Nádherný palác Hawa Mahal – jediný nádych slobody pre kráľovské manželky

2019-09-09 12:00:00 |   |    | 

Láska je majstrovskou architektkou, ktorá po svete vytvorila mnoho jedinečných diel. Zamilovaní muži chceli i týmto spôsobom dokázať svojim priateľkám a manželkám, ako hlboké city voči nim prechovávajú. Jednou z týchto veľkolepých stavieb je indický palác Hawa Mahal v Džajpure, ktorý postavili pre členky kráľovskej rodiny.



 

Imitácia Krišnovej koruny

Zástupkyne indickej kráľovskej rodiny sa museli v minulosti podrobovať veľmi prísnym pravidlám. Keď sa raz stali manželkami niektorého z panovníkov, už sa viac nemohli ukazovať na verejnosti. To znamenalo, že sa už nemohli zúčastňovať ani žiadneho verejného podujatia, aby tak nepotešili svojou krásou žiadneho iného muža okrem svojho manžela. Panovníka Sawaia Pratapa Singha to začalo časom trápiť a rozhodol sa vymyslieť miesto, z ktorého by mohli ženy sledovať každý festival, oslavy a program na hlavnom námestí. V 18. storočí preto navrhli špeciálnu budovu, ktorá nadväzovala na palác a z nej mali všetky dámy z kráľovskej rodiny perfektný výhľad na námestie. Aby svoje dámy potešil, pripravil pre nich prekvapenie v podobe nádhernej fasády, ktorá mala korešpondovať s ich krásou. Architekt preto navrhol stavbu, ktorá mala svojim tvarom kopírovať Krišnovu korunu a bola ozdobou celého námestia.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V BLÍZKOSTI HAWA MAHAL

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

953 okien so špeciálnym mrežovaním

Džajpur prezývajú aj ružové mesto. Toto pomenovanie dostalo kvôli pieskovcu tohto odtieňa, z ktorého tam postavili väčšinu stavieb. Predná fasáda paláca má 953 malých okien, cez ktoré mali ženy výhľad na každé miesto rozľahlého námestia. Neskôr ich začali využívať aj na pozorovanie každodenného života, aby prestali mať pocit, že je palác pre nich luxusným väzením. No aby ich nevideli ľudia z ulice, každé jedno okno muselo byť pokryté hustým ozdobným mrežovaním, ktoré tienilo tváre osoby, stojacej rovno za ním. Jednotlivé okná boli rozmiestnené do piatich poschodí a mali podobu včelích plástov. Oblá vlnková predná strana budovy mala zároveň praktický význam. Vďaka tomu zabezpečili lepšie prúdenie vzduchu, ktoré výborne ochladzovalo vnútorné miestnosti a fungovalo ako prirodzená klimatizácia.

 

Terasa priamou súčasťou budovy

Vrchné tri poschodia majú vždy podobu jednej veľkej miestnosti. Spodné dve sú rozdelené na dvorany a menšie časti. Na jednom z týchto poschodí sa nachádza veľká terasa, do ktorej sa dá vstúpiť z oboch strán. Budova síce pôsobí veľkolepo, ale interiér bol jej presným opakom. Jednotlivé priestory nie sú zdobené a vyzerajú veľmi jednoducho. Ženy sa tam zdržiavali len počas obmedzenej časti dňa, takže tam pre ne pripravili iba posedenie a pár miest na pohostenie. Oproti hlavnému palácu bol Hawa Mahal veľmi skromný, čím chcel architekt zabezpečiť, aby manželky trávili dostatok času so svojimi partnermi.

 

Uprostred izieb boli fontány

Indiu trápilo veľmi horúce počasie už v čase výstavby tohto ojedinelého paláca. Hlavný architekt bol preto postavený pred ťažkú úlohu zabezpečiť v náročnej budove s malými oknami dostatok vzduchu. Tú však zvládol bravúrne a jeho ochladzovací systém pracoval veľmi spoľahlivo. Okrem spomínaného včelieho systému to bolo aj otvorené vetranie na streche a terasa, ktoré prinášali dnu čerstvý vzduch. Nezabudol ani na vodný faktor, aby dámam priniesol takéto príjemné osvieženie. Preto sa rozhodol uprostred každej miestnosti postaviť fontánu, ktorá ich mala občerstviť a taktiež prispievala k výmene ovzdušia. Ďalším tajomstvom tejto majestátnej budovy sú balkóny. Tie boli dobre zamaskované, aby obyvateľky paláca nemohol nikto vidieť, ale zároveň aby ony neprišli aspoň o takýto malý pocit slobody. Tie sa nachádzajú v najvrchnejšej časti, ktorá bola postavená 15 metrov nad zemou. Architekt ich navyše vymyslel tak, že sú oproti priečeliu budovy mierne v úzadí, takže ich z ulice vôbec nevidíte. Navyše v tých časoch sa v okolí paláca nenachádzali iné vysoké domy, čiže ženy vďaka šikovnému architektovi mohli byť aspoň takto na chvíľku súčasťou bežného života.

 

Budova bez schodov

V Hawa Mahal použili veľmi zaujímavý systém prechodu medzi jednotlivými poschodiami. Rozhodli sa, že tam nepostavia schody, ale dlhé rampy. Panovník totiž vyslovil prosbu, aby ženy nemuseli prechádzať päť poschodí pešo, čo by ich mohlo unaviť. Preto chcel, aby ich tam roznášali sluhovia na špeciálnych nosidlách, ktorí by sa však po klasickom schodisku pohybovali len veľmi ťažko. Jednotlivé poschodia prepojili takýmto jednoduchým spôsobom a novým obyvateľkám priniesli úplný komfort.

 

Návštevu si naplánujte na ranné hodiny

V súčasnosti sa v tomto paláci nachádza malé múzeum, ktoré sa zameriava najmä na jeho dejiny. Okrem toho si môžete pozrieť niekoľko malých umeleckých diel, ktoré patrili manželkám tunajších panovníkov. Ideálnym časom na návštevu sú doobedňajšie hodiny. Brány Hawa Mahal sa otvárajú až o 9:30, ale vy príďte ešte o niekoľko minút skôr. Vychádzajúce slnko pomaly vystupuje vyššie na oblohu a steny budovy hrajú pod jeho lúčmi krajšími farbami. Navyše v tomto čase sa tam nenachádza tak veľa návštevníkov, takže sa vyhnete aj veľkým davom, ktoré často preplnia inak rozsiahle miestnosti.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa