V Buenos Aires otvorili múzeum o Beatles

2011-02-04 10:00:00 |   |    | 

ARGENTÍNA - Šek na 11 libier podpísaný Ringo Starrom, "autentická" parochňa padnúca každej hlave z Beatles a tisíce ďalších spomienkových predmetov na slávnu britskú skupinu lákajú ich fanúšikov do nového múzea, ktoré otvorili začiatkom roka v Buenos Aires.



Je výsledkom zberateľskej mánie 53-ročného Rodolfa Vazqueza, ktorého v roku 2001 zapísali do Guinessovej Svetovej knihy rekordov ako majiteľa najväčšej zbierky spomienkových predmetov na Beatles vo svete. Už vtedy ich mal 5 612.

Vyše 2 200 z nich vystavuje v Múzeu Beatles, ktoré otvoril v Buenos Aires.

Argentínske múzeum je na rozdiel od podobných múzeí v anglickom Liverpoole či nemeckom Hamburgu špecifické množstvom exponátov.

"Chcem vystavovať svoju zbierku natrvalo. Počas roka budem vymieňať vystavené exponáty s ďalšími zo zbierky," uviedol Vazquez s tým, že inak by boli predmety uložené v škatuliach a nik by sa z nich nemohol tešiť.

Zbierku ešte stále rozširuje, jednotlivé predmety kupuje či vymieňa si ich zo zberateľmi vo svete.

Vazques tvrdí, že nepozná celkovú hodnotu svojej súkromnej zbierky, ktorá zahŕňa aj obaly albumov, autogramy, hračky, pôvodné fotografie, koncertné programy a hrnčeky a taniere s fotografiami Beatles, ktorí v Argentíne nikdy nevystúpili.

Osobitne rád má vraj 64 škatuliek žuvačiek vo forme miniatúrnych albumov, ktoré poukazujú na 16 platní Beatles. Ďalšou raritou sú štyri hudobné skrine s postavami Johna Lennona, Paula McCartneyho, Georgea Harrisona a Ringo Starra. Vazquez dokonca má aj overené kópie ich rodných listov.

Vystavuje tiež tehlu, jednu z asi 5 000 kusov, ktoré boli zachránené po zbúraní pôvodného Cavern klubu v roku 1983. Má aj kus pódia z hamburského Star klubu, kde si hudobníci zarábali na živobytie ešte s bubeníkom Peteom Bestom, ktorého v roku 1962 nahradil Ringo Starr. V argentínskom múzeu sa nachádza pár paličiek na bubon podpísaných Bestom.

Je tam aj kus podlahy zo sirotinca Armády spásy nazvaného Strawberry Fields, ktorý stál neďaleko Lennonovho bydliska, keď bol chlapec a ktorého názov inšpiroval rockovú melódiu Strawberry Fields Forever.

Podľa majiteľa múzea ho od otvorenia 3. januára navštívili už dve tisícky ľudí.

 

Zdroj/autor: ap, tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa