Cisárske mesto i pagoda na jednej nôžke. Toto sú najzaujímavejšie pamiatky vo Vietname

2023-09-12 12:30:00 |   |    | 

Vietnam sa teší čoraz väčšej popularite turistov vďaka nádherným plážam a prírode. Keď sa ich však nasýtite, navštívte aj miestne pamiatky. Táto krajina rozhodne má čo ponúknuť aj z tohto hľadiska.



 

Ho Či Minovo mauzóleum

Vietnamský revolucionár a bývalý prezident Ho Či Min sa dočkal pocty v podobe veľkého mauzólea, ktoré sa nachádza v Hanoji. Oficiálne ho dokončili v roku 1975, keď tam presunuli jeho pozostatky. Zatiaľ čo vonkajšia časť je postavená zo sivého granitu, vnútro je kombinované aj s červeným kameňom. Budovu navrhli tak, aby odolala zemetraseniam až do siedmeho stupňa Richterovej stupnice a taktiež aby sa nedala poškodiť pri bombovom útoku. Má aj špeciálnu ochranu v prípade povodní. V interiéri sa nachádza jedna miestnosť, ktorú môžu použiť v čase vojny. Keď tam uložia pozostatky Ho Či Mina, budú bezpečne chránené pred nepriateľskými útočníkmi. Okrem kameňa použili na výstavbu drevo, ktoré pochádza z centrálneho pohoria. Interiér je zdobený zlatom a vlajkou zo vzácnych kameňov. Prezidentove pozostatky ležia v za sklom, aby bol dobre chránený a vchod do mauzólea neustále strážia dvaja vojaci. Dnu sa môžete prísť pozrieť napríklad počas významných sviatkov.

 

Väznica Con Dao

V roku 1861 vybudovali Francúzi vo Vietname väznicu, v ktorej chceli väzniť a napraviť nebezpečných zločincov. Isté obdobie skutočne slúžila svojmu pôvodnému účelu, potom ju však začali zástupcovia vlády južného Vietnamu zneužívať a v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch tam posielali svojich politických oponentov. Často ich tam mučili a držali bez relevantných dôvodov. Po oslabnutí ich moci prestali využívať aj túto väznicu, ktorá roky chátrala. Nakoniec ju zaradili medzi národné pamiatky. Do jednotlivých ciel a miestností inštalovali figuríny, pomocou ktorých rozprávajú príbeh tohto väzenia a najmä zobrazujú ťažké osudy ľudí, ktorí tam roky neprávom trpeli.

 

Cisárske mesto Hue

Hue bolo v minulosti cisárskym mestom a centrom celého regiónu. Pôvodne pozostávalo zo 160 budov, tie sa však nepodarilo uchovať a dnes tam nájdete len desať pôvodných stavieb. Za hradbami sa nachádzali nádherné záhrady, chrám, domy obyvateľov a kancelárie úradníkov a ústredným bodom bol palác, kde kedysi býval panovník s rodinou. Všetko bolo prispôsobené tomu, aby vladár mal k dispozícii čo najväčšie pohodlie a aby bolo mesto v čo najväčšej miere sebestačné. V súčasnosti si môžete objednať prehliadku celého komplexu, počas ktorej navštívite hlavnú pagodu, bunker, hrobky bývalej panovníckej rodiny a taktiež menšie múzeum.

 

Chrámový komplex My Son

Chrámový komplex My Son je považovaný za jeden z najvýznamnejších hinduistických chrámových komplexov v juhovýchodnej Ázii a býva prirovnávaný k takým architektonickým perlám ako Borobudur či  Angkor Wat. Komplex tvorí viac ako 70 chrámov a hrobiek členov vládnucich dynastií, ktoré boli vybudované od 4. do 14. storočia z pálenej tehly a ozdobené pieskovcovými basreliéfmi zobrazujúcimi výjavy z hinduistickej mytológie. Budovy boli dlhé roky opustené a chátrali. Znovu sa ich podarilo objaviť v 19. storočí, keď do tejto časti prišli Francúzi. dnes sú zapísané na zozname UNESCO.

 

Pagoda na jednej nôžke

Vo Vietname nájdete niekoľko pagod, ale najzaujímavejšia z nich je tá, ktorá patrí k najmenším. Má názov Chùa Một Cột, teda „Pagoda na jednom stĺpe“, ktorý odkazuje na jej pozoruhodnú architektúru. Podopiera ju totiž len jediný pilier, vďaka čomu vyzerá, akoby stála na jednej nôžke. Tento hanojský budhistický chrám vznikol v 11. storočí, obklopuje ho jazierko s lotosovými kvetmi a je bohato zdobený zaujímavými ornamentmi.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa