Katarská metropola Dauha patrí ku klenotom Perzského zálivu, na päty stúpa aj slávnym susedom

2023-08-07 12:00:00 |   |    | 

Perzský záliv prináša stále ďalšie klenoty. Tentoraz ním je katarská Dauha, ktorá sa čoraz viac tlačí do popredia a uberá na popularite aj známejším konkurentom z tohto regiónu. Moderné mesto vám ponúkne to najlepšie z tejto krajiny a pripraviť sa môžete hneď na niekoľko zaujímavostí, ktoré stoja za návštevu.



 

Promenáda Corniche

Obľúbeným miestom v Dauhe je promenáda Corniche. Dlhá je sedem kilometrov a ponúka perfektnú možnosť na prechádzky. Tie sú najkrajšie počas svitania alebo podvečer pri západe slnka. Vtedy toto miesto hrá všetkými farbami a popri pobreží ponúka nádherné vyhliadky. Bližšie k centru sú pri nej sústredené viaceré skvelé podniky.

No pri Corniche nájdete aj niektoré zaujímavé atrakcie. Nachádza sa tam napríklad Múzeum islamského umenia, ktoré prináša dôležitý pohľad na tunajšiu kultúru. V týchto miestach sídli aj prístav, kde kotvia moderné lode, ale aj malé člnky dhow, ktoré ponúkajú nezabudnuteľnú plavbu popri pobreží.

 

Fakľová veža

V Dauhe sa nachádza veža, ktorá svojím tvarom pripomína horiacu fakľu. Vysoká je 300 metrov a patrí medzi najznámejšie mrakodrapy v meste. Po dokončení dosiahla rekord, keď sa stala najvyššou budovou v Katare. Dostavali a sprístupnili ju v roku 2007, krátko po skončení Ázijských športových hier.

Z jej najvyšších poschodí ponúka úžasný výhľad na mesto a počas noci je zase veža nádherne osvetlená. V súčasnosti sa v nej nachádza hotel, niekoľko reštaurácií a vyhliadka z najvyššieho poschodia. Vďaka rozsiahlym priestorom sa tam môžu konať svadby alebo rôzne podujatia.

 

Veža Dauha

Druhá výnimočná veža sa nazýva rovnako ako hlavné mesto - Dauha. Vysoká je vyše dvesto metrov a má typický tvar podobný kukurici. V súčasnosti sa v nej nachádzajú kancelárske priestory. Plán na jej postavenie navrhol francúzsky architekt Jean Nouvel s cieľom skĺbiť moderné prvky s katarskými tradíciami. Svoju úlohu splnil na výbornú a dnes je z veže typická dominanta Kataru. Opäť je na ňu najkrajší pohľad v podvečerných hodinách, keď je krásne rozsvietená. Časť jej priestorov je sprístupnená pre verejnosť, keďže sa tam nachádzajú obchody a podniky.

 

Zvezte sa na tradičnej loďke dhow

Po potulkách mestom vám padne vhod, keď si trošku oddýchnete počas plavby loďou. V Dauhe sa môžete zviezť na tradičných člnoch, ktoré sa nazývajú dhow. Toto slovíčko pochádza zo svahilčiny a znamená niekoľko spojených kúskov dreva. Podľa historických zápisov sa na takýchto člnoch plavili už 600 rokov pred Kristom. Postupne ich vylepšovali, aby boli čo najkomfortnejšie. V minulosti sa takéto menšie a svižné loďky používali na zbieranie perál. Patria medzi tradičný spôsob dopravy nielen v tomto regióne, ale poznajú ich napríklad aj v Indii, Pakistane alebo vo východnej časti Afriky. Rokmi na ich podobe zapracovali a dnes už predstavujú stabilné malé plavidlá, pomocou ktorých sa presuniete na vami vybrané miesto alebo si len vychutnáte nezabudnuteľnú panorámu mesta.

 

Ostrov Qetaifan

Jedno z predmestí Dauhy sa nazýva Lusail a pokladajú ho za klenot hlavného mesta Kataru. V blízkosti pobrežia sa tam nachádzajú štyri ostrovy Qetaifan, kde vybudovali luxusnú štvrť, ktorá sa stala obľúbeným miestom na život pre katarskú smotánku. Okrem supermoderného bývania tam nechýbajú ani luxusné butiky, najdrahšie reštaurácie a kaviarne a miesta, kde si užijete kultúru a zábavu. Tie sú prepojené s krásnou prírodou. Uvidíte tam úžasné parky s nádhernými kvetmi a to všetko sa spája s relaxačným šumom mora. Pri ostrovoch sa nachádza aj prístav, ktorý je určený pre 400 menších lodí a jácht.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa