Curacao – domov najväčších kaktusov a známeho nápoja

2017-08-23 12:00:00 |   |    | 

Neďaleko Venezuely sa nachádza trojica ostrovov Aruba, Bonaire a Curacao. Curacao je známe nielen typickou exotickou prírodou s nádhernými plážami, ale aj viacerými pamiatkami, ktoré sa dostali na zoznam UNESCO, čo nie je pre tieto malé krajiny príznačné. Domácim obyvateľom sa tu však podarilo uchovať viacero stavieb z 18. storočia, čo ich stavia do pozície najzaujímavejšieho z tejto trojice ostrovov.



 

Indiáni, ktorí zomreli kvôli ich objaviteľom

Pôvodnými obyvateľmi Curacaa boli Indiáni. Katastrofou pre nich však bol koniec 15. storočia, keď ich objavila jedna zo španielskych výprav. Námorníci so sebou priniesli bacily a ochorenia, na ktoré neboli Indiáni zvyknutí. Keď na ne ochoreli, nemali potrebnú liečbu a ani imunitu, takže postupne kvôli nim vymreli. Potom sa dostali k slovu Holanďania, ktorí začali v 17. storočí Curacao postupne osídľovať a ostrov nakoniec zostal pod ich patronátom.

 

Jaskyne Hato

Podľa vedcov sú tieto jaskyne staré milióny rokov. Boli tu ešte počas doby ľadovej. Ako sa postupne začali ľady roztápať, odhalila sa aj pevnina, ktorá vytvorila ostrov Curacao. Nálezy hovoria o tom, že v jaskyni kedysi žili prví pravekí obyvatelia. Hato sú už v súčasnosti z veľkej časti sprístupnené. Po prvýkrát ich pre verejnosť otvorili v roku 1991. Tvorené sú najmä z vápencom a koralmi, ktoré im poskytujú bohatú výzdobu. V podzemí sa nachádza aj niekoľko malých jazier.

 

Pontónový most kráľovej Emmy

Jednou z najvzácnejších pamiatok je drevený pontónový most kráľovnej Emmy, ktorý sa nachádza v hlavnom meste Willemstad, kde bol postavený v roku 1888. Most je po rekonštrukcii vo veľmi dobrom stave a stále je prístupný aj verejnosti. Spája dve časti mesta a pokiaľ tadiaľ potrebuje prejsť loď, most môžu odpojiť, otočiť a sprístupniť tak cestu pre vodnú dopravu. Potom sa vráti do pôvodného stavu a opäť je priechodný aj pre peších chodcov.

 

Výlety veľkou ponorkou

Zaujímavou atrakciou, ktorá je tiež prístupná na viacerých miestach v Karibiku, je plavba veľkou ponorkou. Vďaka nej si môžete pozrieť pestrý podmorský svet a spoznať tak viaceré živočíchy i bez toho, aby ste sa venovali potápaniu. Jedna plavba stojí 39 dolárov a k dispozícii máte aj rôzne kombinované tour. Spoločnosť totiž ponúka aj klasické plavby loďou a po hlavnom meste sa môžete previezť aj na malom historickom vláčiku.

 

Farebný Willemstad

Hlavné mesto Willemstad vzniklo v roku 1684, keď bola vystavaná prvá z jeho štyroch súčasných častí. V meste sa nachádzajú umelecké galérie, historické múzeum a taktiež viaceré vodné atrakcie. Charakteristické je typickými pestrými fasádami, ktoré sa nachádzajú najmä v historickom centre mesta a v okolí prístavu. Táto časť bola zapísaná aj do zoznamu UNESCO pamiatok.

 

Kam na pláž? Jednoducho kamkoľvek

Curacao ponúka pre svojich návštevníkov aj jednu unikátnu výhodu. A tou sú nádherné pláže, ktoré obklopujú celý ostrov. Pokiaľ sa v danej lokalite nenachádza prístav, môžete sa tešiť na krásne pieskové lokality, palmy a pokojnú prírodu. Vďaka tomu si nájdete v podstate kdekoľvek popri pobreží svoje miesto pre oddych a môžete sa tak vyhnúť rušným plážam preplneným turistami.

 

Národný park so vzácnymi kaktusmi

Kvôli horúcemu počasiu je klíma na ostrove dosť suchá. Preto sa tam darí najmä suchomilným rastlinám, ktorým dominujú kaktusy. Na Curacao si vďaka tomu môžete pozrieť aj jeden z najväčších a najvyšších kaktusov na svete, kadushi. Nájdete ho napríklad v chránenom parku Christoffel, ktorý založili v roku 1978. Môžete sa tam vydať na safari, ale tiež vyskúšať horolezectvo v náročnom teréne.

 

Nezabudnite ani na nápoj curacao

Rovnaké pomenovanie ako názov ostrova dostal aj obľúbený alkoholický nápoj, ktorý dáva krásnu farbu miešaným drinkom. Modrastý likér sa na ostrove vyrába od roku 1896 a turisti si na ostrove môže prehliadnuť aj továreň či historický dom správcu. Liehovar sa nachádza v meste Salina, ktoré je neďaleko hlavného mesta Willemstad.

 

Tipy a triky

Vízum: Pokiaľ budete na Curacao menej ako 90 dní, nepotrebujete cestovateľské víza. Pre vstup do krajiny však musíte mať cestovný pas, ktorého platnosť sa končí minimálne šesť mesiacov po skončení vašej dovolenky.

Cesta: Z Viedne sa dostanete na Curacao s jedným prestupom zväčša cez Amsterdam. Počítajte však s vyššími cenami leteniek, keď vás mimo akciu môže spiatočná cesta vyjsť na 1300 eur. V tom prípade je výhodnejšie objednať si priamo dovolenkové pobyty, ktoré stoja na desať dní s leteckou dopravou a ubytovaním bez stravy od 1600 eur. Výhodné sú skôr plavby po všetkých okolitých ostrovoch a krajinách, ktoré vychádzajú na 15 dní s plnou penziou a bez dopravy od 900 eur vyššie. Ak zoženiete akciovú letenku, vyjde vás to podstatne lacnejšie.

Počasie: Celoročne vládne v tejto oblasti príjemná teplá klíma. Priemerná teplota sa pohybuje okolo 27 stupňov. Len počas jari sa pripravte na pár veterných dní. Silné dažde sú výnimkou a prichádzajú zväčša v noci.

Jazyk: Úradným jazykom krajiny je holandčina, no domáci stále nezabúdajú ani na pôvodnú reč papiamento. Bežne sa dohovoríte aj po anglicky.

Mena:Platobnou menou je antilský gulden, keď za 100 guldenov zaplatíte približne 50 eur.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa