NP Sequoia, domov najmohutnejších stromov planéty

2013-01-12 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Už názov parku prezrádza, čo môže byť jeho hlavná atrakcia. Áno, sú to neprekonateľné, obrovské sekvoje, najmohutnejšie stromy na svete, ktoré môžu dorastať do výšky až 80 metrov.



Najslávnejší z nich a pýcha parku Sequoia National Park je určite Strom generála Shermana, ktorý objemom dreva kraľuje tabuľke najväčších stromov sveta.

Má výšku takmer 84 metrov, priemer kmeňa 11 metrov a vek možno až 2 700 rokov. Nachádza sa v tzv. Obrom lese a meno dostal podľa generála americkej občianskej vojny.

Niet ani najmenšej pochybnosti, že turistov do druhého najväčšieho parku v Spojených štátoch lákajú famózne sekvoje, avšak park skrýva ešte mnoho ďalších prekvapení. Rozkladá sa na ploche viac ako 1 600 km², zasahuje do neho pohorie Sierra Nevada, a tak mu patrí aj najvyššie pohorie Spojených štátov, ak zabudneme na Aljašku. Mount Whitney má 4 417 metrov.

Na svoje si v parku prídu aj milovníci krasových útvarov, hoci iba čiastočne. Z viac ako 200 jaskýň na ploche parku je verejnosti prístupná iba jedna, Crystal Cave, dlhá 5,5 km a plná zaujímavých vápencových útvarov.

Do parku vedie niekoľko prístupových ciest, ale vo vnútri ich veľa nie je. Dobrodružnejším návštevníkom to náladu nepokazí, skôr naopak. Park je totiž plný turistických ciest a na dôležitom mieste vždy natrafia na stanový tábor. A že podobné dobrodružstvá má na svete rado stále veľa ľudí, dokazuje aj ročná návštevnosť  tohto kalifornského parku, viac ako 275 miliónov turistov ročne.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa