Veľký čínsky múr a tajuplné legendy

2011-11-25 11:35:00 |   |    | 

Prastarý, nádherný, zaujímavý a monumentálny - takto rozdielne pôsobí Čínsky múr na každého, kto sa ho vydá navštíviť. Mohol by však tiež niesť názov „tajuplný“, lebo sa k nemu viaže veľa tajuplných legiend z rôznych období jeho existencie. Jedna z najzaujímavejších legiend pochádza priamo z obdobia výstavby múru.



Legenda o Veľkom čínskom múre

Staré báje dodnes spomínajú na utrpenie starovekých robotníkov pri stavbe Veľkého čínskeho múru. Jedna z povestí hovorí o pani Meng Ťiang a jej mužovi, ktorého povolali na stavbu. Keď sa priblížila zima, putovala táto žena stovky kilometrov s teplým oblečením, len aby zistila, že jej manžel zomrel. Z veľkého žiaľu ľahla k múru a nariekala, až múr praskol a odhalil pozostatky jej muža, ktorého Meng odniesla na pohrebisko predkov.

Najnavštevovanejšie miesto Veľkého čínskeho múru sa nachádza asi 80 km od Pekingu pri pevnosti Badaling (Pa-ta-ling). Ak sa vydáte týmto smerom, pripravte sa na postupnú zmenu okolitej krajiny. Čím bližšie k múru budete, tým viac to bude vidieť na okolí. Ak začnete cestu v modernej metropole krajiny - v Pekingu, budete plynule prechádzať do predmestských oblastí vidieckeho rázu. Budete sa prepletať pomedzi vozy a plne naložené bicykle alebo sa diviť pri pohľade na poľnohospodárske usadlosti, na ktorých sa ani dlhé storočia vývoja nijako nepodpísali a zostali rovnaké ako v dobe čínskych cisárov. Nakoniec prídete až k stavbe, na ktorej pracovali celé armády čínskych robotníkov. Postavili múr, ktorý úspešne ochránil ich rozľahlú ríšu.

 

  • Megalománia dávnych cisárov
    Veľký čínsky múr je sám osebe kolosálnou stavbou. Navyše jeho horná časť bola postavená tak, aby po hradbách mohlo ísť vedľa seba 5-6 jazdcov na koňoch. Mohutné cimburie, opevnené veže so signálnymi ohňami, malé pevnosti rozmiestnené v „neveľkej“ vzdialenosti od seba, to všetko robilo  z Veľkého čínskeho múru nedobytnú stavbu.

 

Putovanie po Veľkom čínskom múre

Niektoré časti sprístupnené verejnosti sú doslova skúškou obratnosti, pretože vedú cez strmé svahy miestnej krajiny. Pokiaľ začnete v Badalingu (Pa-ta-ling) a pôjdete dostatočne ďaleko na západ, dôjdete k rozpadajúcim sa častiam múru, ktoré vedú kam až oko dovidí. Pa-ta-ling je najnavštevovanejšou časťou, a preto je tu mnoho turistov a obchodníkov so stánkami, pomedzi ktoré sa budete musieť prepletať.

Trochu pokojnejšou časťou je oblasť Mutianyu. Múr je tu menej strmý a napriek tomu ponúka rovnako kvalitný výhľad ako Pa-ta-ling. Pre tých, ktorí by chceli vidieť Veľký čínsky múr v jeho „neopravenej“ podobe, je tu úsek Simatai, ktorý sa stal najnebezpečnejšou časťou múru.

 

Ako Veľký čínsky múr vznikol

Jednoducho, jeho pôvod treba hľadať v jednotlivých pevnostiach. Najstaršie pevnosti sa v Číne objavili už pred 2 000 rokmi. Roky chátrali, až sa k vláde dostala dynastia Ming, ktorá ich začala systematicky opravovať. Revolučným nápadom, ktorý v podstate zabezpečil vznik Veľkého čínskeho múru, bolo ich vzájomné prepojenie stenami. Vznikla tak jediná mohutná hradba, ktorá sa stala takmer neprekonateľnou prekážkou, chrániacou proti nájazdom nezvaných osadníkov a nepriateľov z iných kultúr. Toto veľdielo bolo nazvané Wan-li Čchang Čcheng (Veľký čínsky múr) a na dĺžku meria vyše 6 tisíc kilometrov. Dodnes je považované za niečo unikátne, čo nemá v histórii celého sveta obdoby.

Veľký čínsky múr je zatiaľ totiž stále neprekonanou megalomanskou stavbou. Stala sa symbolom sily a moci čínskych cisárov. V súčasnosti je pre turistov sprístupnených niekoľko častí múru, kde sa dá v pokoji prejsť.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • K hrobkám dynastie Čching
    Ak patríte medzi tých, ktorí nemajú radi nadmerný ruch okolo pamiatok, ktoré by ste si radi v pokoji prezreli, navštívte hrobky východných Čchingov. Svojím pojatím napodobňujú staršiu mingskú architektúru, ale sú väčšie a krásne zreštaurované. Z
    Pekingu sa síce budete musieť premiestniť o 125 kilometrov, cesta sa však vinie krásnou a zaujímavou krajinou. Odmenou vám budú hrobky dvoch politicky najmocnejších vládcov dynastie Mandžov.
  • Do provincie Hunan
    Ak zavítate do tejto provincie, nemali by ste vynechať dve najkrajšie prírodné zaujímavosti - prvou je hora Cheng-šan-nan, ktorá sa stala jednou z piatich posvätných hôr Číny. Chrámy, kláštory zahalené v zahmlenom opare poskytujú nádhernú romantickú prechádzku, na ktorej spoznáte život a starobylú kultúru predchádzajúcich obyvateľov. Druhou zaujímavosťou je rezervácia Wulingyuan alebo tiež „čínsky Yellowstone, v ktorom sa môžete prechádzať labyrintmi skalnatých roklí, cestičiek, rozľahlých jaskýň alebo romantických dediniek, ktorých obyvateľov nezasiahla moderná doba.

 

  • Za pandami veľkými

Roztomilý zavalitý medvedík obhrýzajúci výhonky bambusov. Tak má väčšina ľudí zafixovanú Pandu veľkú, ktorej sa veľmi darí v chovnej stanici ležiacej 11 km severovýchodne od Čcheng-tu. Na 30-hektárovom území tu žije asi 40 pánd, ktoré tu môžete pozorovať vo voľnej prírode. Nachádza sa tu tiež múzeum venované pandám, kde sa dozviete veľa o týchto krásnych, ale v dnešnej dobe už ohrozených zvieratách.


 

Tipy na zájazd do Číny

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Čína:

 

  • Čína - Perly ríše stredu: Za 12 dní navštívite najväčšie skvosty čínskej kultúry - Veľký čínsky múr, slávnu terakotovu armádu alebo mesto budúcnosti Šanghaj.
  • Malý okruh po Číne: Spoznáte centrum najrýchlejšie sa rozvíjajúcej krajiny sveta. Zoznámite sa s kultúrou starou tisícky rokov a s nespočetnými historickými pamiatkami.
  • Veľký okruh po Číne: Historické pamiatky Xi’ anu a Pekingu, prírodné divy Guilinu, moderná tvár Šanghaja a Hongkongu - čo najviac z Číny len za dva týždne.


 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa