India nepoznaná. Objavte jej krásy v 8 najznámejších miestach tejto krajiny

2015-04-17 12:00:00 |   |    | 

Pri cestovaní do Indie sa ešte stále mnoho ľudí nedokáže zbaviť predsudkov. I keď ich lákajú mnohé atrakcie, volia nakoniec radšej inú destináciu. Pochopiteľne nemôžete čakať v tejto krajine taký luxus, na aký ste zvyknutí v Európe. Stačí trošku ustúpiť zo svojich požiadaviek a namiesto toho sa nechať unášať krásou tunajších pamiatok a prírody.



 

Tádž Mahal

 

S touto pamiatkou sa spája jedna krásna legenda. Nádherný chrám lásky nechal postaviť Šahdžahán na pamiatku svojej manželky, ktorá mu predčasne zomrela. Takto chcel demonštrovať silné city k nej a zároveň túžil po tom, aby nielen on, ale ani ostatní ľudia na ňu nikdy nezabudli. To sa mu vďaka popularite tejto atrakcie aj zjavne podarilo. Chrám je postavený z mramoru a drahých kameňov. I vďaka tomuto peknému príbehu sa v ostatných rokoch stal vysnívaným miestom mnohých párov, ktoré chcú takto potvrdiť svoju lásku a mladí muži nie raz i požiadať o ruku svoju vyvolenú. Škvrnou na tejto pamiatke je znečistené okolie plné odpadkov a množstvo turistov.

 

Pevnosť Mehrangarh

 

Ide o najväčšiu pevnosť v Indii. Z časti pripomína európske hrady, ale niektoré miestnosti, ktoré boli určené pre panovníkov, sú väčšie a pompéznejšie. No nachádzajú sa tam aj priestory pre vojsko a služobníctvo. Pevnosť je vyrobená najmä z kameňa a nachádza sa na vysokom kopci s veľkým prevýšením. Jeho stavba bola preto mimoriadne náročná a vyžiadala si aj veľkú obetu od robotníkov. Napriek tomu vytvorili naozaj impozantnú stavbu, ktorá sa hrdo týči nad okolím. Z nádvoria je nádherný výhľad na okolie a v interiéroch sa môžete dozvedieť niečo viac zo života vtedajšej šľachty.

 

Lake Palace

 

V minulosti to bol unikátny palác a v súčasnosti sa pretransformoval na luxusný hotel. I keď v ňom možno neplánujete bývať, istotne sa tam vyberte aspoň na večeru alebo kávu. Táto historická budova sa totiž nachádza uprostred jazera. Prístup k nej je možný iba prostredníctvom člnov. Palác sa v jeho začiatkoch využíval ako letné sídlo šľachty. Neskôr trošku upadal, až sa nakoniec rozhodli z neho vytvoriť noblesný hotel. V jeho priestoroch sa natáčala aj jedna z Bondoviek. Po Tádž Mahal ho označili ako druhé najromantickejšie miesto v Indii. Zamilované páriky tam majú dostatok súkromia a unikátne miesto im ponúka ideálnu príležitosť na strávenie medových týždňov.

 

Jaskyňa Ajanta

 

V podstate ide o veľmi netradičný chrám. Ten je ukrytý v jaskyni a venovaný je Budhovi. Uprostred veľkej sály dominuje jeho socha, ku ktorej sa pravidelne nosievali dary a meditovalo sa pri nej. V jaskyni sa nachádza mnoho nástenných malieb a podľa odborníkov to nie je len jedna z najcennejších pamiatok, čo sa budhizmu týka, ale aj mimoriadne cenné umelecké nálezisko. Jaskyňa je dobre ukrytá uprostred nádhernej prírody. Pozornosť púta už od samotného vstupu, ktorý tvorí veľká brána vytesaná do kameňa.

 

Zlatý chrám

 

Táto pamiatka zase patrí k sikhskému náboženstvu. Ide o naozaj unikátnu stavbu, ktorej centrom je práve tento Zlatý chrám. Celý komplex však pozostáva z viacerých budov, ktoré obklopujú menšie jazero. Tie sú postavené z bieleho kameňa, aby sa tak vytvoril lepší kontrast so samotným chrámom, ktorý tróni pri jazere. Jeho steny sú pokryté pravým zlatom, čím chceli vzdať úctu svojmu božstvu a pripraviť si ten najkrajší chrám na svete. Tesne po jeho vybudovaní bolo výsadou, ak do neho mohli veriaci vstúpiť a pomodliť sa.

 

Khajuraho

 

So svojim vzhľadom veľmi pripomína kambodžské Angkor Wat. Ide o najstarší chrám tohto druhu v Indii, ktorý je navyše stále funkčný. Takže ide nielen o indickú, ale svetovú jedinečnosť. Kuriozitou sú eroticky ladené sochy a umenie, ktoré sa v ňom nachádzajú. Staršie časti chrámu zostali už len v minimálnom zastúpení, uchovali sa len novšie stavby, ktoré však boli podstatne prepracovanejšie a dokonalejšie.

 

Goa

 

India sa nachádza z niekoľkých menších štátov, pričom Goa je najmenší z nich. Napriek tomu osloví mnoho turistov, ktorí sa tam vždy s láskou vracajú. Dôvodom je úžasná príroda. Práve tam nájdete úchvatné piesočné pláže s krásnou okolitou prírodou. Ak vás omrzí takýto oddych, vyberte sa do niektorého z tunajších múzeí. Taktiež tam vládne pomerne čulý nočný život a túto destináciu preto vyhľadávajú aj mladí turisti.

Tip pre cestovateľov vyhľadávajúcich prírodné krásy: Zažite dobrodružstvo v Národnom parku Kanha v Indii

 

Mestský palác Udaipur

 

Výstavba tejto pamiatky trvala viac ako 400 rokov. Na jej výzore je vidno rukopis niekoľkých panovníkov. Vďaka tomu vznikla unikátna atrakcia, ktorá pozostáva z niekoľkých budov a prináša unikátny pohľad na históriu architektúry tejto krajiny. Jednotlivé miestnosti sú pompézne a predstavujú oslavu každej éry. Vchádza sa doňho niekoľkými bránami a tvoria ho viaceré nádvoria s krásnymi záhradami. I v jeho priestoroch sa natáčal jeden z dielov Jamesa Bonda.

Zdroj/autor: goindia.about.com, trak.in, idiva.com, David

Prečítajte si o Indii viac:

Najpestrejší sviatok na svete je skoro tu - V Indii onedlho začne Holí

Ladakh: malý Tibet v Indii otvára brány do neba

Život v Kašmíre, v lone Himalájí

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa