Bájna Ayutthaya - kedysi najbohatšie mesto Ázie

2019-10-16 12:00:00 |   |    | 

Neďaleko Bangkoku sa nachádza významné historické mesto Ayutthaya, ktoré bolo kedysi súčasťou Siamského kráľovstva. Malo vynikajúcu polohu medzi významnými štátmi ako Čína a India, vďaka čomu sa stalo dôležitým bodom na obchodnej mape. To ho predurčilo na pozíciu jedného z najbohatších miest v Ázii, ktoré už v tých časoch pokladali za významnú kozmopolitnú oblasť, kde našli nový domov ľudia rôznych národností.



 

Strategická pozícia pri troch riekach

Zakladatelia mesta Ayutthaya mali od začiatku víziu urobiť z neho dôležité kultúrne, obchodné a finančné centrum Ázie. Kvôli tomu precízne vyberali polohu, kde by položili jeho základy. V 13. storočí sa rozhodli pre ostrov, okolo ktorého pretekajú tri rieky. Tie ho zároveň prepájajú s morom, vďaka čomu uľahčovali presun lodí s tovarom. Táto poloha Ayutthayu hneď predurčila na pozíciu významného obchodného uzla, ale to nebolo všetko. Mnoho miest sa v tých časoch sústredilo pri pobreží, aby obyvatelia získali lovom rýb jednoduchý spôsob obživy. Ayutthayu sa napriek tomu rozhodli postaviť ďalej od mora a týmto trikom získali výhodu pred prípadnými nepriateľmi. Tí totiž vždy prichádzali na lodiach, ale kým sa po riekach doplavili až k bránam mesta, obrana už bola v strehu a dokázali včas zabrániť ich útokom.

 

Zničila ho barmská armáda

Sláva Ayutthaye trvala vyše štyristo rokov. Mesto významne prosperovalo, kvôli čomu bolo tŕňom v oku nepriateľov Siamského kráľovstva. Tí podnikli viacero útokov, ktoré čiastočne oslabovali jeho moc. Definitívny zlom prišiel v roku 1767. V tom čase napadla túto oblasť barmská armáda, ktorá postupovala rýchlo až do centra Ayutthaye. Tam podpálili niekoľko budov a požiar postupne prerástol do širokého okolia. Domáci obyvatelia rýchlo ušli pred blížiacou sa katastrofou a po uhasení ohňa už len užialene pozerali, čo zostalo z ich pôvodného domova. Odvtedy sa do Ayutthaye už nikto nikdy nepresťahoval, preto začali jednotlivé budovy chátrať. V súčasnosti má povesť nielen bývalého významného veľkomesta, ale aj najviac zdevastovaného historického miesta v Thajsku.

 

Pôvodca pomenovania Thajska

Bývalých obyvateľov mesta prezývali skratkou ich pôvodného pomenovania Tai. Odtiaľ pramení aj základ samotného názvu krajiny – Thajsko. Napriek veľkoleposti tohto projektu urobili architekti pri jeho výstavbe jednu chybu. Väčšinu budov totiž postavili z dreva a práve kvôli tomu ho oheň natoľko spustošil. Chrámy, ktorým venovali najviac pozornosti, však predsa len vybudovali z kameňa. Tie sa vďaka tomu zachovali až dodnes, takže môžu poskytnúť svedectvo o sláve bájneho mesta Ayutthaya. Môžete si pozrieť aj pozostatky sofistikovaného hydraulického systému, pomocou ktorého zavlažovali celú oblasť. Vodu používali pri pestovaní plodín a panstvo pomocou nej skrášľovalo svoje domy fontánami a malými jazierkami.

 

Wat Chaiwatthanaram

Po čase sa začali mestu venovať archeológovia, ktorí tam našli vzácne informácie o predošlých civilizáciách. Vďaka tomu sa Ayutthaya dostala aj do centra pozornosti turistov, ktorí majú v meste množstvo možností ubytovania. Z utŕžených peňazí potom zrenovovali najvýznamnejšie miesta. Jedným z nich je chrám Wat Chaiwatthanaram, ktorý je rozlohou najväčší. Zasvätený je Budhovi a v jeho priestoroch sú zobrazené výjavy zo života tohto svätca. Komplex pozostáva z centrálnej svätyne a vedľajších veží, kde sa nachádzajú samostatné menšie oltáre.

 

Budha na každom kroku

Obyvatelia Siamského kráľovstva i samotného mesta boli veľmi pobožní a na každom kroku vzdávali svojim božstvám úctu. Najviac sôch venovali Budhovi, ktorého si tam môžete pozrieť v niekoľkých obdobách. Najznámejšia socha patrí ležiacemu svätcovi a meria 37 metrov. Počas väčšiny roka ju odievajú do farebného habitu, aby tak oslávili jeho výnimočnosť. Pokračujúc po zvyškoch tohto komplexu uvidíte aj skupinky Budhových sôch, ktoré napríklad strážia chrám Wat Yai Chai Mongkol.

 

Tajná miestnosť plná šperkov a cenností

V Ayutthayi sa podarilo uchovať aj najstaršiu časť tohto bájneho mesta. Tá sa rozprestiera okolo zvláštnej sochy Budhu, ktorej domáci obyvatelia pripisujú zvláštne schopnosti. Podobizeň tohto svätca časom obrástli stromy, ktorých korene prechádzajú okolo jeho tváre. Celá scenéria pôsobí magicky a dokazuje silné prepojenie viery s prírodou. V tejto časti sa nachádza aj najstaršia budova, ktorú museli niekoľkokrát renovovať. Pri každej prestavbe k nej pridali ďalšie poschodie a kvôli tomu sa neskôr narušili základy. V 17. storočí chrám opäť spadol a potom sa ho už nepokúšali obnoviť. Až v roku 1956 chceli túto oblasť preskúmať archeológovia a v tom čase tam objavili vzácnu tajnú miestnosť, ktorá ukrývala mnoho zlata, šperkov a porcelánových servisov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa