa  k sebe nežne túliť.

Aj romantici drsnejšieho rangu, ktorí hľadajú v knihách Lorda Byrona či Johanna Goetheho búrky, utrpenie a exotické prostredie, si prídu v Ushuaii na svoje. Stačí málo: nalodiť sa v Ushuaiskom prístave na niektorý z pripravených katamaránov a vydať sa na vlny kanála Beagle. Pri troche štastia príde búrka, možno aj blesky a o exotiku sa postarajú kráľovské kormorány, tulene a čajky na okolitých otrovoch.

Obe kategórie romantikov určite poteší pohľad na maják Les Éclaireurs, ktorý sa stal emblémom mesta a neprávom dostal prívlastok najjužnejšieho majáka na svete. Stojí na svojom mieste od roku 1920 a podľa mnohých inšpiroval román Jula Verna Maják na konci sveta. Hoci to tak v skutočnosti nebolo, nikomu to nebráni, aby sa na maják zasnene nedíval a nepremýšľal nad ťažkým osudom námorníkov.

V máloktorom argentínskom meste nájdete v nápojovom lístku toľko teplých možností, ako práve v Ushuaii. Samozrejme, svoju úlohu zohráva aj studené podnebie, ale je azda lepší nápoj ako horúca čokoláda, ak chce človek len hľadieť do diaľok a snívať o nových začiatkoch na konci sveta?

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa