Orient na dosah: Viedeň ohlásila priame spojenie s tajomným Azerbajdžanom

2023-04-29 12:00:00 |   |    | 

Azerbaijan Airlines spustí priamy let medzi Baku a Viedňou už od 2. mája 2023. Nové spojenie predstavuje významný míľnik pre turistický priemysel v Azerbajdžane, keďže sa otvára európskemu trhu a posilňuje tak pozíciu krajiny ako top destinácie pre cestovanie.



 

"Spustenie nového priameho letu medzi Baku a Viedňou považujeme za veľký vývoj pre turistický priemysel v Azerbajdžane," povedal Fuad Naghiyev, predseda Štátnej agentúry pre cestovný ruch Azerbajdžanskej republiky. "Sme presvedčení, že to zlepší prepojenie medzi oboma krajinami a uľahčí európskym turistom objavovanie jedinečných kultúrnych a prírodných zaujímavostí Azerbajdžanu."

Susanne Kraus-Winklerová, rakúska štátna tajomníčka pre cestovný ruch, dodáva o novom lete: „Letecké spojenia zohrávajú vo svete cestovania dôležitú úlohu – spájajú ľudí, umožňujú flexibilné možnosti cestovania a vedú k ekonomickým výhodám. Letecká linka medzi Viedňou a Baku je ďalším krokom k prehĺbeniu turizmu a ekonomických vzťahov našich krajín. Zlepšenie bezproblémového cestovania je jednou z našich hlavných priorít.

K tejto príležitosti sa vo Viedni 24. apríla 2023 konalo exkluzívne podujatie, na ktorom sa zúčastnil Fuad Naghiyev, predseda Štátnej agentúry pre cestovný ruch Azerbajdžanskej republiky, Rovshan Sadigbayli, veľvyslanec republiky z Azerbajdžanu do Rakúskej republiky, Samir Rzayev, prvý viceprezident Azerbaijan Airlines, Florian Sengstschmid, generálny riaditeľ Azerbaijan Tourism Board, Susanne Kraus-Winklerová, rakúska štátna tajomníčka pre cestovný ruch, ako aj ďalší významní predstavitelia a partneri. Podujatie predstavilo bohatú ponuku cestovného ruchu Azerbajdžanu a poskytlo príležitosť na vybudovanie pevných vzťahov s partnermi v sektore cestovného ruchu.

Sme nadšení, že môžeme ponúknuť priamy let medzi Viedňou a Baku, čo je od roku 2018 strategickým cieľom Azerbajdžanskej rady pre cestovný ruch,“ povedal Florian Sengstschmid, generálny riaditeľ Azerbajdžanskej rady pre cestovný ruch. "Tento vývoj posilňuje náš záväzok podporovať silné vzťahy s regiónom DACH a propagovať rozmanité kultúrne a prírodné atrakcie Azerbajdžanu."

Let medzi Baku a Viedňou bude premávať dvakrát týždenne, v utorok a piatok. Odlet z Viedne bude o 12:05 a predpokladaný prílet do Baku o 17:05. Spiatočné lety sú k dispozícii v rovnaký deň s odletom z Baku o 9:00 a príletom do Viedne o 11:00. Dĺžka letu je približne 4 hodiny. Letenky sa dajú zakúpiť v cestovných kanceláriách, na online rezervačných platformách a priamo na oficiálnej webovej stránke Azerbajdžanskej leteckej spoločnosti. Cieľom leteckej spoločnosti je poskytnúť cestujúcim bezproblémové cestovanie a zlepšiť spojenie medzi týmito dvoma hlavnými mestami.

"Zaviazali sme sa poskytovať našim cestujúcim najvyššie štandardy služieb a pohodlia," povedal Samir Rzayev, prvý viceprezident Azerbajdžanských aerolínií.

 

Od moderných hotelov k miestnym farmárom

Azerbajdžan ponúka množstvo atrakcií vrátane starého mesta Baku zapísaného na zozname UNESCO, Kaukazských hôr, Kaspického mora a stôp starovekej Hodvábnej cesty, ktorá je mnohými ľuďmi považovaná za jeden z cestovateľských vrcholov. Na svoje si prídu aj tí náročnejší cestovatelia, na ktorých čakajú moderné hotely, špičkové reštaurácie a nákupné centrá svetovej triedy. Celé to dotvára všestranná architektúra, ktorá vyrazí dych.

Cestovatelia môžu objaviť dedičstvo spomínanej legendárnej Hodvábnej cesty v Sheki a malej horskej dedinke Basgal, kde môžete zažiť zachovanú tradíciu výroby nádhernej azerbajdžanskej hodvábnej šatky kelaghayi. Za nomádskym zážitkom treba pokračovať do dediny Khinalig, ktorá sa nachádza 2 350 metrov nad morom v pohorí Veľký Kaukaz. Novovybudované turistické trasy, prechádzajúce bujnou prírodou do horských dediniek, privedú každého cestovateľa k úžasným výhľadom.

Azerbajdžan je výnimočný aj vďaka tzv. Slow Food Travel (SFT). Ide o nový model udržateľného cestovného ruchu, ktorý ponúka nevšedné zážitky. V rámci SFT môžu cestovatelia zažiť autentickú gastronómiu a každodenný život v Azerbajdžane preskúmaním severozápadnej cesty a stretnutím s približne 60 miestnymi výrobcami. Turisti môžu ostať na miestnych farmách u hostiteľov, čím zažijú skutočný život v Azejbajdžane na vlastnej koži.

Krajina sa môže pochváliť aj prosperujúcim vinohradníckym priemyslom, ktorému sa dostalo uznania od Rady Európy a Európskeho inštitútu kultúrnych ciest. Miestne bary a reštaurácie ponúkajú všetky druhy azerbajdžanského vína, ktoré budú chutiť ešte lepšie, keď sa budú podávať na vrchole viníc v regiónoch spolu s miestnymi pochúťkami.

 

Ako sa dostať do Azerbajdžanu?

V súčasnosti môžu do Azerbajdžanu cestovať občania z viac ako 100 krajín. Pre Slovákov platí vízová povinnosť, no vybavenie je veľmi jednoduché. Azerbajdžan prešiel na elektronické vízum, stačí pár klikov na internete a môžete si plánovať itinerár až na 90 dní.

 

Autor: © Zoznam/Janka

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa