Biele mesto je architektonickou perlou: Vyrástlo vďaka utečencom pred Hitlerom?

2023-08-18 10:00:00 |   |    | 

Škótsky urbanista Patrick Geddes vypracoval veľkolepý plán nového Tel Avivu. Život mu vdýchne rad renomovaných architektov z Európy, utekajúcich do Palestíny pred Hitlerom. Vznikajúce Biele mesto sa pre nich stáva experimentálnym priestorom pre modernú architektúru, ktorú musia prispôsobiť miestnym klimatickým podmienkam…



 

Do osmanskej Palestíny na začiatku 20. storočia prichádzajú tisíce Židov z Ruska. Rozpŕchnu sa po celej krajine, časť z nich sa potom rozhodne na piesočnej planine pri Stredozemnom mori založiť novú osadu. V roku 1909 zhruba 70 rodín nakúpi pozemky v blízkosti prístavu Jaffa. Aby náhodou niekto nemal pocit, že bol podvedený, rozdelia si ich žrebovaním. Využijú mušličky, ako upresňuje súčasná publicistka Helena Berková: „Na bielych mušliach boli mená záujemcov o pozemky, na tých šedých čísla parciel.“ Osadníci sa čoskoro s chuťou púšťajú do práce. Počas krátkej doby vystavajú záhradné predmestie Jaffy, ktoré pomenujú Tel Aviv (v preklade z hebrejčiny Jarný pahorok).

 

Práca pre Škóta

Po prvej svetovej vojne získava Palestínu pod svoju správu Veľká Británia. Aj kvôli dlhotrvajúcim sporom s Arabmi prichádzajú nielen z Jaffy do Tel Avivu stále ďalší a ďalší Židia. Pôvodne malá osada sa rýchlo a hlavne živelne rozrastá, čo miestnym obyvateľom nevyhovuje. Najmú preto škótskeho urbanistu Patricka Geddesa (1854-1932), aby pre rozvoj ich domova vypracoval premyslený plán. S nadšením prijímajú jeho víziu záhradného mesta s prísne hierarchickou sieťou ulíc, bulvárov, námestí, obytných štvrtí či parkov.

 

Viac ako 4000 stavieb

Výstavba moderného Tel Avivu sa naplno rozbehne v 30. rokoch minulého storočia. Punc výnimočnosti dodajú novej zástavbe židovskí architekti a umelci z Európy, utekajúci na Blízky východ pred nacistami. V ich projektoch sa odráža vplyv nemeckej školy Bauhaus a funkcionalizmu. Vďaka nim vyrastie v Tel Avive v priebehu niekoľkých dekád vyše 4000 stavieb, medzi ktorými sú vily, činžiaky, družstevné domy, školy aj ďalšie verejné budovy. „Stavalo sa zo železobetónu a tehál, domy mali skeletovú konštrukciu, ploché strechy, pásové okná a rad „nautických“ prvkov – rúrkové zábradlia, aerodynamicky tvarované balkóny a lodžie, kruhové okienka, rampové schodiská,“ dodáva súčasný architekt Zdeněk Lukeš. A hoci nie každá budova má biele priečelie, ako je pre tento štýl typické, nová štvrť Tel Avivu dostáva meno Biele mesto. Ide zrejme o najväčší súbor modernistických stavieb na svete, ktorý je dnes zapísaný na zoznam UNESCO.

 

Najväčšie skvosty

K najznámejším a najstarším uliciam unikátnej štvrte patrí Rothschildov bulvár. Väčšina domov, ktoré ho lemujú, bola postavená na začiatku minulého storočia. Rušná trieda má uprostred pás zelene s chodníkom pre peších a cyklistov a patrí k vyhľadávaným turistickým cieľom. Sídlia tu významné finančné a kultúrne inštitúcie. Pomyselným srdcom Bieleho mesta je námestie Ziny Dizengoffovej, pomenované po manželke prvého starostu Tel Avivu. Bolo vybudované v roku 1934 a počas necitlivej prestavby v 70. rokoch minulého storočia tu vznikla rušná križovatka s podjazdom. Dnes má však opäť svoj pôvodný vzhľad s fontánou a zeleňou.

Na námestí nájdete aj jednu z ikonických stavieb telavivského Bauhausu - funkcionalistický hotel Cinema Esther. Vznikol podľa návrhu ukrajinského rodáka Yehudu Magidovitcha (1886–1961), bol dokončený v roku 1939 a pôvodne slúžil ako kino, pričom sa v jeho hlavnej sále konali aj prednášky. V interiéroch budovy sa dodnes zachovalo mnoho pôvodných prvkov. Krásnou ukážkou funkcionalistickej budovy čistých tvarov je aj Dom Maxa Lieblinga z roku 1936. Navrhol ho architekt Dov Karmi (1905–1962), ktorý vyprojektoval v Tel Avive aj desiatky ďalších stavieb. Práve na Lieblingovom dome vôbec prvýkrát uplatnil dlhé zapustené balkóny a takzvané pásové okná.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Milan Uram

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa