Šanghaj

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Oficiálny názov Shanghai, Shànghǎi, štát - Čína. Vzrušujúce mesto zmietajúce sa v prudkých kultúrnych zmenách. Po zrušení obchodných bariér, sa ho zmocnili sily obchodu a dizajnu. Premenilo sa na svieže, nové, skoro dokonalé miesto, kde sa dá žiť tak, ako nikdy predtým.



 

Oficiálny názov Shanghai, Shànghǎi, štát – Čína

Vzrušujúce mesto zmietajúce sa v prudkých kultúrnych zmenách. Po zrušení obchodných bariér, sa ho zmocnili sily obchodu a dizajnu. Premenilo sa na svieže, nové, skoro dokonalé miesto, kde sa dá žiť tak, ako nikdy predtým. Hoci sa nedá porovnať s históriou Pekingu, alebo pamiatkami provincie Xi'an, Šanghaj je centrom modernej Číny. Kozmopolitné mesto bežiace na koncepte „revolúcie v životnom štýle“ ukazujúce architektonické chrámy umenia, gastronómie, alebo súčasného mestského života.

 

DOPRAVA

Šanghaj je napriek svojej veľkosti prekvapivo kompaktný – čo znamená, že po jednotlivých štvrtiach sa dá chodiť pešo. Turisticky atraktívna je oblasť na východe ohraničená riekou Huangpu, na severe potokom Suzhou. Dobrým orientačným miestom je sútok obidvoch riek – vchod do parku Huangpu. Severne leží stará japonská štvrť, južným smerom sa nachádza Bund, oficiálne Zhongshan Lu, neoficiálne Wai Tan. Jeho východný breh je často prehliadaný  pre obrovskú Oriental Pearl TV Tower, najpozoruhodnejšiu súčasnú pamiatku mesta, ležiacu v špeciálnej ekonomickej zóne Pudong. O pár sto metrov južnejšie z parku Huangpu, kde sa Bund stretáva s Nanjing Lu, jednou z hlavných obchodných tepien mesta (všetky východo-západné ulice mesta sú pomenované po čínskych mestách, severojužné po čínskych provinciách). O niekoľko sto metrov južnejšie je ďalšia väčšia križovatka, kde sa Nanjing Lu stretáva s Yan'an Lu, ktorá vedie ďalej tunelom pod riekou Huangpo. Stará a jediná skutočne čínska je štvrť ležiaca južne od Bundu. Najdôležitejšou severo-južnou osou je Xizang Lu, na jej križovatke s Huaihai Lu leží ďalšia z obrovských nákupných ulíc mesta. Huaihai Lu ďalej pokračuje na západ, do centra starej francúzskej štvrte.

Ak máte v úmysle zostať v Šanghaji dlhšie ako pár dní, najlepšie je zaobstarať si nabíjateľnú kartu Shanghai Jiaotong Card (上海 公共 交通 卡). Karta platí pre autobusy, metro, Maglev a dokonca aj pre taxíky, čím sa dá vyhnúť nakupovaniu lístkov na každej stanici metra, a neustálu kontrolu drobných mincí potrebných na jazdu autobusmi a taxíkmi. Karty sa kupujú na ľubovoľnej stanici metra, alebo v niektorých obchodoch, ako napríklad Alldays a KeDi Marts. Môžu mať dva rozmery – obyčajný a remienkový (druhý typ je určený na zavesenie k mobilnému telefónu) v rôznych cenových verziách. Nabíjateľné sú len obyčajné typy tejto karty, a nabiť sa dajú iba v násobkoch 50 CNY alebo 100 CNY.

Šanghajské metro (www.shmetro.com) je rýchle, lacné, čisté a pomerne zrozumiteľné, aj keď nájsť miesto na sedenie počas dňa môže byť ťažké. V špičke sú vozne preplnené nad kapacitu, ale metro jazdí často. Premáva tu 14 liniek, medzi viac ako 366 stanicami a trasy majú dĺžku viac ako 617 km. Mapy metra sú k dispozícii na väčšine staníc. Výstupy zo stanice metra môžu byť mätúce, pre lepšiu orientáciu slúžia mapy ulíc vo výstupnej hale. Stanice metra sú označené červeným M.

Ceny lístkov sa pohybujú od 3 CNY do 15 CNY v závislosti od vzdialenosti, a dajú sa vo väčšine prípadov kúpiť v automatoch, len za hotovosť. Metro premáva len do 22:00, niektoré linky do 22:30, po tomto čase je najlepšie objednať si taxík. Najužitočnejšie linky pre turistov sú 1, 2 a 10. Linky 1 a 2 sa spájajú na námestí People's Square, ktorá je najrušnejšou stanicou mesta. 

Obrovský systém autobusovej prepravy v Šanghaji je bohužiaľ veľmi nezrozumiteľný pre cudzincov ktorí nehovoria po čínsky, alebo nevedia čítať znaky. Zástavky a trasy sú iba v čínštine. Vodiči nehovoria po anglicky vôbec, alebo len minimálne, jediná vec ktorou sa dá riadiť sú oznámenia zastávok na tabuli, ktoré sú v angličtine. Predmestské a diaľkové autobusy nemajú číselné označenie, cieľ cesty je v čínskych znakoch. Air-bus (s motívom snehovej vločky a znakmi 空调 vedľa čísla autobusu) stojí 2 CNY až 3 CNY. Autobusy bez klimatizácie jazdia zriedkavejšie, a ich cena je 1,50 CNY za cestu. V autobusoch bez sprievodcu sa peniaze hádžu do slotu vedľa vodiča. Treba mať pripravenú presnú sumu, drobné sa nevydávajú. Ak nehovoríte po čínsky, je dobré mať cieľ cesty napísaný v čínštine, a poprosiť vodiča, sprievodcu alebo spolucestujúceho o pomoc. Hlavne počas špičky, ak sa ocitnete v tlačenici, je dobré dávať si pozor na osobné veci. Autobusy zvyčajne jazdia od 5:00 do 23:00, s výnimkou autobusov série 300, ktoré premávajú v noci. Pre autobusové spojenia v angličtine je užitočná stránka http://msittig.wubi.org/bus .

Taxíky sú dobrou voľbou, najmä mimo špičky. Cena sa pohybuje v reláciách od 14 CNY za prvé 3 km, 2,4 CNY za kilometer za vzdialenosť 10km a potom 3,5 CNY za ďalšie km. Je užitočné mať cieľ cesty napísaný v čínskych znakoch alebo zaznačený na mape, pretože komunikácia v angličtine môže byť problém. Prípadne sa dá zavolať na telefónne číslo, ktoré je umiestnené v zadnej časti vozidla, a agent na linke hovoriaci po anglicky pretlmočí cieľ vašej cesty šoférovi. V noci sa voľné auto dá rozpoznať podľa červeného osvetlenia "na prenájom" na palubnej doske na strane spolujazdca.

Rezervujte si ubytovanie v Šanghaji online.

 

UBYTOVANIE

Šanghaj ponúka každý typ ubytovania, od super elegantných a ekologických butik-hotelov až po luxusné päťhviezdičkové hotely, ktoré sídlia v obrovských budovách s blikotavými vežami. Výber dopĺňajú izby v energických a farebných hosteloch, aj historické hotely, všetko, čo by sa od mesta takejto veľkosti dalo očakávať. V Číne sa menšie a stredne veľké hotely volajú bīnguǎn (宾馆, doslova "penzión"), zatiaľ čo väčšie hotely sa často nazývajú juǔdiàn (酒店), alebo dàjiǔdiàn (大 酒店).

Luxusnejšie izby sa dajú vybrať z troch kategórií: elegantné butik-hotely, historické miesta s nostalgickou atmosférou a  špičkové moderné hotely s vežičkami a exkluzívnymi službami. Stredná trieda ubytovania ponúka aj butik-hotely a miesta s nádychom dávnych čias. Lacnejšie hotely bývajú čisté, pohodlné, ale prevažne bezduché expresné ubytovania, ktoré niekedy ponúkajú väčšie izby ako hostely, ale zväčša je problém dohovoriť sa v nich po anglicky.

Všeobecne sa dá povedať, že s výnimkou najlepších hotelov a hostelov sa stretnete len so základnou angličtinou.

Šanghaj má dobrú sieť cenovo dostupných hostelov. Zvyčajnými hosťami sú anglicky hovoriaci cestovatelia, hostely ponúkajú zväčša lepšie izby ako cenovo ekvivalentné hotely, Wi-Fi, spoločné internetové miestnosti, požičovne bicyklov, kuchyňu a práčovňu a dokonca aj biliardový a pingpongový stôl, alebo strešnú záhradu.

Zdieľané postele sa pohybujú v cenách okolo 70 až 90 CNY, dvojposteľové izby stoja do 200 CNY, ale bývajú obsadené najrýchlejšie. Za izbu strednej veľkosti sa dá očakávať cena aspoň 600 CNY. Útulné a zaujímavé butik-hotely účtujú viac. Štandardná izba v špičkovom hotely bude okolo 1000 CNY, a to aj po zľave.

Zaujímavosťou je, že väčšina hotelov v Číne stále neubytováva cudzincov. Každý hotel potrebuje špeciálne oprávnenie na tento druh ubytovania. Väčšina hotelov v Číne nemá toto oprávnenie. Hotely, ktoré nemajú povolené ubytovať cudzincov, sú často neštandardné a oveľa lacnejšie ako turistické.

 

JEDLO

V porovnaní s ostatnými oblasťami Číny je ponuka jedla neuveriteľne široká. V meste nájdete všetky čínske regionálne kuchyne, rovnako ako brazílsku, indickú, japonskú alebo akúkoľvek európsku. V porovnaní s kantonskými, alebo sečuánskymi  nie sú šanghajské jedlá medzi cudzincami populárne. Do väčšiny sa pridáva zázvor, cukor alebo víno Shaoxing, bez pikantných korení. Ryby, alebo morské raky sú považované za tradičné jedlá, ponuku dopĺňajú úhory alebo kraby.

Počas sezóny (medzi októbrom a decembrom) je dobré skúsiť morského kraba dazha, výnimočnú ale veľmi drahú špecialitu. Lacné a rýchle občerstvenie je ľahko dostupné po celom meste, v akejkoľvek dennej alebo nočnej hodine. Oplatí sa skúsiť miestnu špecialitu -  xiao long bao jedlo podobné knedlíkom. Oproti ostatným Číňanom, sú Šanghajci známi obľubou sladkostí, ktorá sa prejavuje viac ako 1800 pekárňami a cukrárňami. Sladkosťami je známa časť okolo Nanjing Dong Lu.

Kaviarne sa stávajú posledným hitom mesta, v každom obchodnom centre natrafíte na Starbucks, alebo na drahšie medzinárodné reťazce ako Bonomi, alebo Manabe. Všetky kaviarne sú dobré na raňajky, inou možnosťou sú výborné, ale veľmi drahé raňajkové bufety v luxusných hoteloch.

 

ZÁBAVA

Nočné kluby a bary sú v tomto meste momentálne v rozkvete, miesta sa otvárajú a zatvárajú rýchlejšie ako sa noc premení na deň. Baroví nadšenci si môžu vybrať všetko, od očarujúcich Art Deco salónikov až po živú hudbu v rockových a džezových kluboch, zatiaľ čo tanečná klubová scéna má v programe množstvo zahraničných aj miestnych DJov. S návratom k uvoľnenejším časom prišiel aj návrat drog a sexuálneho ťaženia, fenomén ktorý pravidelne získava pozornosť vlády, ale naďalej ostáva prevažne bez kontroly.

Šanghaj má jednu z najsofistikovanejších a najkompaktnejších klubových scén v Číne. Barová scéna je živá, kluby a diskotéky sú zväčša pre tých, ktorí sa chcú zúčastniť zábavy na tanečnom parkete rovnako ako v bare, alebo zažiť nočný život v tomto meste v intenzite akú nemalo od 30. rokov. Šanghajská tanečná klubová scéna sa spolieha na DJov a zahraničné superhviezdy.
Fanúšikovia kultúry sa môžu tešiť zo širokej škály podujatí, mesto žije vystúpeniami akrobacie, muzikálmi, operou, tanečnými a divadelnými predstaveniami, aj koncertmi klasickej a súčasnej hudby. Nové moderné divadlá a sály v posledných rokoch prilákali Yo-Yo Ma, Luciana Pavarottiho, Dianu Krall, Ballet Kirov a putovné predstavenia Les Miserables a Cats. Takisto aj veľké mená popovej a rockovej scény si našli cestu na miestne mega pódiá.

Aj keď Šanghaj už dnes nie je centrom čínskeho filmu, stále je tu veľké a dychtivé filmové publikum. Čína obmedzuje premietanie hollywoodskych filmov na 20 ročne. V minulosti sa väčšina z týchto filmov dabovala do čínštiny, ale v poslednej dobe sa niektoré z nich objavili aj v pôvodnom znení s čínskymi titulkami. V posledných dvoch desaťročiach, čínski režiséri natočili niekoľko vynikajúcich filmov, ale nie všetky môžu byť oficiálne uvedené v tejto krajine. Samozrejme, pirátske verzie týchto politicky citlivých filmov a stoviek filmov z Hollywoodu sú zvyčajne v obehu na uliciach Šanghaja už v priebehu niekoľkých hodín po svetovej premiére filmu. Vzhľadom na tento smutný stav tu nie je príliš veľa možností pre návštevníkov, ktorí nehovoria po čínsky.

 

NÁKUPY

Nakupovať do úplného vyčerpania sa dá na čínskej obchodnej ulici Nanjing Road, alebo na Yuyuan Bazaar, neďaleko Bund, ak hľadáte čínske remeselné produkty a šperky. Nanjing Road je dlhá ulica. Slávnejšia časť leží na východe pri časti Bund (Nanjing Road East), s peším bulvárom dlhým 1 km, lemovaným rušnými obchodmi (jazdí tam linka 2 na stanicu Nanjing Road East). Široký bulvár je počas víkendu a cez sviatky plný ľudí.

Obchody sú často zamerané na čínskych turistov, takže ceny sú prekvapujúco primerané. Miestni obyvatelia sa radi prechádzajú po Nanjing Road, ale  nakupovať chodia na Huaihai Road (tiež rušný obchodný bulvár s viac luxusnými predajňami).
Za nákupmi v exkluzívnejších obchodíkoch treba prejsť na západný koniec mesta, do časti Nanjing Road West, v blízkosti chrámu Jing'an. Vo veľkých nákupných centrách (Plaza 66 aka Henglong Plaza, Citic Plaza, Meilongzhen Plaza a ďalšie) sa sústreďujú predajne nesúce názvy najslávnejších módnych mien.

Pre intímnejšie nákupy v butikových obchodíkoch treba zájsť do časti French Concession na ulice Xinle Lu, Changle Lu  a Anfu Lu.

Shanghai Foreign Languages Bookstore na 390 Fuzhou Rd ponúka knihy v angličtine a v iných svetových jazykoch, užitočné najmä pre učenie čínštiny. Hneď za rohom na Shanxi Rd 36 nájdete malý, ale dobre zásobený antikvariát.

Starožitnosti, nefritové kamene a komunistické čínske rekvizity sa dajú nájsť na trhu Dongtai Road Antiques Market, kde treba vyjednávať, aby ste sa dostali k prijateľnej cene. Yuyuan Gardens je ďalším trhom, kde sa predávajú starožitnosti, rovnako ako drobné suveníry (čajníky, obrazy, "hodvábne" tašky atď.).

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Obyvatelia Šanghaja oslavujú všetko od mŕtvych básnikov po pivo, a robia to intenzívne. Budete si to pamätať dlho potom, ako zjete posledný kúsok miestneho koláča yuèbĭng. Najväčšou udalosťou v šanghajskom kalendári je čínsky Nový rok, veľké oslavy vrátane dračích a levích tancov sa konajú chráme Longhua. Dobrým obdobím na návštevu mesta je lampiónový festival, konajúci sa vo februári – väčšina domov je ozdobených farebnými svetlami. Festival dračích lodí sa koná v júni. Šanghajský festival piva sa po celom meste potáca koncom júla. Festival stredu jesene prezývaný Mesačný, je čas konzumácie mesačných koláčikov yuèbĭng. Koná sa v septembri. V novembri a začiatkom decembra sa usporadúva medzinárodný festival umenia.   

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Art Scene China – súčasné čínske výtvarné umenie v krásne rekonštruovanej koloniálnej vile s príjemnou záhradou (www.artscenechina.com)

Baiyun Temple – menší taoistický chrám so zaujímavou podobizňou jadeitového cisára (Yùhuáng Dàdì);

Century Park –  najväčší šanghajský park, dobrý únik pred horúčavou mesta;

Bund Sightseeing Tunnel – 647 metrov dlhá, bizarná cesta kabínkou pod hladnou rieky Huangpu;

China Sex Culture Museum – fascinujúce miesto, kde pochopíte čínsku erotiku a sexualitu. Medzi najzaujímavejšie exponáty patrí nôž, slúžiaci na  „úpravu“ hlasiviek eunuchov;

Ženský kláštor Chenxiangge – komunita 40 mníšok rádu chénhǎi (more prachu) – čo je budhistický názov pre svet mŕtvych – úžasný chrám je útočiskom pred súčasným chaosom mesta;

Konfuciánsky chrám – príjemný, dobre udržiavaný chrám ležiaci v tieni borovíc a magnólií; Dajing

Pavilion – jediná, chránená časť mestských hradieb, ktoré až do roku 1912 obklopovali mesto;  

Katedrála Dongjiadu -  najstarší kostol v meste, postavený španielskymi jezuitmi v roku 1853, veľkolepá stavba stojaca v katolíckej časti Šanghaja.

Duolun Road Cultural Street – prekrásne zreštaurované domy, kedysi tu bývali slávni spisovatelia ( a niekoľko generálov Kuomintangu), dnes sú tu obchody s umením, kaviarne, galérie a reštaurácie;

Formula One Grand Prix Off – každý október sa tu zastaví kolotoč Formule 1. Je jednou z najúžasnejších udalostí v meste. Lístky stoja okolo od 380 do 4000 CNY a vypredajú sa veľmi rýchlo;

Plavba po rieke Huangpu - úžasné výhľady na Bund a ruch nábrežia. Väčšina výletov vychádza z dokov blízko East Jinling Rd, kde sa dajú kúpiť aj lístky;

Chrám Jade Buddha – jeden z mála fungujúcich budhistických kláštorov, atraktívna je   jadeitová socha Budhu vysoká 1,9 metra, kontemplácia v chráma je „vďaka“ veľkému počtu turistov problematická; 

chrám & pagoda Longhua – najstarší a najväčší chrám v Šanghaji, oplatí sa navštíviť najmä počas budhistických sviatkov;

Chrám Jing'an – chrám postavený už v roku 247, počas kultúrnej revolúcie slúžil ako továreň na výrobu umelej hmoty, oplatí sa vidieť hlavne počas festivalu kúpajúceho sa Budhu (ôsmy deň štvrtého lunárneho mesiaca – počas splnu mesiaca);

Jinmao Tower – mrakodrap navrhnutý podľa  tradičnej čínskej pagody je klenotom súčasnej architektúry, môžete tu bývať (hotel Grand Hyatt sídli od 53 po 87. poschodie), poslať pohľadnicu (z najvyššie položenej pošty na svete), piť (v najvyššie položenom bare na 87. poschodí) alebo sa len dívať z 88. poschodia (www.jinmao88.com);

Oriental Pearl TV Tower – 468 metrov vysoký symbol Pǔdōngu - renesancie Šanghaja. Ničím originálna stavba je známa výhľadom, úžasným múzeom histórie mesta, a dlhými radmi a rozpačitým spôsobom kupovania lístkov;

Qībǎo – staré mesto Šanghaja, dnes plné turistov a starej, tradičnej architektúry;

Riverside Promenade – prekrásna prechádzka po Pǔdōngu, s úžasným výhľadom na Bund, tiež sa dá sedieť vo výborne položených kaviarňach nad hladinou rieky;

Shanghai Art Museum – miesto, kde sa koná šanghajské bienále. Je excelentným múzeom, jeho návšteva je občerstvením hlavne počas letných mesiacov;

Shanghai Botanical Gardens – únik pre mestskou džungľou, dobre udržiavané a atraktívne miesto;

Shanghai Museum Of Contemporary Art (Moca Shanghai) – sklenená budova v parku Renmin s výbornými výstavami hlavne západného súčasného výtvarného umenia;

Shanghai Ocean Aquarium – inteligentne navrhnuté akvárium ponúkajúce prehliadku ekosystémov od rieky Yangzi, cez austrálske a juhoamerické rieky po Antarktídu a koralové útesy (http://www.sh-aquarium.com/en/html/index.aspx);

Shanghai Zendai Museum Of Modern Art (Shanghai Moma) – nové, ale malé múzeum je vysoko moderným priestorom venujúcim sa súčasnému výtvarnému umeniu (www.zendaiart.com);

Shanghai Zoo – asi najlepšia zoo v Číne, ponúkajúca slušný výber zvierat – od tiav, cez žirafy, gorily, levy, opice, pandy až po polárne medvede;

Miesto prvého kongresu Čínskej komunistickej strany (CCP) – jedno z najsvätejších miest čínskeho komunizmu;

Chrám miestnych bohov – kedysi bývali podobné chrámy v každom čínskom meste, tento bol počas kultúrnej revolúcie ťažko poškodený. Za zmienku stoja drevené sochy venované generálovi Huo Guang a miestnosť taoistických a budhistických božstiev;

Xīntiāndì – nákupno- zábavný komplex. Veľmi rýchlo sa stal epicentrom šanghajských metrosexuálov, ktorých nasledovali hordy turistov. Tam, kde niekto vidí štýl a majetok, iní vidia vysoké ceny...(www.xintiandi.com);

Yuyuan Gardens & Bazaar – ukryté besiedky, trblietajúce sa jazierka plné kaprov, pavilóny, šepkajúce bambusy, zhluky jasmínov, kamenné výklenky, roztrúsení japonskí turisti – jedna z najväčších atrakcií Šanghaja, s návštevnosťou viac ako tisíc turistov denne. Oplatí prísť skoro ráno;

 

LETISKO

Shanghai Pudong International Airport  (PVG) – medzinárodné lety

Shanghai Hongqiao International Airport (SHA) – vnútroštátne lety

http://www.shanghaiairport.com/

 

INTERNET

http://www.meet-in-shanghai.net/

https://www.chinahighlights.com/shanghai/

http://wikitravel.org/en/Shanghai

 

APLIKÁCIE

Pleco - je šikovná aplikácia pre preklady medzi angličtinou a čínštinou, ktorá pomáha prelomiť jazykovú bariéru, a je zostavená z viac ako desiatich najlepších anglických a čínskych slovníkov. Jednou z najdôležitejších funkcií tejto aplikácie je jej schopnosť rozpoznávania znakov. Po odfotografovaní čínskeho znaku a identifikácií v aplikácií, Pleco preloží rozoznaný obraz. Má tiež funkciu pre zvukovú výslovnosť.

Shanghai Taxi Guide – pri cestovaní po tejto krajine sa môže stať, že sa človek ocitne v situácií kedy sedí v taxíku a dookola opakuje šoférovi cieľové miesto. Táto aplikácia rieši tento problém, do databázy sa zadá cieľ cesty v angličtine, následne sa dá vybrať zo zoznamu viac ako 3000 miest a Shanghai Taxi Guide zobrazí adresu v čínskych znakoch.

Hexatech – ak potrebujete získať prístup k v Číne zablokovaným webovým stránkam, ako sú Google, Facebook a Instagram, budete si musieť stiahnuť virtuálnu privátnu sieť (VPN). Jednou z najlepších dostupných verzií pre mobilné zariadenia je Hexatech, bezplatná služba, ktorá ponúka pripojenie prostredníctvom jedného servera. Ak chcete pripojiť viacero služieb, prejdite na platené vydanie.

 

BEZ ZÁRUKY

Festival dračích lodí, ktorý sa koná v júni je pripomienkou smrti básnika a politika Qu Yuana, ktorý sa v treťom storočí pred našim letopočtom na protest proti skorumpovanej miestnej vláde utopil.
Do čínskej histórie tiež vstúpil nápis pred vchodom do parku Huangpu, ktorý znel „Zákaz vstupu psom a Číňanom.“ Aj keď sa dodnes nevie, či nápis v skutočnosti existoval, dostal sa do čínskych učebníc, dokonca ho filme Päsť plná hnevu zničí Bruce Lee.

šanghajskom múzeu verejnej bezpečnosti majú, niekoľko veľmi zaujímavých exponátov. Určite medzi ne patria zlaté pištole gangstra Huang Jinronga, kolekcia samopalov v štýle Al-Capona a ručne farbené vizitky najlepších miestnych jìnǔ (prostitútok).

Most vedúci do čajovne Huxinting v Yuyuan Garden je kľukatý. To preto, aby odstrašil zlých duchov, ktorí dokážu chodiť len po rovných čiarach a chytať turistov. Pri kúpe leteniek v Číne si dávajte pozor. Napríklad lístky do Bali, vôbec nemusia byť na indonézske letovisko ale do Paríža. Ostrov Bali sa po čínsky povie Bali Dao.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa