Na vlastnej koži: Prečo sa oplatí navštíviť turistami prehliadaný Bangladéš?

2024-03-16 00:00:00 |   |    | 

Bangladéš je krajina, ktorú väčšina turistov prehliadne napriek tomu, že má pre návštevníka pripravenú širokú ponuku zaujímavých miest. Krajina je plná prekvapení a unikátneho mixu prírodných krás, bohatej histórie či kultúrneho dedičstva. Bangladéš je stopercentne autentický a výlet bude jedným akčným dobrodružstvom. Čo sa tu dá teda vidieť a prečo sa sem oplatí cestovať?



 

Najchaotickejšie hlavné mesto na svete

Hlavné mesto Dháka je spojením chaosu, kultúry a všadeprítomných ľudí. Len krátka prechádzka po úzkych uličkách starého mesta vám dá pocítiť pravý bangladéšsky život.

Predajcovia v malých obchodíkoch sa snažia zarobiť na živobytie, po ulici sa pomedzi ľudí pretkávajú crnkajúce bicyklové rikše a do toho každý niečo prenáša na hlave. Len keď to človek zažije na vlastnej koži, dokáže pochopiť, prečo je Dháka označovaná za najchaotickejšie mesto sveta.

 

Všade samá zeleň

Severne od hlavného mesta Dháka leží mesto Sylhet, ktoré je známe svojimi čajovými plantážami. Hoci čajový priemysel tvorí len 3 percentá svetovej výroby, zamestnáva až štyri milióny ľudí.

Aj vy sa môžete vybrať na prehliadku jednej z desiatok plantáží a pochutnať si na špecialite Bangladéša - sedemvrstvovom čaji. Ten nájdete v okolí mesta Sreemangal a vraj zostaviť tú pravú receptúru trvalo niekoľko rokov.

Ďalším zaujímavým miestom, ktoré stojí za návštevu, je Ratargul Swamp forest – les, ktorý leží v močiari. Počas monzúnovej sezóny si veľa domácich turistov prenajme loďku, vydá sa do lesa a spoznáva miestne dedinky.

Keď je reč o loďkách, nesmieme zabudnúť na región Bangladéša, kde je rieka hlavným dopravným ťahom. Bavíme sa o dedinách v okolí mesta Barishal na juhu krajiny. Tu sa oplatí zavítať na plávajúci trh, kde sa denne od piatej rána premávajú na svojich plťkách domáci a predávajú ovocie či zeleninu.

 

Najdlhšia prírodná pláž na svete

Do mesta Cox Bazar sa ročne vydá dovolenkovať až 17 percent Bangladéšanov. Hoci je hlavná pláž asi tou najprepchatejšou na svete, dajú sa nájsť aj pokojné miesta, kde si v kľude pod palmami človek môže vychutnať výhľad na Indický oceán či tradičné rybárske loďky.

 

5-hviezdičkový servis

Pre Bangladéšanov je poctou a veľkým potešením hostiť cudzinca, a preto každá interakcia s lokálnymi je nezabudnuteľným zážitkom. Veľa ráz sa stane, že zastavíte na ulici a okolo vás sa zhŕkne aj desať ľudí, ktorí zvedavo bez slova na vás čumia.

Ak si sadnete do reštaurácie, bude vás obskakovať zopár čašníkov a každý sa vám bude snažiť zabezpečiť čo najväčší komfort. Ľudia sú tu veľmi priateľskí a pohostinní a môžete očakávať, že každý sa o vás bude starať s rešpektom.

 

Skromný rozpočet vystačí

Posledný z dôvodov, ktorý je dôležité spomenúť, je dobrá cenová dostupnosť. Bangladéš patrí v porovnaní s inými krajinami v regióne k tým lacnejším. Nájdete tu pritom všetky kategórie ubytovaní

Aj chutnú lokálnu kuchyňu si návštevník dosýta užije bez toho, aby sa musel obmedzovať. Doprava je taktiež dobre rozvinutá a autobusy sú jedny z najpohodlnejších v celom regióne.

Tak čo, presvedčili vás tieto dôvody na návštevu Bangladéša? Ak áno, určite neobanujete a zažijete dovolenku plnú zábavy a dobrodružstva.

 

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa