Tajomné čínske paláce: vypočujte si Múr ozvien a nájdite stratenú harmóniu

2012-03-03 10:00:00 |   |    | 

Zvuky tichých krokov po naleštenej kamennej podlahe sa odrážajú od pestrofarebných stien, tóniny melódií z divokých záhrad sa prevracajú do orientálnych poltónov a prenikajú za hrubé steny, zlaté ornamenty sa lesknú v kužeľoch dopadajúceho slnka. Atmosféra čínskych palácov je presiaknutá tisícročnou históriou ďalekého Orientu a múdrosťou a bohatstvom dávnych cisárov.



Ak sa tento rok rozhodnete precestovať Čínu, pri vašich cestách sa rozhodne nevyhnete úchvatným starým i novým palácom s typicky prehnutými strieškami. Pre Európana od seba ťažko rozoznateľné budovy však v malých detailoch ukrývajú nespočetné množstvo významov a symbolov, ktoré odhalíte snáď len s pomocou čínskeho historika. S nami sa môžete pozrieť do tých najzaujímavejších z nich. Len v samotnom Pekingu sú ich stovky!

 

Letný palác

Pekinský palác z 12. storočia sa ukrýva v prekrásnych záhradách, najväčších v meste, a jeho farebné strechy sa odrážajú v jazierku Kunming, z ktorého čnie. Pozemok s veľkosťou 290 hektárov nájdete na Hore dlhého života, potom okolo radu ďalších chrámov, mostov, jazierok a palácov. Okrem toho však neďaleko stojí tiež Starý letný palác, dnes už bohužiaľ v troskách. Rovnako ako ten nový slúžil cisárom starej Číny ako letné sídlo a vraj bol ešte omnoho krajší než palác súčasný.

 

  • Tajomné hory Číny

V starej, legendami opradenej Číne sa okrem tajomných chrámov stretnete i s nemenej tajomnými horami - nájdete tu totiž Päť veľkých hôr, čo je komplex posvätných hôr taoizmu, a Štyri posvätné hory budhizmu. Taoistická pätica je usporiadaná podľa štyroch svetových strán a stredu, ktorý je v tomto učení tiež smerom, a patrí sem napr. Kvetinová hora (Chua-šan) s piatimi vrcholmi a mnohými chrámami na nich. Na E-mej-šan, jednej zo štyroch hôr budhizmu, nájdete zase najväčšiu sochu Budhu na svete, tzv. lešanského Budhu.

 

Chrám nebies

Ďalšou perlou Pekingu je komplex taoistických chrámov, Chrám nebies (Tiantan) z 15. storočia. Ide vraj o najkrajší a najzachovalejší chrám Číny a slúžil ako komunikačný kanál s nebesami. Ak sa vydáte na dôkladnú prehliadku, objavíte také miesta ako 30 metrov vysokú Sieň modlitieb s tromi modrými strechami, Múr ozvien, takzvanú guľatú budovu s jedinečnou akustikou, ktorá nesie šepot z jednej strany na druhú, alebo napríklad Oltár nebies, ktorý kedysi slúžil ako obetné miesto.

 

Stavby Zakázaného mesta

V srdci Pekingu zase leží známe Zakázané mesto s cisárskym palácom založeným v 15. storočí, ale tiež trebárs so Sieňou najvyššej harmónie (Taihe Dian) s trojicou schodísk, z ktorých prostredné slúžilo len cisárom. Oslavovali sa tu významné udalosti ako Nový rok alebo korunovácie, zatiaľ čo v Sieni strednej harmónie sa cisár na tieto obrady chystal. V Sieni udržujúcej harmónie boli zase prijímaní veľvyslanci cudzích krajín.

 

Norbulingka

Tibetský palác z 18. storočia v meste Lhasa slúžil asi sto rokov ako letná rezidencia dalajlámu. Okrem krásnych výhľadov na okolité hory vás zaujme i rad netradičných súčastí komplexu - majú tu malú zoologickú záhradu, kde pôvodne boli len zvieratá, ktoré dalajlámovia dostávali do daru. Tiež sa tu nachádza filmová sála, ktorú pomohol postaviť horolezec Heinrich Harrer alias Brad Pitt z filmu Sedem rokov v Tibete.

 

  • Čínske veľkostné rekordy

Palác nekonečna neďaleko Xi'anu je najväčším palácom, ktorý bol kedy na Zemi vybudovaný. Jeho rozloha 5 kilometrov štvorcových je zhruba sedemkrát väčšia než rozloha Zakázaného mesta v Pekingu a jedenásťkrát väčšia než rozloha Vatikánu. Čcheng-te (takzvaný Džehol) sú zase najrozľahlejšie záhrady sveta - môžete sa tu prechádzať po ploche šesť štvorcových kilometrov. Mauzóleum cisára Čchin z 3. storočia pred naším letopočtom, známe ako Terakotova armáda, patrí hneď k niekoľkým svetovým naj - je jedným z najväčších, najbohatších a najzaujímavejších mauzóleí sveta. Bodaj by nie - pod zemou sa tu ukrýva 2 tisíc rokov stará armáda 8 tisíc terakotových bojovníkov.

 

Potala

Palácový komplex Potala bol pre zmenu zimným sídlom dalajlámu v Lhase a to až do tej doby, kedy musel 14. dalajláma z Tibetu po čínskej anexii utiecť. Mnísi sa potom ešte dlho snažili, aby sa do komplexu nikto nepovolaný nedostal, dnes to tu už ale žije - pri návšteve celej Lhasy a Potaly obzvlášť stretnete neuveriteľnú zmes rôznych ľudí od budhistických mníchov po cestovateľov s krosnami.

Dnešná Potala bola postavená v 17. storočí z hliny, kameňa a dreva; týmto spôsobom sa podarilo postaviť neuveriteľných tisíc miestností a 10 tisíc svätýň. Už od 6. storočia tu ale akýsi chrám stál - vršok Červeného kopca, kde Potalu nájdete, bol totiž vždy považovaný za duchovné miesto. Dnes tu môžete žasnúť nad farebnými freskami z histórie Tibetu, ktoré sa nachádzajú na tri metre hrubých stenách, a obdivovať krásu stropných malieb.

 

  • Pekinský palácový psík

Malý, chlpatý pes mohol byť svojho času dôvodom k poprave - chovať ho totiž nesmel nikto iný než členovia čínskeho cisárskeho dvora. Posvätné zviera bolo dobre kŕmeným maznáčikom najbohatších vrstiev v dobe, kedy v Európe chýbalo k systematickému plemennému chovu niekoľko stoviek rokov.

 

Mukdenský palác

Palácový komplex zo 17. storočia bol obydlím prvých čínskych cisárov dynastie Čching. Nájdete ho v meste Mukden v oblasti Mandžuska a v jeho útrobách môžete navštíviť veľké múzeum čínskej histórie. Ide o jediný dochovaný kráľovský palác mimo Pekingu; na 6 hektároch sa tu týči 114 budov s 300 izbami. Zaujímavé je predovšetkým miešanie tibetských a mongolských architektonických vplyvov, ktoré sú na tomto komplexe evidentné - časté je napríklad použitie päťfarebných glazovaných tehál.

 

Tipy na zájazd do Číny za ruchom veľkomiest i tichom budhistických chrámov

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Číny:

 

  • Malý okruh po Číne: Poznávanie života a pamätihodností metropoly Peking vhodne doplnené o návštevu niekdajšej metropoly a východiskového bodu Hodvábnej cesty.
  • Veľký okruh po Číne: Historické pamiatky Xi’anu a Pekingu, prírodné divy Guilinu, moderné tváre Šanghaja a Hongkongu. Maximum Číny len za dva týždne.
  • Čína - Perly ríše stredu: Prejdete sa po Veľkom múre, prezriete si kedysi najbohatšie mesto sveta Xi’an so slávnou Terakotovou armádou, pulzujúci Šanghaj, romantické Suzhou...

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa