Do Japonska za pamiatkami a elektronikou

2011-11-07 09:35:00 |   |    | 

Jedno z najmodernejších miest planéty Tokio je ideálnou zastávkou pre nákup špičkovej a lacnej elektroniky, stredné Japonsko je však vhodné navštíviť tiež, pre poznanie naozaj tradičnej ázijskej kultúry s mnohými chrámami a kláštormi. Počas desiatich dní tu môžete nakúpiť a zároveň precestovať japonské mestá, chrámy alebo trebárs národné parky s horskými jazerami a svätyňami.



Japonsko je pre Európana natoľko nevšednou krajinou, že jeho návšteva vo vás zanechá zážitok na celýživot. Spoznáte tradičnú kultúru so zvláštnymi zvykmi a obyčajami, ale i hypermodernú aglomeráciu s mrakodrapmi a nadúrovňovou dopravou. Tento všadeprítomný stret nového a starého je pre krajinu vychádzajúceho slnka typický.

Ak vás návšteva tejto krajiny láka, pripravili sme pre vás v tomto článku návrh na zaujímavú poznávaciu cestu, počas ktorej stihnete Japonsko precestovať za približne 10 dní.


Milovníkom modernej techniky by nemala uniknúť cesta presláveným rýchlovlakom Shinkansen a nákupy najnovšej elektroniky v Tokiu. Na svoje si však prídu i priaznivci historických tradícii. Japonsko je opradené históriou duchov samurajov, gejší, ale i významných miest viažucich sa k druhej svetovej vojne, ktoré priťahujú mnohých turistov.

 

Tokio, bývalá rybárska dedinka uprostred močiarov

Rovnako ako všetky cesty vedú do Ríma, tie v Japonsku vedú do Tokia . Hlavné mesto Japonska sa rozprestiera pozdĺž zálivu v dĺžke 130 kilometrov, má okolo 28 miliónov obyvateľov a predstavuje najväčší mestský konglomerát na svete. I napriek tomu sa tu nájdu miesta pokoja, akým je svätyňa šintoizmu Meidži Džingu alebo cisársky palác s nádhernými záhradami. Tie sú, bohužiaľ, s výnimkou dňa narodenín cisára, jedinou prístupnou časťou paláca. Turisticky atraktívny je tiež areál Asakusa s chrámom bohyne Hase Kanon a 333 metrov vysoká tokijská veža, postavená už v roku 1958.

Medzi ďalšie zaujímavé časti mesta patria moderné nákupné štvrte Ginza a Shibuya alebo centrum politického diania Shinjuku s výškovou budovou Tokio Metropolitan Government. Vyhľadávaným miestom odpočinku v blízkosti mesta je sopka Mt. Fuji, ktorá je s výškou 3 776 metrov nad morom zároveň najvyššou horou Japonska. Dostať sa k nej dá ľahko autobusom, cesta trvá približne hodinu.

 

Prístavy Kamakura a Jokohama

Pre dlhší výlet sa ponúka návšteva prímorského mesta Kamakura, kedysi hlavného mesta Japonska, vzdialeného asi hodinu vlakom z Tokia. Nachádza sa tu chrám Tsurugaoka Hachimangu založený v 11. storočí a druhá najväčšia bronzová socha Budhu vysoká vyše 13 metrov, do ktorej vnútra môžete nahliadnuť. V blízkosti je nemenej zaujímavá, avšak úplne odlišná Jokohama, druhé najväčšie mesto a najväčší prístav v Japonsku. Za prehliadku stojí park Jamašita a nákupné centrum postavené na pôde navezenej do mora Minato Mirai 21.

 

Kde možno na ulici stretnete gejšu

Vhodným východiskovým bodom pre ďalšie výlety je Kjóto, ktoré bolo hlavným mestom v rokoch 794 až 1868 a patrí medzi najkrajšie turistické miesta. Zaujímavú exkurziu do histórie japonskej monarchie predstavuje návšteva hradu Nidžo, ktorá vás prenesie do dávnych dôb samurajov a šogúnov. Hrad bol postavený v druhej polovici 14. storočia a dodnes tu môžete vidieť, aké veľké rozdiely panovali a stále panujú medzi európskym a japonským svetom. V Kjóte sa nachádza i cisársky palác, ktorý stále ešte slúži k štátnym účelom. Tiež tu môžete navštíviť zlatý pavilón Kinkakudži alebo svätyňu Kijomizu-dera, odkiaľ je dobrý výhľad na mesto.

Kjóto je zároveň jedným z posledných miest, kde sa ešte vychovávajú tradičné japonské spoločnice -  gejše. Ak budete mať šťastie, môžete jednu či dve stretnúť vo štvrti Gion medzi úzkymi uličkami lemovanými drevenými budovami a malými reštauráciami.

 

Nara, prvé z hlavných miest Japonska

Ďalším z miest, ktoré by ste pri ceste nemali zabudnúť zahrnúť do svojho programu, je starodávna Nara, jedno z najvýznamnejších kultových stredísk Japonska. Vidieť tu možno svätyňu Kasuga a chrám Tódaidži so sochou Budhu, ktorá pochádza z 8. storočia a je najväčšou kamennou sochou sediaceho Budhu na svete. Dielo je 16 metrov vysoké a jeho výroba trvala päť rokov, pričom sa spotrebovali všetky zásoby bronzu, ktoré vtedy Japonsko malo.

 

  • Rady na záver: Pre turistickú cestu do 80 dní pobytu v Japonsku nepotrebujete vízum. Služby sú na vysokej úrovni, avšak ceny služieb i tovarov sú v porovnaní s našimi omnoho vyššie. Pokiaľ ide o pravidlá správania sa, Japonci sú zvyknutí na tradičné zdvorilosti a pri jednaní a vystupovaní s nimi sa snažte prispôsobiť (napríklad vhodné je namiesto podania ruky zdraviť typickým uklonením).


 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Japonsko:

 

  • Okruh po strednom Japonsku: Navštívte krajinu vychádzajúceho slnka, svetovú veľmoc, ktorá je vzorom pre celý svet. Spoznajte jej tradície, moderné mestá i krásy prírody.
  • Japonsko – Južná Kórea: Veľmi zaujímavé putovanie krajinami dvoch ázijských tigrov, ktoré dosiahli prosperitu a vysokú ekonomickú úroveň odlišným spôsobom.
  • Okruh po Južnej Kórei: Unikátna cesta po krajine ponúkajúca pestrofarebné folklórne bohatstvo, nádherné národné parky, ale i diela spojené s kórejskou minulosťou.

 


Zdroj/autor: Mirka Reifová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa