Legendy ožívajú v červených skalách Jeti-Ögüz Kirgizska

2012-04-08 10:00:00 |   |    | 

KIRGIZSKO - Kirgizsko, to sú hlavne hory, ktoré sa takmer dotýkajú neba a jedovato zelené pastviny. A nekonečné doliny ponúkajúce oddych a ľahšiu turistiku aj pre menej zdatných turistov. Ako údolie Jeti-Ögüz, ktoré láka na červenú farbu a rozpráva svoje príbehy.



Nachádza sa len 25 km od kirgizského mesta Karakol, administratívneho centra južnej oblasti jazera Issyk-Kul, druhého najväčšieho horského jazera na svete. Okrem priateľskej atmosféry malomesta ponúka vo svojom okolí niekoľko kratších i dlhších turistických cestičiek a výletov.

Auto zastaví v centre dediny Jeti-Ögüz. Po dlhom slovnom boji sa nám so šoférom podarilo zjednať cenu na úroveň maršrutky, teda typického minibusu v úlohe klasickej prímestskej dopravy. Zdravíme zopár miestnych, ktorí posedávajú na ošúchaných drevených lavičkách na priedomí. Na turistov s batohmi si už zvykli. V malom obchode, ktorého tovar sa zúžil na štyri produkty (suché keksy, snikers, vodka a neperlivá minerálka), si kupujeme balenú vodu a pokračujeme do doliny.

Cesta vedie popri domoch so škridlovými strechami a farebnými plotmi, popri ovocných sadoch, kde nám domáci za pár milých slov dovolia odtrhnúť si sladké a šťavnaté jablká, slivky a marhule. Po pár kilometroch sa ráz krajiny mení. Sady vystriedajú pasienky, rovinu jemne zvlnené pahorky. A nakoniec sa objaví aj pomyselná brána doliny, masívne červené pieskovcové skaly, útesy opradené legendami.

Skladáme malé batohy a v okamihu nás obkolesia deti. Chcú sa hrať, rodičia odpočívajú o kúsok ďalej na typických farebne tkaných dekách. Kým matka krája zeleninu, otec nás pozýva na pohárik vodky. Slušne odmietame, a radšej sa započúvame do príbehov o skalách Jeti-Ögüz. Hneď prvý je o blízkom červenom kopci Zlomené srdce - dvaja pytači zomreli v bitke o krásnu dievčinu a jej zlomené srdce tu skamenené leží už dlhé stáročia.

Alebo môžete veriť verzii o zlom chánovi, ktorý počas lovu zazrel krásnu dievčinu a chcel si ju zobrať za ženu. Ona, zaľúbená do chlapca z dediny, utiekla spolu s ním pred chánom do hôr. Tam chán zabije chlapca, dievča unesie a jej od veľkého žiaľu pukne srdce. Keď sa vraj lepšie prizriete, uvidíte zo stredu vytekajúci pramienok červeného pieskovca - akoby jej srdce stále krvácalo.

Aj samotný názov Jeti-Ögüz súvisí s miestnymi legendami a v preklade znamená Údolie siedmich býkov, teda sedem spojených "krvavých" skál na druhej strane mohutných útesov. Môžete veriť príbehu o chamtivosti 7 synov starého chána, ktorí  začali proti sebe bojovať kvôli 7 býkom, až ich čarodejník premenil na 7 skál, aby predišiel smrti bratov, alebo že skaly rozprávajú príbeh o krutom chánovi a unesenej žene, ktorej krv zafarbila okolitú krajinu.

"Alebo to bolo všetko celkom inak", usmeje sa otec a plní poháriky ostrým nápojom. Naznačuje, že príbehov môžeme ešte počuť mnoho a všetky sú svojím spôsobom pravdivé. Lúčime sa s jeho rodinou a pokračujeme po kameňmi vysypanej ceste.

Medzi rozkvitnutými stromami a zelenými kríkmi sa ukrýva starý kúpeľný areál postavený v roku 1932. Horúce pramene preslávili miesto rovnako ako jedinečné skalnaté útvary, no sanatórium na svoju zašlú slávu už iba spomína. Oddychovať sem chodievali významní sovietski funkcionári, prezidenti, dokonca aj kozmonaut Jurij Gagarin. V súčasnosti tu nocujú batôžkari z celého sveta pripravujúci sa na dlhšie horské treky, ktorých láka možnosť lacného ubytovania, sovietska architektúra i pohľad na do okrova sa sfarbujúce skaly pri východe slnka.

Samotné údolie ponúka príjemnú prechádzku popri hučiacej divokej rieke, míňame obsadené piknikové miesta, sledujeme zasnežené štíty, až cesta vyústi na nekonečné pasienky s koňmi, stádami oviec a neprehliadnuteľnými jurtami. Tie sú tu pre turistov, ponúkajú kirgizské špeciality - domáci kumyz (fermentované kobylie mlieko ) či syr alebo prenájom koní, na chrbte ktorých by sme mali možnosť dobrodružne preskúmať blízke lúky i nasledujúcu Dolinu kvetov, ktorá v máji zakvitne červenými makmi.

 

Zdroj/autor: Lonely Planet, Daniela Belicová, drom

Foto: autor

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa