Aljaška a Yukon - fascinujúce kráľovstvo divočiny

2013-01-30 16:30:00 |   |    | 

Zlatisté slnko ožaruje zasnežené vrcholky hôr, ranná rosa sa trbliece na steblách trávy a v rieke plávajú lososy. Na protiľahlom brehu sa medveď chystá uloviť si raňajky a na obzore medzi bielymi mrakmi vykukuje Mount McKinley. A vy ste jediným votrelcom v tom kráľovstve divočiny, ktoré je rovnaké od čias, kedy ho objavili ázijskí lovci mamutov i americkí zlatokopovia.



Nemusíte byť práve milovníkom Jacka Londona, aby vás Aljaška fascinovala. Tá krajina, kde štíty hôr rozrývajú divoké rieky a kde vládnu medvede a vlci, tá úplná čistota a nedotknutosť a zároveň nesmierna krutosť a neúprosnosť prichádzajúcej zimy vo vzduchu. Aljaška a jej kanadský sused Yukon ukrývajú vo svojich údoliach a korytách riek mnohé tajomstvá a odkazy ľudských osudov.

Vydať sa sem na vlastnú päsť je odvážne, ale stojí to za to. Jedinou dobrou radou je pokora voči nesmiernej sile prírody - tá je v týchto končinách jediným sudcom. Práve ona rozhodne nielen o tom, kam sa vydáte, ale i kedy sa vrátite. Keď v daždi stojíte uprostred chodníka, ktorý sa začne pomaly meniť na rieku, a medveď na vedľajšej stráni sa na vás otočí, nezáleží na tom, koľko príručiek mladých svišťov ste prečítali. Toto je divočina.

Našťastie sú aj iné možnosti, ako čo najlepšie spoznať tento vzdialený kút sveta. Cestovné kancelárie ponúkajú výpravy do amerických a kanadských veľhôr, k ľadovcom alebo k starým ryžoviskám zlata. Taký zájazd väčšinou stojí okolo 4 tisíc eur. Samotná spiatočná letenka vyjde asi na tisíc eur, problém však nastáva pri pohybe po Aljaške, kde sa na mnoho miest nedostanete inak než vrtuľníkom.

Medzi najkrajšie miesta Aljašky a Yukonu patria bezpochyby tunajšie národné parky. Napríklad pre vstup do NP Denali potrebujete špeciálne povolenie, o ktoré je v sezóne veľký záujem. Do každej oblasti parku je totiž povolený vstup len určitému počtu ľudí. Vďaka tomu si tu však budete naozaj pripadať ako v divočine, i keď nie takej nebezpečnej. Môžete sa tu prejsť na psom záprahu, pozorovať medvede, losy, vlky alebo splavovať na rafte rieku Nenana. To všetko v kulisách tundry s divokými skaliskami a zasneženými vrcholmi veľhôr.

Nič menšie nedalo parku Denali svoje meno, než najvyššia hora Severnej Ameriky, Mount McKinley, nazývaná tiež Denali. Až 6 194 metrov vysoká hora leží v centre parku a z určitého uhla pohľadu by sa dala považovať i za najvyššiu horu sveta. O niečo menšia, ale stále trhajúca rekordy, je severoamerická špecialita - medveď kodiak. Ten žije len na jednom americkom ostrove - na Kodiaku.

I napriek tomu, že tu nájdete pozorovateľne pre turistov, stále tu existujú miesta, ktoré si môžete vychutnať úplne sami. Keď pôjdete po ceste, ktorú vyšliapali stovky obrovských tláp a na brehoch rieky uvidíte zvyšky lososov, bude vám celá ľudská existencia pripadať akási malá a bezvýznamná. Tu vládne kodiak.

Je však ešte veľa toho, čo musíte vidieť! Len jeden zo štyroch živlov - voda - tu nachystala neuveriteľné množstvo zaujímavostí a jedinečných vecí. Môžete trebárs každý rok sledovať lososy tiahnuce proti prúdu rieky do vnútrozemia naklásť ikry alebo sa vyšplhať na jeden z mnohých ľadovcov. Fjordy rezervácie Kenai Fjords zas najlepšie preskúmate pri plavbe na lodi a uvidíte tak i morské vydry, veľryby alebo tulene. Nakoniec sa vykúpete v teplých prameňoch Takhini a budete sa tešiť na deň v znamení zlata.

 

  • Zlatá horúčka len pre ostrieľaných

Ryžovanie zlata na Klondiku nebola žiadna maličkosť. Aby ste vôbec dorazili do mestečka v blízkosti ryžovísk, museli ste prekonať Pobrežné hory priesmykom Chilkoot. A to nie raz, ale mnohokrát, aby ste si doniesli všetky potrebné zásoby. Zo začiatku cesty bolo možné využívať ťažné zvieratá, neskôr sa však prechádzalo cez ľadové pole, kde zlatokopovia vytesali 1 500 schodov. Úzkou cestou mohol ísť len rad mužov za sebou.

 

Práve zlato sem totiž na konci 19. storočia prilákalo desiatky tisíc zlatokopov a zmenilo nadobro tunajšiu krajinu nikoho na výnosné ryžovisko. V kanadskom teritóriu Yukon je dokladom tejto mohutnej migrácie mestečko Dawson na rieke Klondike a na Králičom potoku, v ktorom sa našlo obrovské množstvo zlata. Okrem zlatonosných polí, na ktorých si môžete skúsiť vyryžovať vlastnú zlatú hrudu, tu budete obdivovať tiež kedysi najväčšie rýpadlo na ťažbu zlata na svete.

Ak sa rozhodnete vydať na Aljašku alebo Yukon, urobte to koncom leta. Vyhnete sa tak nepríjemným náletom komárov a ešte stihnete teplé počasie. Cestovať sem v septembri je tiež možné, ale má to už svoje riziká - vo vyšších polohách sa môžete stretnúť so snehom a s rannými mrazíkmi. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, vždy môžete počítať s veľkou ochotou a pomocou tunajších ľudí. Tam, kde príroda vládne tvrdou rukou, je každý pripravený pomôcť druhému v núdzi.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazd za divokou a nespútanou prírodou a za medveďmi Kodiak

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do USA:

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa