Danxia: ružový mrak Číny, ktorý okúzli každého

2012-10-25 11:00:00 |   |    | 

ČÍNA - Voda či súš, výšky alebo plytčiny, pustatiny alebo bujné pralesy. Najkúzelnejšia a najneprebádanejšia časť Číny, ktorá okúzli každého.



Oblasť Danxie leží v juhovýchodnej a juhozápadnej časti Číny, konkrétne v provincii Fujitan. Zahŕňa šesť krajov s celkovou rozlohou 73 945 hektárov. Túto oblasť tvoria giganticky týčiace sa skaly z červeného pieskovca, jaskyne či obrovské zaoblené útesy.

Zaujímavé je, že na rozdiel od krasových skál, ktoré majú tendenciu vytvárať husté prepojené siete jaskyne, v Danxii sú plytké a izolované. Danxia patrí k najpestrejším a najjedinečnejším prírodným útvarom na Zemi. Slovo Danxia znamená „ružový mrak“, čo presne vystihuje samotné prostredie.

 

7 najkrajších častí Danxie

 

  • Danxia Mountains, Chinese Redstone Park

Predstavujú čínsku horskú oblasť asi 45 km od mesta Shaoguan. Vzhľadom na žiarivo červenú farbu je „red stone“ skupina skál a útesov vytvorená približne pred 70 miliónmi rokov.

 

  • Wuyi Mountains

Wuyi sa nachádza presne pri severnej hranici Číny v provincii Ťiang-si. Táto oblasť je známa pre zachovalé subtropické lesy s rozlohou 60 kilometrov štvorcových a je taktiež súčasťou svetového dedičstva UNESCO od roku 1990. Je zaujímavá aj kvôli čaju, ktorý tu má svoj pôvod - Da Hong Pao.

 

  • Dajin Lake

Má rozlohu 461,8 kilometrov štvorcových. Jeho súčasťou sú najväčšie vodné útvary sveta. Celé Dajin Lake tvorí množstvo menších jazier ako napríklad Golden Lake, Taihu Lake, Woniu Lake.

 

  • Mount Longhu

Miesto známe ako rodisko taoizmu. Nachádza sa tu najznámejší taoistický chrám na svete, chápaný ako jeden zo štyroch pilierov. V roku 2010 bola oblasť Mount Longhu vpísaná na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

 

  • Lang Mountain

Je pohorie v severozápadnom rohu Číny. Lang Mountain núti žltú rieku, aby sa odvrátila zo severu na východ.

 

  • Zhangye Danxia

Patrí k najviac vyprahnutým oblastiam Danxie. Pre Zhangye je typická suchá vegetácia bez akýchkoľvek rastlín či krov. Pekný pohľad na krajinu sa naskytne vo výškach, pretože príroda vytvorila farebné piesočné vlny. Tieto farebné kopce pokrývajú rozlohu niečo vyše 300 kilometrov štvorcových.

 

  • Chishui Danxia

Kombinácia červených útesov, osamelých vrchov, obrovských jaskýň a tečúcich vodopádov. Vzhľadom na veľké množstvo zrážok sa tu vytvorila bujná vegetácia. Je útočiskom pre vzácne druhy cicavcov a vtáctva.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa