Váránasí preslávili rituály v rieke Ganga, mesto však zdobia aj vzácne stavby

2023-01-17 12:00:00 |   |    | 

Pre väčšinu cestovateľov sú síce atraktívnejšie skôr iné časti Indie, domáci však majú najradšej mesto Váránasí, ktorým preteká posvätná rieka Ganga. V nej sa s vidinou neba kúpu, vodu pijú a hádžu do nej aj ostatky svojich blízkych. Veľký význam však pre veriacich majú aj tunajšie chrámy.



 

Rieka Ganga

Váránasí je vyhľadávaným pútnickým miestom kvôli svojim chrámom, ale aj Gange. Ľudia vyznávajúci hinduizmus k rieke pravidelne prichádzajú, aby sa ponorili do jej posvätných vôd a praktizovali tam rituály spojené s vierou. Každý deň tam svoje telá omýva až 60 000 pútnikov a pre turistov sú práve tieto momenty veľkým lákadlom. Často prichádzajú k rieke a pozorujú, čo sa v nej deje.

Jedným z najkrajších obradov je pokladanie malých misiek naplnených pestrými kvetmi a so zažatou sviečkou na hladinu. Tie sa odtiaľ pokojne plavia ďalej a najmä podvečer vytvárajú nádhernú atmosféru. Ganga tiež slúži ako dobrý orientačný bod v meste, keďže sa popri nej nachádza aj veľa zaujímavých atrakcií. Oplatí sa tiež privstať a užiť si východ slnka nad hladinou rieky.

 

Ghát Dasaswamedh

V indickej kultúre znamená ghát miesto, kde sa po schodoch zostupuje dole k rieke. Vo Váránasí je ich hneď niekoľko, no za najvýznamnejší sa považuje Dasaswamedh. Je stále plný predajcov misiek s kvetmi a sviečkami, od ktorých si ich môžu kúpiť aj turisti a potom sa zapojiť do spirituálneho ceremoniálu.

Pravidelne večer o siedmej sa tam navyše koná asi 45-minútový rituál hinduistických kňazov, ktorý vyhľadávajú veriaci i turisti. Ak ho chcete na vlastné oči vidieť aj vy, vyberte sa k Dasaswamedhu s väčším predstihom, aby sa vám podarilo obsadiť dobré miesto na jeho pozorovanie.

 

Stúpa Dhamek

Medzi najstaršie stavby v tejto lokalite patrí stúpa Dhamek. Tentoraz sa jedná o posvätnú budhistickú stavbu, ktorá bola postavená pred viac ako 1500 rokmi a podľa historikov dokonca sídli na mieste, kde stál pôvodný chrám už v roku 249 pred Kristom. Hlavná budova je postavená z kameňa a ozdobená motívmi vytesaných vtákov, kvetov alebo rôznych osôb. Napriek tomu, že ide o starú pamiatku, podarilo sa ju uchovať v pomerne dobrom stave. Pri hlavnej svätyni uvidíte časti ostatných budov, ktoré tam stáli v minulosti a časom už boli zruinované.

 

Chrám Kashi Vishwanath

Len päť kilometrov od mesta sa nachádza jeden z najvzácnejších chrámov v krajine. Kashi Vishwanath patrí medzi najstaršie, najbohatšie a najposvätnejšie hinduistické svätyne v Indii. Práve kvôli nemu prichádza do tejto lokality najviac veriacich, ale aj turistov. V spojení s blízkosťou rieky Ganga je to pre nich silná kombinácia, kvôli ktorej k nej cestujú aj stovky kilometrov. Samotný chrám je nádherne zdobený, niektoré jeho časti sú dokonca pokryté pravým zlatom. Vďaka tomu sa najmä od špicov vežičiek nádherne odráža slnko a vytvára magickú atmosféru.

 

Pevnosť Chunar

Ak máte chuť spoznať dejiny Indie aj z trošku iného pohľadu ako prostredníctvom rôznych chrámov, v tom prípade sa vyberte na výlet mimo Váránasí. Približne 30 kilometrov od mesta sa nachádza pevnosť Chunar. Taktiež sídli pri rieke Ganga a je obklopená krásnou prírodou. Často slúži aj pre natáčanie filmov a dokonca sa raz stala hlavnou hviezdou jednej novely. Postavená je z kameňa z hôr Kaimur a žilo v nej niekoľko panovníckych dynastií. V Chunare môžete navštíviť ešte jednu zaujímavosť – opustený britský cintorín. Náhrobky majú aj 200 rokov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa