Indický chrám Kailasa: Zázrak z jediného kusu skaly

2019-01-28 00:00:01 |   |    | 

Hinduistický chrám Kailasa sa nachádza v indickom štáte Maháráštra. Je súčasťou archeologického náleziska Éllóra a dodnes sa pokladá za jeden z veľkých zázrakov architektúry. Najlepšie spojenie je cez mesto Bombaj, ktoré je odtiaľ vzdialené 340 kilometrov. Využiť tiež môžete vnútroštátne letecké linky, ktoré vás dopravia na malé letisko Aurangabad, ktoré sídli len 40 kilometrov od tejto pamiatky.



 

18-ročná výstavba

Majestátna stavba Kailasa pozostáva z niekoľkých menších miestností. Tie vytesali do jednej obrovskej skaly. Podľa historických dokladov prebiehala výstavba v 8. storočí a trvala len neuveriteľných 18 rokov. Keď si to porovnáte s inými stavbami, tento čas je nepredstaviteľne krátky. Historici to vysvetľujú ako také malé klamstvo, ktoré časom prekrylo rúško dejín. Podľa odborníkov postavili v priebehu tohto obdobia len nejaké základne miestnosti. Preto označili osemnásť rokov ako čas vzniku tejto pamiatky. V skutočnosti museli ostatné časti pribúdať postupne. V priebehu ďalších storočí celý komplex zveľaďovali, len to už v kronikách tak dôsledne neevidovali.

 

Legenda o poďakovaní za kráľovo vyzdravenie

Podľa príbehu tradovanom domácimi ľuďmi vznikol chrám na popud bývalej kráľovnej. Jej manžel vážne ochorel a jeho život visel na vlásku. Zúfalá panovníčka sa po celý čas modlila k bohovi Šiva, ktorému sľúbila v prípade vyzdravenia jej partnera veľkú odmenu. Kráľ nakoniec ťažkú chorobu prekonal a čoskoro sa venoval svojim povinnostiam. Jeho manželka ho vtedy požiadala, aby jej pomohol splniť sľub a rozkázal vybudovať v blízkom kopci chrám zasvätený tomuto bohu. Keďže to bola veľmi náročná úloha, nechcel sa na to podujať žiaden architekt. Nakoniec našli jedného dobrovoľníka, ktorý podľa tejto legendy postavil Kailasu len za jeden týždeň.

 

Vybudovaný len kladivami a dlátami

Chrám vznikol ešte v časoch, keď robotníci nemali k dispozícii žiadne technické pomôcky. Rozsiahlu stavbu vybudovali len za pomoci kladív a dlát. Ich práca bola veľmi ťažká a zomrelo počas nej množstvo mužov. Celá výstavba začala na vrchole skaly, odkiaľ postupne hĺbili smerom nadol dieru, ktorú tvarovali do podoby chrámu. Jedna časť robotníkov pracovala na odstraňovaní kameňa, druhá sa venovala výzdobe vonkajších stien a prácam na drobných detailoch. Ako posledné urobili chodníky a podlahy v jednotlivých miestnostiach. Historické zdroje uvádzajú, že počas výstavby Kailasy odtiaľ postupne odstránili od 150 do 400 tisíc ton kameňov.

 

Erotika skrytá za posvätné odkazy

Súčasťou chrámu je množstvo zaujímavých sôch. I tie boli vytesané do toho jedného kusa kameňa, z ktorého vznikol celý komplex. Vďaka tomu priamo nadväzujú na jednotlivé budovy a vytvárajú tak veľmi zaujímavú scenériu. Niektoré z nich majú len pár centimetrov, iné sú vysoké niekoľko metrov a majestátne strážia okolité budovy. Väčšina z nich nadväzuje na duchovné posolstvo chrámu. Zobrazujú rôzne výjavy z hinduistizmu a venujú sa poslaniu boha Šiva. Šikovným architektom sa podarilo do výzdoby zapracovať aj niekoľko pikantných detailov. Pár sôch má erotický charakter a zobrazuje dvojice počas dvorenia a pri sexuálnych hrách. Stačí si pozorne prezrieť jednotlivé scény a odhaliť tieto šteklivé tajomstvá.

 

Chrám, ktorý sa nedá zničiť

Bývalý panovník Aurangzeb zničil v období medzi 17. a 18. storočím množstvo hinduistických chrámov. Tŕňom v oku mu bol aj Kailasa, do ktorého poslal vyše tisíc svojich robotníkov, ktorých úlohou bolo úplne zdemolovať toto majstrovské dielo. Po troch rokoch ich úsilia vzniklo iba niekoľko kozmetických poškodení, ktoré mu vo väčšej miere neublížili. Kvôli tomu nadobudli domáci obyvatelia pocit, že chrám je nezničiteľný a vďaka ochrane bohov mu nemôže nikto ublížiť. Otázne je, koľko zásluh na tejto legende majú priamo robotníci, ktorí zrejme nechceli túto krásu zničiť a pri búracích prácach pokračovali len veľmi pomalými krokmi.

 

Pohľad zo skaly a hudobný festival

Skúsení cestovatelia odporúčajú vyhradiť si pre Kailasu pokojne aj celý deň. Keď si chcete obzrieť jednotlivé miestnosti a preskúmať všetky významné sochy, zaberie vám to veľa času. Navyše ak si chcete dopriať niečo iné ako väčšina návštevníkov, mali by ste zájsť na vrch tejto skaly. Cesta nie je veľmi náročná a odmenou za vaše úsilie vám bude nádherný výhľad na celý komplex. Takto ho môžete sledovať presne z toho istého pohľadu, ako to bolo v minulosti umožnené robotníkom. Taktiež si viete predstaviť, koľko úsilia museli vyprodukovať počas jeho budovania. Najlepším obdobím na návštevu chrámu Kailasa je december, pretože v tomto čase sa v tejto časti Indie organizuje veľký hudobný festival. Vďaka tomu si môžete predĺžiť dovolenku a spoznať túto krajinu z iného zaujímavého pohľadu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa