Severná Kórea - najizolovanejšia krajina sveta je turistom otvorená

2012-12-16 14:00:00 |   |    | 

Severná Kórea, najizolovanejšia krajina sveta. I sem sa dá vyraziť na poznávací okruh. Pridelia vám síce oficiálneho sprievodcu, bez ktorého nesmiete nikam, a trasu máte presne vytýčenú, i tak však patrí cesta sem k veľkým zážitkom. Je dosť možné, že i k zážitkom z kategórie „neuveriteľné“.



Krásne a architektonicky vzácne stavby nájdete snáď v každej metropole. V Severnej Kórei však môžete „obdivovať“ jednu z najškaredších budov sveta - miestny hotel Ryugyong, i keď v ankete na túto tému skončil až na desiatom mieste. Stupeň jeho ohyzdnosti nech posúdi každý sám.

 

Monumentálny Pchjongjang

Pchjongjang je metropolou v pravom slova zmysle, i keď sa od ostatných hlavných miest líši zvláštnou severokórejskou príchuťou. Rovnako ako v ďalších mestách je i v Pchjongjangu knižnica. Tu sa jej však hovorí Veľká študovňa ľudí, ktorých sem denne príde desaťtisíc.

I v severokórejskej metropole nájdete prezidentský palác, priamo s mumifikovaným telom božského vodcu Kim Ir-sena. Istá podobnosť by sa dala nájsť i medzi Pchjongjangom a Parížom. Obe metropoly totiž zdobí Víťazný oblúk. Ten severokórejský je však samozrejme vyšší.

V neposlednom rade stojí v Pchjongjangu za návštevu 150 metrov vysoká veža Čučche. Postavili ju za 35 dní k 70. narodeninám Kim Ir-sena a z jej vrchu uvidíte mesto s celou jeho monumentálnosťou ako na dlani.

A nikto by nemal minúť ani Výstavu medzinárodného priateľstva - zbierku predmetov, ktoré vodcom Kim Ir-senovi a Kim Čong-ilovi darovali významné osobnosti z celého sveta. Vedľa opancierovaného auta od Stalina sa tu dá vidieť i basketbalová lopta podpísaná legendou Michaelom Jordanom.

 

  • Jediná americká vojnová loď, ktorá je doposiaľ v cudzích rukách, je USS Pueblo a kotví práve v Severnej Kórei. A to od roku 1968.

 

Pchjongjang a kam ďalej?

Kto má rád miesta s mrazivou atmosférou, mal by sa vydať do demilitarizovanej oblasti a dedinky Pchanmundžon na juhu krajiny, kde americkí a severokórejskí velitelia v roku 1953 podpísali prímerie. Kde inde okúsiť nezabudnuteľný pocit blízkosti najstráženejšej hranice na svete?

Ak sa na ceste po Severnej Kórei niekomu predsa len zacnie po tradičných turistických cieľoch, môže sa vydať do pohoria Mjohjangsan, kde je populárne rekreačné stredisko obklopené panenskou prírodou.

 

  • Nenechajte si ujsť

Monument Mansudae je miesto posvätné pre všetkých Kórejcov a je jedným zo symbolov celého štátu. Múzeum dynastie Koryo, ktorá dala meno obom súčasným štátom i celému polostrovu. Prístav Nampo býval rybárskou dedinou, než sa premenil v moderné mesto s pôsobivou sústavou priehrad.

Ak budete v Severnej Kórei v auguste alebo v septembri a budete sa chcieť na chvíľu ponoriť do sentimentálnej nálady alebo len zo zvedavosti zistiť, ako vyzerá nefalšovaná spartakiáda, vydajte sa na Arirang. To, že ide o jedinečný zážitok, dokazuje i miesto v Guinnessovej knihe rekordov, kam bola spartakiáda Arirang zapísaná v roku 2007 ako najväčšie hromadné umelecko-gymnastické predstavenie na svete.

Severná Kórea má hlavne v západnom svete zlú povesť a k hlavným turistickým destináciám určite nepatrí. Na druhej strane z nej práve jej izolovanosť robí veľké lákadlo pre tých, ktorých klasický turizmus už nudí.

 

Tipy na zájazdy do Severnej Kórei

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Severnej Kórei:

 

  • Severná Kórea: Vydajte sa na desaťdňový zájazd po krajine, do ktorej sa cestuje hlavne pre súčasnosť, ale môže ponúknuť i pamiatky z dávnej minulosti.
  • Veľký okruh po Číne: Navštívte hrobky dynastie Ming, Zakázané mesto alebo Chrám nebies. Súčasťou výletu je samozrejme i preslávená Terakotova armáda.
  • Okruh po strednom Japonsku: Navštívte krajinu vychádzajúceho slnka, svetovú veľmoc, ktorá si bedlivo stráži svoje tradície, krajinu, ktorá je vzorom pre celý svet.

 

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.1/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa