Moderná tvár mongolského Ulanbátaru

2013-01-09 14:00:00 |   |    | 

MONGOLSKO - „Mongolské hlavné mesto a moderná tvár? Ide to vôbec dokopy? Veď to je len trochu väčšie mesto v stepiach, no nie?“ možno sa práve teraz pýtate. Odpoveď je však taká, že Ulanbátar je dynamicky sa rozvíjajúca metropola, o ktorú je medzi investormi stále väčší záujem.



Mesto „červeného bohatiera“

Ulanbátar v mongolskom jazyku doslova znamená „červený bohatier“, čo je pomenovanie na počesť legendárneho komunistického bojovníka Süchbátara, ktorý svojmu národu vybojoval nezávislosť, pravda, pod „ochranou“ Sovietskeho zväzu. Z toho logicky vyplýva, že týmto názvom sa najchladnejšie hlavné mesto sveta nemôže pýšiť celú svoju históriu, ale až od roku 1924, kedy vznikla Mongolská ľudová republika.

Dnes má Ulanbátar viac ako jeden milión obyvateľov a takisto aj typické problémy veľkomiest - slumy na predmestiach, ktoré vytvorili ľudia hľadajúci naplnenie svojich snov v najväčšom meste, kde však namiesto toho dostali len ďalšiu facku v podobe chudoby a sociálnej neistoty. V kontraste s týmito štvrťami stoja supermoderné budovy, medzi ktorými nechýbajú ani mrakodrapy.

 

Čínska loď

Dejiny Mongolska sú úzko späté s dejinami Číny. Počas celých stáročí mal raz navrch jeden, raz druhý národ. Ich vzťahy boli často napäté, no v časoch mieru medzi nimi panoval čulý obchodný ruch alebo kultúrna či náboženská spolupráca. Napokon sa však oveľa mocnejšími stali Číňania, ktorí sa do Mongolska vrátili vo veľkom štýle. No tentokrát už nie ako vojenskí či ideologickí dobyvatelia, ale ako investori a architekti.

Číňania stoja aj za stavbou najmodernejšej výškovej budovy v mongolskom hlavnom meste. Tá sa volá „The Sail“, čo v anglickom jazyku vlastne znamená lodná plachta. Nejde o žiaden náhodne vybraný názov, ten totiž presne vyjadruje vonkajšiu podobu mrakodrapu. Symbolicky teda môžeme povedať, že aj keď neboli Číňania schopní dobyť Mongolsko na koňoch alebo tankoch, dobyli ho na lodi.

 

Veža v srdci mesta

Prakticky priamo v centre Ulanbátaru nájdeme ďalší dôkaz o rozvíjajúcom sa obchodnom duchu mongolského hlavného mesta - „Central Tower“. Ide o stavbu, ktorá do bodky spĺňa všetky formálne architektonické nároky moderných „bizniscentier“. Z tohto pohľadu ide zrejme o najvýznamnejšiu obchodno-administratívnu budovu v celom meste.

 

Nie je to však len o mrakodrapoch

Dôležitým architektonickým prvkom hociktorého mesta však nie sú len tie najvyššie a najreprezentatívnejšie stavby. V istom zmysle sú podstatne významnejšie práve budovy určené na bežné bývanie obyvateľov. Ulanbátar v tomto ohľade do značnej miery pripomína klasické mestá sovietskeho typu, pretože práve takáto výstavba v ňom prevládala počas väčšiny dvadsiateho storočia.

Aj tu sa však situácia radikálne mení a namiesto nevzhľadných väčších panelákov a menších bytoviek, aké nájdeme aj v každom slovenskom meste, sa k slovu hlásia moderné koncepcie rodinných viliek a bytových domov, ktoré skôr pripomínajú Západnú Európu ako Strednú Áziu. Ich súčasťou je slušná občianska vybavenosť, za ktorú by sme sa nemuseli hanbiť ani u nás.

 

S veľkými ambíciami

Ulanbátar bol už oddávna vysoko cenený pre svoju výhodnú polohu a práve preto si ho ako hlavné mesto a administratívne centrum vybrali mnohí vládcovia. Tento význam si dnes uvedomujú aj samotní Mongoli a z tohto hľadiska vypracovali takzvaný „Ulaanbaatar City Development Master Plan“, čo je niečo ako plán územného rozvoja mesta.

Jeho vízie by sa mali naplniť do roku 2020 a v prípade úspechu by sa Ulanbátar mohol stať dôležitým obchodným a politickým centrom Strednej Ázie a Pacifickej oblasti. Nuž držme teda Džingischánovým potomkom prsty, nech sa im ich odvážne plány splnia.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa