Mekka - najdrahšie mesto sveta s mnohými unikátmi

2022-10-18 13:00:00 |   |    | 

Mekka sa nachádza v Saudskej Arábii. Podľa islamu sa práve tam narodil Mohamed, preto je pre moslimov najdôležitejším pútnickým miestom. Každý z nich by mal minimálne raz za život absolvovať púť do nej a pomodliť sa tam k Alahovi. Mesto sa rozprestiera okolo hlavnej mešity, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie miesta na svete.



 

1. Podľa legendy sa o osídlenie tejto oblasti postaral Izmael, ktorý bol prvým synom Abraháma. Neskôr sa tam v roku 570 narodil Mohamed, preto je Mekka pokladaná za jedno z najposvätnejších miest. Z toho dôvodu tam platia veľmi prísne pravidlá a do mešity sa dostanú len veriaci moslimovia.

2. Al-Masdžid al-Harám alebo tiež Veľká mešita je najväčšou stavbou svojho druhu na svete. Počas procesií sa do nej vojdú tisíce veriacich. Dokopy sa tam nachádza až deväť minaretov, čo je tiež svetovým rekordom. Výstavba mešity začala v 7. storočí a neskôr ju niekoľkokrát upravovali, aby ju prispôsobili narastajúcemu počtu veriacich. Moslimovia veria, že v minulosti sa na rovnakom mieste modlili aj zakladatelia mesta.

3. Mekka je pokladaná za najdrahšie miesto na život na svete. Cenu bývania tam zvyšujú majetní moslimovia, ktorí chcú byť čo najbližšie k tomuto vzácnemu centru ich viery. Mnohí ju pritom nevyužívajú ako svoje celoročné bývanie. Jeden meter štvorcový tam vyjde v priemere na 100 000 dolárov. V porovnaní s Monte Carlom, ktoré je najdrahším miestom v Európe, je to dvojnásobná suma. Napriek tomu v roku 2020 tam malo svoje trvalé bydlisko viac ako 2 milióny obyvateľov.

4. Mekka je zároveň jedným z najdlhšie permanentne osídlených miest na svete. V mešite sa nachádza posvätný prameň, ktorého vek sa odhaduje na 4000 rokov, čiže aj samotná lokalita by mala byť osídlená minimálne rovnako dlhý čas. Napriek tomu nikdy nebola hlavným mestom krajiny, i keď ju tak mnohí veriaci ponímajú.

5. Ústredným bodom Veľkej mešity je Kába. Ide o svätyňu, kvôli ktorej veriaci putujú do Mekky. Podľa náboženskej tradície majú byť počas celej modlitby otočení tvárou smerom k nej. Má podobu veľkej čiernej kocky, ktorá je vyrobená z mramoru a na sebe má zdobenie. V jej vnútri sa nachádzajú tri piliere a taktiež lampy vyrobené zo vzácnych kovov. Na vonkajšej strane je aj jednoduchá výzdoba.

6. Napriek tomu, že sa o islame hovorí ako o veľmi prísnom náboženstve, ktoré neustupuje zo svojich pravidiel, predsa len postupne prijímajú aj veľké novinky. Až do roku 2021 napríklad platil prísny zákaz vstupu pre veriace ženy, ktoré boli mladšie ako 45 rokov a nemali so sebou mužský sprievod. Len od minulého roka smú vojsť do mešity bez tohto limitu.

7. Každoročná púť Hadždž predstavuje jeden z piatich pilierov islamskej viery, počas ktorého prichádzajú do Mekky milióny veriacich. Tí sa počas modlenia pokúšajú dostať ku Kábu, aby ho pobozkali. Preto jedna legenda hovorí o tom, že v skutočnosti bola táto centrálna svätyňa postavená z bieleho kameňa, no od toľkých bozkov postupne očernela.

8. V súčasnosti patrí Mekka k najlepšie prosperujúcim mestám. Svoje bohatstvo získava najmä z predaja ropy, no druhý najväčší podiel na ich HDP tvoria veriaci. Ročne totiž na toto miesto prichádzajú milióny moslimov, ktorí zanechajú veľa peňazí za ubytovanie, stravu, ale aj nakupovanie suvenírov.

9. V Mekke sa nenachádza iba najväčšia mešita na svete, ale aj najvyššie položená miestnosť na modlenie pre moslimov. Tá je situovaná vo veži na najvyššom poschodí hotela vo výške 600 metrov. Zároveň sa skrýva za najväčšími vežovými hodinami na svete.

10. Veriaci investujú do obnovy mešity veľmi veľa peňazí. Mnohí pravidelne posielajú dobrovoľné príspevky, ktoré potom využívajú pri renovácii a skrášľovaní budovy. Vďaka tomu je pokladaná za najdrahšiu stavbu na svete, ktorej aktuálna hodnota by sa pohybovala vo výške 100 miliárd dolárov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa