Mendoza - srdce argentínskeho vinárstva

2012-01-02 16:40:00 |   |    | 

ARGENTÍNA - Ak pijete radi víno, určite ste niekedy mali na stole aj to argentínske. Pozreli ste sa, odkiaľ presne sa k vám dostalo? Nepochybujem, že bolo z Mendozy. Tam je totiž ukryté srdce argentínskeho vinárstva. Pod kopcami famóznych Ánd dozrieva vraj najlepší Malbec na svete.



Jedná sa o odrodu hrozna pôvodom z Francúzska, ktorá sa veľmi rýchlo uchytila aj v „novom svete“, v Argentíne, Čile alebo Kalifornii. Až šesťdesiat percent argentínskej produkcie vína pochádza z regiónu Mendoza, ktorého klimatické podmienky, najmä množstvo slnečných dní, zabezpečujú vínu Malbec mimoriadne vysokú kvalitu. Nie nadarmo sa o Mendoze hovorí ako o kraji slnka a dobrého vína.

 

Nekonečné Andy za chrbtom

Tiahnu sa cez celý juhoamerický kontinent, dosahujú priemernú výšku 4 tisíc metrov a vedia hrať všetkými farebnými odtieňmi. Také je pohorie Andy, ktoré drží večnú stráž nad mestom Mendoza. Nie je to náhoda, že práve tu nájdete viac obchodov s horolezeckou výbavou ako je na argentínske pomery bežné, Mendoza je totiž štartovacou čiarou pre výstup na najvyšší kopec Ánd, 6 962 metrov vysoký vrchol Aconcagua.

Nemusíte byť práve skúsený horolezec, aby ste si odniesli fotku s týmto „kopčiskom“ v pozadí. Stačí si rezervovať výlet v niektorej z miestnych cestovných kancelárií, ktorá vás odvezie do Národného parku Aconcagua, odkiaľ za dobrého počasia vrchol vidno a vy už môžete hľadať miesto pre obrázok na kuchynskej stene.

 

História na dotyk

Prechádzať sa ulicami argentínskych miest, to je ako listovať v učebnici dejepisu. Tu meno osloboditeľa, tam miesto významnej bitky, vedľa ulica prezidenta. Mendoza nie je výnimka, aj ona má hlavné námestia pomenované podľa krajín, čo najviac poznačili jej históriu: Španielsko, Taliansko a Čile. Prvé dva štáty dali Argentíne jednu zo svojich generácií a Čile je hneď za kopcom, juhoamerický brat, s ktorým treba byť zadobre.

Námestie číslo štyri nesie meno generála San Martina. Patrí k Mendoze tak ako opojný vínny mok. Súčasník Napoleona je považovaný za národného hrdinu krajiny, stál na čele vojenských kampaní, ktoré prispeli k neskoršej nezávislosti budúcich juhoamerických štátov. Osloboditeľom je aj v Čile a práve z Mendozy vyštartovalo jeho vojsko s cieľom priniesť nazávislosť aj do krajiny Pabla Nerudu, čo sa mu podarilo.

Park generála San Martina je tak jednou z perličiek mesta. Patrí k najkrajším v Argentíne, má rozlohu viac ako 350 hektárov, jeho súčasťou je umelé jazero a vždyprítomní švárni kajakári, grécke divadlo Frank Romero Day a futbalový štadión, ktorý bol postavený pri príležitosti argentínskych Majstrovstiev sveta vo futbale v roku 1978.

Park je stále plný ľudí, bežci, cyklisti, psíčkari a turisti. Tí smerujú na kopček Cerro de la Gloria. Odtiaľ vidno znovu kúsok Ánd, ale najmä, stojí tam pamätník venovaný vojsku generála San Martina, ktoré oslobodilo nielen Čile, ale i Peru.

 

Pozor, pozor!

Ak sa spýtate Argentínčana, čo mu napadne pri slove Mendoza, každý druhý odpovie: „víno“. Každý tretí by možno povedal: „acequias“. Je to španielske označenie kanálov, ktoré lemujú všetky cesty v Mendoze. Vznikli, aby prinášali vodu topoľom, čo dávajú uliciam prepotrebný tieň. Mendoza je totiž oázou uprostred púšte, každý strom, ktorý v nej vyrástol, je dielom človeka a aby vydržal aj v čase veľkého letného sucha, potrebuje vodu.

„Acequias“ sú špecialitou a jednou z nástrah Mendozy, ktoré číhajú na svoje obete hlavne po zotmení. Darmo si budete dávať pozor, počkajú si aj na vás. Bez flašky vína, fotky s Andami v pozadí a pošmyknutia do kanála acequia sa totiž z Mendozy neodchádza.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

         

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa