Za Popoluškou na zámok Moritzburg

2011-01-22 15:00:00 |   |    | 

NEMECKO - Od 5. novembra do 26. februára budúceho roka bude saský Moritzburg patriť hlavne milovníkom rozprávky Tri oriešky pre Popolušku.



Barokový zámok neďaleko Drážďan chce každú zimu lákať návštevníkov na výstavu o populárnom filme Václava Vorlíčka, ktorého časť sa tam natáčala.

Sľubuje si od nej zopakovanie úspechu výstavy o Popoluške z minuloročnej zimy, ktorá pritiahla viac ako 150 tisíc záujemcov.

Podľa hovorkyne správy saských zámkov Petry Brommerovej bude možno novú expozíciu vidieť vždy len mimo sezóny.

Má v nej byť veľa originálnych kostýmov a rekvizít z natáčania. Časť exponátov sa ale bude vždy obmieňať, aby mali fanúšikovia tejto televíznej klasiky, ktorá sa v Nemecku teší rovnakej popularite ako v Česku a na Slovensku, dôvod za rok prísť znova.

Kastelánka Ingrid Möbiusová vlani pre denník Sächsische Zeitung o chystanej výstave povedala, že bude v porovnaní s tou z minuloročnej zimy väčšia, viac zameraná na deti a omnoho romantickejšia.

V pláne je aj viac ju prepojiť s priestormi so stálou barokovou expozíciou v bývalom loveckom zámku saského kurfirsta Augusta Silného, ktorý leží neďaleko českých hraníc.

"V zime tak v budúcnosti zakaždým prevezmú žezlo od Augusta Silného Popoluška alebo rozprávkový kráľ. V lete bude vládnuť len August," uviedla vtedy Möbiusová.

Film Tri oriešky pre Popolušku vznikol v rokoch 1972 a 1973 na motívy rozprávky Boženy Němcovej v spolupráci barrandovských ateliérov s vtedajším východonemeckým štúdiom DEFA.

Okrem československých hercov Libuše Šafránkovej, Pavla Trávníčka, Vladimíra Menšíka alebo Heleny Růžičkovej sa v ňom objavili aj nemeckí umelci Rolf Hoppe (kráľ), Karin Leschová (kráľovná) a Carola Braunbocková (macocha). K natáčaniu exteriérov mu poslúžil tiež napríklad vodný hrad Švihov.

Podľa nemeckej televízie MDR sa Möbiusová nevzdáva ani plánu vybudovať na Moritzburgu trvalú expozíciu o Popoluške - takzvaný Popoluškin kabinet, ktorý avizovala v roku 2009.

 

 

Kontakt:

Schloss Moritzburg
E-mail: moritzburg@schloesserland-sachsen.de

 

Zdroj/autor: čtk, schlossmoritzburg, drom

VIDEO Zámok Moritzburg



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: schlossmoritzburg.de,wikipedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa