UNESCO zaradilo starobylé mesto Jericho v Predjordánsku do Svetového dedičstva

2023-09-18 10:00:00 |   |    | 

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v nedeľu hlasovala za zaradenie starobylého mesta Jericho na západnom brehu Jordánu do zoznamu Svetového kultúrneho a historického dedičstva v Palestíne. TASR informuje podľa agentúry AP, podľa ktorej toto rozhodnutie pravdepodobne rozhnevá Izrael.



 

Jericho je jedno z najstarších trvalo obývaných miest na svete. Mesto sa nachádza v časti západného brehu rieky Jordán okupovanej Izraelom, ktorú spravuje medzinárodne uznaná Palestínska samospráva.

Výbor pre svetové dedičstvo pod záštitou UNESCO rozhodol o zaradení Jericha do Zoznamu svetového dedičstva v Palestíne na konferencii v saudskoarabskom Rijáde.

Izrael vystúpil z UNESCO ešte v roku 2019 s odôvodnením, že sa organizácia správa voči nemu zaujato a bagatelizuje spojitosť židovského štátu so Svätou zemou. Izrael je však naďalej signatárom Dohovoru o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva a na stretnutie v Rijáde vyslal svoju delegáciu.

Izrael okupuje Západný breh a východnú časť Jeruzalema od šesťdňovej vojny v roku 1967. Palestínčania chcú tieto územia získať späť na vytvorenie vlastného štátu. Izrael však považuje Západný breh Jordánu za biblické a kultúrne centrum židovského národa.

Predjordánsko je domovom takmer troch miliónov Palestínčanov a približne 490.000 Izraelčanov, ktorí žijú v osadách považovaných podľa medzinárodného práva za nelegálne.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa