Najväčšie budovy sveta: Číslo 4 už navštívilo mnoho Slovákov

2020-12-14 00:00:00 |   |    | 

Poznáte ten pocit, ktorý zažíva mnoho cestovateľov? Postavíte sa pred nejakú výnimočnú pamiatku alebo prírodnú atrakciu a zrazu stratíte všetky slová. Musíte si to len potichučky obzerať, v prstoch cítite príjemné brnenie z toľkého vzrušenia a hlavou sa vám preháňajú tisícky myšlienok. Presne tak sa budete cítiť aj pred najväčšími budovami sveta, ktoré sú často hotovými majstrovskými dielami.



 

Fabrika na Boeingy, Washington, USA

Najväčšou budovou na svete z hľadiska využiteľného priestoru je fabrika na výrobu lietadiel značky Boeing. Takáto firma si vyžaduje naozaj veľkú plochu, aby mohla skladať svoje rozmerné výrobky dokopy a navyše aby ich aj mala kde skladovať. Zabezpečenie chodu tejto rozmernej stavby je skutočne fascinujúce. Keďže tam manipulujú s nebezpečnými materiálmi, vynucuje si to aj špeciálne bezpečnostné opatrenia. Kvôli tomu majú v areáli vlastnú požiarnu stanicu, medicínske centrum a dokonca aj políciu. Fabriku postavili v roku 1967 a pri jej vybudovaní do nej nezaviedli vykurovací systém. V jednom čase tam totiž pracuje naraz niekoľko tisíc ľudí a tí v spojení so spustenými strojmi dokážu vyrobiť dostatok energie, ktorá ohrieva tieto priestory. No a keď chcete rozsvietiť jednotlivé miestnosti fabriky, musíte zapáliť vyše milióna žiaroviek.

 

Al-Masjid al-Haram, Mekka, Saudská Arábia

Najväčšia mešita na svete vznikla podľa legendy ešte za čias Abraháma, keď on samotný postavil Kábu, teda posvätné miesto, ku ktorému sa majú modliť moslimovia. To sa nachádza uprostred veľkého nádvoria, má podobu veľkej štvorcovej budovy, ktorá je zdobená zlatými vzormi. Al-Masjid al-Haram je zároveň najstaršou mešitou na svete, ktorú postupne niekoľkokrát rozširovali. V súčasnosti tam naraz môže prísť na omšu niekoľko miliónov veriacich. Zdobená je siedmymi minaretmi a v noci sa vždy rozsvieti množstvom svetiel, aby bola už z diaľky dobre viditeľná a pútala tak pozornosť.

 

Továreň Jean-Luca Lagarderea, Toulouse, Francúzsko

Ak by sme brali v úvahu iba využiteľný priestor, tak je francúzska továreň druhou najväčšou budovou na svete. Vyrábajú sa v nej lietadlá značky Airbus a dokonca priamo v interiéri majú aj miesto na testovanie, ktoré si vyžadujú obrovskú voľnú plochu. Továreň otvorili v roku 2004 v blízkosti letiska a na jej zostavenie spotrebovali neuveriteľných 50 000 ton ocele. Od začiatku chceli zároveň pripraviť dobré zázemie pre svojich zamestnancov, preto na pôde firmy mysleli na dodatkové služby, ktoré im ponúkajú ako benefity. Nájdete tam teda napríklad kaderníctvo, beauty salón a množstvo reštaurácií.

 

Tropical Island, Krausnick, Nemecko

Štvrtú najväčšiu budovu na svete už navštívilo mnoho Slovákov. Ide totiž o známy Tropical Island neďaleko Berlína. Táto stavba nesie pomenovanie Aerium a dokončili ju v roku 2002. Pôvodne na tomto mieste mala sídliť obrovská továreň. No keď tieto plány skrachovali, prišli s netradičným nápadom poskytnúť Berlínčanom celoročnú exotickú dovolenku. Tropical Island má dnes podobu obrovského dovolenkového rezortu. Nájdete tam imitácie pieskových pláží s palmami, malý dažďový prales a množstvo atrakcií na využitie voľného času. V prípade záujmu si tam môžete zaplatiť ubytovanie v rôznych cenových kategóriách a zobudiť sa ráno pri napodobnení východu slnka.

 

Meyer Werft Dockhalle, Papenburg, Nemecko

Návštevu piatej najväčšej budovy na svete absolvujete taktiež v Nemecku. V tomto prípade ide o halu, ktorá sa špecializuje na výrobu lodí. V jednotlivých pavilónoch konštruujú rôzne plavidlá od tankerov až po luxusné niekoľkoposchodové výletné lode. Najrozsiahlejšia budova bola postavená ako druhá a v nej sa vyrábajú aj vyššie lode. Zaujímavosťou je, že Meyer Werft Dockhalle ponúkajú pre turistov zážitkové prehliadky. Na vlastné oči uvidíte jednotlivé kroky procesu výroby lodí, môžete si pozrieť zaujímavý film o histórii firmy a potom sa dostanete do interaktívnej časti, ktorá vám priblíži informácie ohľadom fungovania plavidiel.

 

Boeing Centrum pre výrobu krídel, Washington, USA

Keď Boeing oznámil výrobu najväčšieho lietadla na svete s označením 777X jetliner, bolo viac ako jasné, že k tomu musia zostrojiť aj nové priestory vo svojej továrni. Vtedy vzniklo nové Boeing centrum, ktoré je špecializované len na výrobu jeho krídel. Rozloha tejto budovy dosahuje veľkosť 21 futbalových ihrísk a naraz sa do nej vojdú až tri krídla z tohto stroja. Kým novú budovu dokončili, vyžiadalo si to až 4 milióny hodín práce a spotrebovali na ňu 31 tisíc ton ocele.

 

NASA VAB, Florida, USA

Siedmou najväčšou budovou na svete je montážna hala pre vesmírne rakety, ktorú vlastní NASA. VAB postavili v roku 1966, keď potrebovali zostrojiť raketu na misiu Apollo. Veľkosť tejto stavby predstavuje taký objem stavebného materiálu, aký by potrebovali na tri budovy Empire State Building. Exteriér budovy zdobí najväčšia americká vlajka na svete. Na jej namaľovanie spotrebovali až 22 000 litrov farby.

 

Autor: © ZoznamDavid

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa