Deväť najlepších destinácií pre rok 2011

2011-07-09 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Traja odborníci na cestovný ruch oslovení televíziou CNN radia preštudovať diár na rok 2011 a vyhradiť si v ňom čas na cestovanie.



Odporúčajú deväť destinácií, ktoré vraj stoja za to. Okrem známych miest, ako je európska Barcelona alebo americký New York, sú medzi nimi aj Albánsko alebo Bulharsko.

New York turistov láka každoročne. Tento rok uplynie desať rokov od teroristických atentátov z roku 2001.

Do septembrového výročia by mal byť na mieste pomník obetiam útokov, ku ktorému budú môcť zavítať návštevníci známeho ground zero.

Cestovateľom by ďalej nemal uniknúť mimoriadny park High Line, vybudovaný na opustenej železničnej dráhe nad úrovňou viacerých ulíc. "Je to ako utajená záhrada, prináša to nový život do ulíc dole," povedal americký vydavateľ sprievodcov Lonely Planet Robert Reid.

Osobne tento rok zamieri do ďalšej odporúčanej destinácie, na Nový Zéland, aby sa naučil razantný tanec haku domorodých Maorov. K tradičným lákadlám nádherného ostrova pribudol aj svetový pohár v rugby. Bezkonkurenčné sú niektoré odporúčané ubytovania ako napríklad Farma na Cape Kidnappers.

Vlastné dobrodružstvo si možno zorganizovať v peruánskom Iquitos. Toto skoro polmiliónové stredisko v amazonskej oblasti v Peru je najväčším mestom, do ktorého sa nedá dostať autom. Kto do neho zamieri, musí použiť jedine lietadlo alebo loď.

Návštevníci populárnej Barcelony budú môcť tento rok prvýkrát uvidieť interiér baziliky La Sagrada Familia bez lešenia, v ktorom je uväznená desiatky rokov, počas ktorých sa stavba presláveného Antonia Gaudího dokončuje. "Všetci vedia, ako úžasná je zvonka, interiér je jednoducho nádherný," povedala autorka cestovných sprievodcov Pauline Frommerová.

Milovníkom prírody námestník riaditeľa cestovných kancelárií Altour Martin Rapp odporúča Nórsko. Pre tých, ktorí vyhľadávajú mimoriadne zážitky, potom lyžovanie zo svahov, na ktoré dopraví lyžiarov vrtuľník, ultraľahké lietanie a bungee jumping.

Pokojnejšie povahy si môžu najať loď na cestu nórskymi fjordami a ubytovať sa v pokojných hotelíkoch. "Celá Škandinávia sa trochu podceňuje. Ľudia väčšinou jazdia do veľkých miest ako Kodaň, Štokholm alebo Oslo, ale tamojší vidiek je mimoriadne krásny," povedal Rapp.

Šiesta z odporúčaných destinácií môže byť pre mnohých prekvapením. Albánsko ponúka stredomorskú atmosféru bez obvyklých davov a vysokých cien. K videniu je napríklad juhoalbánske mesto Gjirokastra, ktorého centrum bolo zaradené na Zoznam kultúrnych pamiatok UNESCO. "Mesto dláždené kamením s domami pochádzajúcimi z osmanského obdobia skrýva veľa histórie," tvrdí Reid.

O Japonsku sa vraj medzi cestovateľmi nesprávne traduje, že je cenovo nedostupné. Akonáhle sa tam už človek dopraví, môže ho podľa Reida dovolenka vyjsť lacnejšie než napríklad pobyt v New Yorku. Radí obrátiť sa v Japonsku na medzinárodné cestovné centrum a požiadať o dostupné ubytovanie v súkromí, zvané minšuku. V Tokiu vyjde noc v takejto čistej a jednoduchej izbe na 40 dolárov (asi 30 eur).

Tým, ktorí chcú na juh a pritom sa chcú vyhnúť populárnym miestam ako napríklad Kostarika, Frommerová odporúča Guatemalu. Jazero Atitlán považuje za jedno z najkrajších miest na svete. "Aldous Huxley o ňom povedal, že je krajšie ako jazero Como. Bola som tam minulý rok v marci a musím súhlasiť," vyhlásila Frommerová.

Bulharsko - ďalšie prekvapenie odporúčanej deviatky. Reid ho vybral z krajín bývalého sovietskeho bloku, o ktoré vraj bude v roku výročia rozpadu Sovietskeho zväzu záujem. Bulharsko má podľa Reida najkrajšiu časť čiernomorského pobrežia a v zime na svojich horách ponúka výborné lyžovanie. "Rád tam cestujem autom. Nie je tam veľká premávka a cítim sa tam bezpečne," povedal Reid, ktorý tvrdí, že Bulharsko prešiel v moskviči z roku 1972, ktorý si zakúpil za 500 dolárov (asi 380 eur).

 

Zdroj/autor: lonelyplanet, cnn, čtk, drom

Foto: wikipedia, sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa