Bombaj – z rybárskej dedinky sa stalo piate najľudnatejšie mesto Ázie

2019-11-08 12:00:00 |   |    | 

Niekedy je zaujímavé sledovať dejiny veľkomiest, ktoré sa dokážu z malých osád počas zopár desaťročí alebo storočí zmeniť na významné metropoly. Bombaj bol pôvodne neveľkou rybárskou dedinkou s pár obyvateľmi. Dnes patrí medzi najľudnatejšie mestá v Ázii, ktoré majú čo ponúknuť aj turistom.



 

Brána do Indie

Keď prichádzate do Bombaja loďou, približujúc sa k jeho brehom vám ihneď padne do oka jedna z najdôležitejších mestských atrakcií. Je ňou Brána do Indie, ktorú postavili v roku 1924 ako pamiatku na návštevu anglického kráľa Juraja VI., ktorý bol zároveň aj posledným indickým panovníkom z tejto krajiny. Od roku 1947 získala India samostatnosť a vtedy sa opäť do centra pozornosti dostala aj táto brána. Symbolicky cez ňu odišli poslední britskí vojaci, ktorí opúšťali krajinu a správa štátu odvtedy zostala plne v rukách domácich obyvateľov. Netradičná stavba v súčasnosti slúži ako dôležitý bod, podľa ktorého sa orientujú aj turisti.

 

Železničná stanica Chhatrapati Shivaji

Budova železničnej stanice patrí medzi najkrajšie historické pamiatky v meste. Postavili ju v roku 1878 a nesie prvky viktoriánskej architektúry. Pôvodne sa volala Victoria, aby tak vzdali úctu obľúbenej anglickej kráľovnej. Po získaní nezávislosti sa rozhodli stanicu premenovať, aby aj takýmto spôsobom demonštrovali svoju suverenitu. Jej hlavným architektom bol Angličan F. W. Stevens. V čase jej skonštruovania bola najdrahšou stavbou v meste, keď do jej výstavby investovali 260 000 libier. V súčasnosti patrí medzi dôležité dopravné uzly. Odchádzajú odtiaľ vlaky do všetkých dôležitých miest v krajine a taktiež miestne spoje do okolitých dedín.

 

Mešita Haji Ali Dargah

Známu bombajskú mešitu postavili v 15. storočí, keď takýmto spôsobom chceli vzdať úctu jednému z miestnych rodákov. Ten žil presne na výbežku, kde v súčasnosti sídli Haji Ali Dargah. Sayyed Peer Jaji Ali Shan Bukhari patril k bohatým moslimským obchodníkom. Všetko majetok sa však rozhodol obetovať na to, aby mohol podniknúť púť do Mekky. Lenže počas putovania ho postihlo veľké nešťastie a ešte pred dosiahnutím svojho cieľa zomrel. Po niekoľkých mesiacoch sa akoby zázrakom jedného dňa priplavila priamo k brehom Bombaja truhla s jeho telom. Tú potom pochovali priamo do tohto svätostánku. Mešita i dnes patrí k významným pútnickým miestam v krajine.

 

Hotel Taj Mahal Palace

Medzi hlavné turistické atrakcie mesta patrí luxusný päťhviezdičkový hotel, ktorý otvorili v roku 1903. Nachádza sa v ňom vyše 500 izieb a patrí k najvýznamnejším zamestnávateľom v meste. Leží priamo pri legendárnej Bráne do Indie, takže sa vďaka tomu dostal aj do povedomia turistov. Má unikátnu architektúru, ktorá kombinuje typické indické prvky s islamským umením. V súčasnosti patrí medzi najfotografovanejšie budovy v meste, ale aj v tejto časti Ázie. Kvôli veľkej obľube museli neskôr pristavať ďalšie hotelové krídlo v podobe vysokej veže. Pri jej vrchole sa nachádzajú najluxusnejšie apartmány. V reštaurácii Taj Mahal Palace ponúkajú zároveň najlepší čaj o piatej v krajine, ktorým takýmto spôsobom nadväzujú na bývalé britské tradície.

 

Dhobi Ghat

Zaujímavou atrakciou je Dhobi Ghat. Dlhé roky tam funguje obrovská otvorená práčovňa, v ktorej ešte aj v súčasnosti perú oblečenie ručným spôsobom. Nachádzajú sa tam vedľa seba viaceré betónové kade, kde trávia robotníci celé dni v obkolesení špinavého oblečenia, vody a čistiacich prípravkov. Táto práca nie je vôbec jednoduchá a navyše je aj mizerne platená. Aj tak tam ale každý deň putujú stovky turistov, ktorí si chcú odniesť spomienky na toto netradičné miesto, ktoré ožíva pomocou pestrých farieb vypraných odevov. Dhobi Ghat je veľmi obľúbené aj medzi umelcami, ktorí tam chodia často zachytiť túto scenériu prostredníctvom maľby.

 

Jaskyne Kanheri

Najvzácnejšiu historickú pamiatku nájdete mimo centra Bombaja. Jaskyne Kanheri predstavujú súbor niekoľkých skál, do ktorých vyhĺbili viac ako sto vchodov. V nich sa nachádzajú menšie a väčšie jaskyne, ktoré sa premenili na svätyne vzdávajúce úctu Budhovi. Na ich stenách môžete vidieť maľby z 1. storočia, ktoré sa neskôr pretransformovali v sofistikovanejšie umenie v podobe sôch, ktoré zachytávajú najmä tohto svätca. Čím sú jednotlivé jaskyne mladšie, tým majú podrobnejšiu a dokonalejšiu výzdobu. Jednu z nich časom premenili na hlavný chrám, do ktorého sa chodievali modlievať. Kanheri sa vyznačuje tiež dômyselným systémom vodnej kanalizácie, ktorú vytesali taktiež do kameňa.

 

Bazilika v Bandre

Kostol v Bandre sa nachádza na nádhernom mieste s vyhliadkou na more. Po prvýkrát tam postavili baziliku v roku 1570. Potom ju niekoľkokrát renovovali, poslednou veľkou prestavbou prešla na začiatku 20. storočia. Z pôvodného svätostánku sa podarilo uchovať aspoň sochu Panny Márie, ktorú do Indie údajne priniesli portugalskí moreplavci. Kostol zasvätený Božej matke patrí k najstarším katolíckym bazilikám v krajine.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa