Maté: juhoamerický zázrak v tekvičke?

2012-12-31 13:00:00 |   |    | 

ARGENTÍNA - Pod pazuchou termoska a v ruke nádobka, z ktorej trčí kovová slamka. Aj podľa týchto indícií v dave ľahko rozpoznáte Argentínčana. Hoci, tiež by to mohol byť rodák z Uruguaja, Paraguaja či Brazílie. Alebo pokojne iba cudzinec, ktorého si získal zaujímavý juhoamerický rituál združovať sa okolo tekvičky s čajom maté.



O čo vlastne ide?

O čaj zo sušených lístkov Cezmíny paraguajskej, rastliny, ktorá sa pestuje v oblasti Južnej Ameriky okolo hraníc Argentíny, Brazílie a Paraguaja. Krík môže dorásť až do výšky 15 metrov, jeho lístky sa sušia, drvia a istý čas nechávajú odpočinúť, aby sa potom mohli v kruhu priateľov a známych počas „maté ceremónie“ vypiť ako čaj. Práve skupina ľudí je pri pití maté dôležitá, ide totiž o zvyk, ktorého cieľom je stretnúť sa, stráviť spoločnú chvíľu a zabaviť sa. Maté nechutí rovnako, ak ho človek pije sám, ako keď sa s ním rozdelí.

 

Tímový rituál

Jeden zo skupiny, zhromaždenej okolo maté, má za úlohu zalievať horúcou vodou z termosky čaj nasypaný v nádobke maté, ktorá koluje medzi prítomnými. Kto dopije svoju dávku, tekvičku vráti „zalievačovi“ a ten ju znovu naplní vodou a podá nasledujúcemu v poradí a tak ďalej. Pri príprave a podávaní maté platia dve hlavné zásady. Voda na zalievanie nesmie byť vrelá a kovová slamka, nazývaná bombilla, sa má použiť bez miešania. Tekvička sa ku každému prítomnému vracia dovtedy, kým nepovie: „Ďakujem!“

 

Atypické múzeum

Maté je juhoamerická tradícia, ktorá sa väčšine turistov odhalí len veľmi povrchne. Málokto dostane príležitosť vyskúšať maté v skutočne autentickej atmosfére, ale aj pre tých, čo po ňom túžia a nepoznajú žiadneho miestneho milovníka tejto špeciality, existuje elegantné riešenie: návšteva Múzea maté. Nachádza sa v mestečku Tigre, ktoré leží neďaleko Buenos Aires, v delte rieky Paraná. Múzeum je ťažké prehliadnuť, pred bránou má totiž obrovskú nádobu maté.

Domáci pán, sympatický Jorge, je sprievodcom v tomto jedinečnom múzeu. Bohatá zbierka všetkého, čo je k pitiu maté potrebné, exponáty približujúce jeho históriu a iné zaujímavosti, sú umiestnené priamo v dome, kde býva Jorge s rodinou. Ako sa na správneho propagátora pitia maté patrí, sám zdraviu prospešný nápoj miluje, a tak je samozrejmosťou, že na záver prehliadky múzea čaká na návštevníka ochutnávka maté.

 

Za bránami múzea

Energiu získanú z maté možno využiť pri prehliadke mestečka Tigre. Hneď pred bránou múzea je nábrežie rieky Paraná, ktorá o niekoľko kilometrov ďalej vteká do Atlantického oceánu. Na nábreží vždy stoja lode a tie turistom ponúkajú plavbu po zaujímavej delte rieky. Potom už len naskočiť na vlak smerom do Buenos Aires a na pešej zóne Florida si kúpiť súpravu na prípravu maté. Bez nej sa z Argentíny neodchádza.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa