Ostrov Aruba: Láska a vášeň na karibský spôsob

2017-01-02 12:00:00 |   |    | 

Karibik vám dnes odhalí ďalšiu zo svojich dobre ukrytých perál. Tentoraz sa vyberieme na virtuálnu prehliadku na Arubu, ktorá sa nachádza v blízkosti venezuelského pobrežia. Ostrov sa teší mimoriadnej popularite najmä medzi zamilovanými pármi. Američania si ho najčastejšie vyberajú na svadobnú cestu. Okrem romantických zákutí však Aruba ponúka aj iné zaujímavosti.



 

Domov všetkých obyvateľov sveta

Aruba v súčasnosti patrí pod správu Holandska. To sa výrazne odráža aj na mnohých budovách a ich architektonických prvkoch. Aruba je však domovom pre všetkých ľudí. Každý sa na ostrove cíti dobre a pripomína vďaka tomu malý raj na Zemi. I z tohto dôvodu sa tam postupne presťahovali obyvatelia z rôznych kútov sveta. Na malom priestore môžeme vidieť, ako funguje mutikulturalizmus bez nenávisti a v milej symbióze. Medzi domácimi obyvateľmi je v súčasnosti viac ako 90 rôznych svetových národností. To sa odráža aj na odbúraní jazykovej bariéry, keď sa vždy dohodnete v podstate v akejkoľvek reči.

 

Stovky odkazov pôvodných predkov

Na exotických ostrovoch obvykle nie sme zvyknutí na veľké historické objavy. Aruba je v tomto smere príjemným prekvapením. Stačí sa vybrať do ich jaskýň a razom sa konfrontujete so svetom prvých pôvodných obyvateľov. V národnom parku Arikok sa nachádza viacero jaskýň, v ktorých je dokopy viac ako 300 rôznych prehistorických nástenných malieb. V niektorých lokalitách sú ich steny husto zdobené pravekými obrazcami a stávajú sa jedným z najcennejších exponátov z tejto éry. Najviac ich nájdete v dvojici jaskýň Fontein a Guadirikiri.

 

Všetko sa točí okolo vody

Aruba je známa dokonalými plážami. Práve romantické prechádzky pri západe slnka sú lákadlom zamilovaných turistov. Môžete tam nájsť vzácne hniezda morských korytnačiek, ktoré stretávate vo väčších skupinkách a tvoria jednu z najväčších prírodných zaujímavostí. Na Arube sa darí vodným športom. Špeciálne windsurfisti a surfisti si tam prídu na svoje a môžu sa tešiť na mimoriadne kvalitné podmienky. Krajina si vďaka tomu vychovala aj najlepšiu ženskú windsurfistku.

I keď nepatríte medzi zdatných potápačov, nenechajte si teraz ujsť túto skvelú príležitosť. V okolí ostrova sa nachádza viacero vrakov, ktoré sú obrastené morskými rastlinami a vytvárajú tak krásny kontrast medzi prírodou a človekom. No a pokiaľ zatúžite po nejakom peknom výhľade, od pobrežia môžete počas horúcich dní vidieť až do Venezuely.

 

Oranjestad

Ako už napovedá názov hlavného mesta, môžeme v ňom badať vplyv holandskej nadvlády. Stačí sa prejsť jeho uličkami, pozrieť sa na typické kolonizačné domy v holandskom štýle a na chvíľku nebudete vedieť, kde sa presne nachádzate. Autentické lokality s nádhernými domčekmi sú hlavnou atrakciou Oranjestad. V blízkosti prístavu sa nachádza obranná veža Zoutman s peknou vyhliadkou na okolie. Nevynechajte ani prechádzku prístavom, ktorá vedie k promenáde s podnikmi so živou hudbou a dobrým jedlom. Ak máte chuť na kúsok histórie, vyberte sa do jedného z ôsmich mestských múzeí.

 

Boca Prins

Milovníci vodných športov si prídu na svoje v zátoke Boca Prins. Tá je súčasťou veľkého národného parku Arikok a v jej okolí sa nachádzajú veľké piesočné duny. Pozrieť si tam môžete aj úžasnú a romantickú modrú lagúnu a časť pobrežia, ktorú tvoria vápencové skaly. Boca Prins je vynikajúce na surfovanie a windsurfing. V niektorých oblastiach nájdete malé prírodné bazéniky na súkromné kúpanie. A v jeho okolí si robia domáci obyvatelia radi rodinné pikniky.

 

Tipy a triky:

Doprava: Z Európy sa dostanete na Arubu s jedným alebo dvomi prestupmi. Spiatočná letenka stojí okolo 1000 eur, opäť všetko závisí od času nákupu. Prestup môžete absolvovať priamo v Európe alebo potom máte na výber niektorý z amerických štátov alebo nejaký karibský ostrov. Keď cestujete na vlastnú päsť, môžete si tam urobiť niekoľkodennú pauzu a spojiť tak zaujímavú dovolenku.

Víza: Slovensko má s Arubou obojstranný bezvízový styk. Pre vstup do krajiny potrebujete platný cestovný pas a na ostrove sa môžete zdržať po dobu 90 dní.

Mena: Domácou menou je arubský florin. Podľa súčasného kurzu dostanete za 100 eur 201 florinov.

Počasie: Teplota na ostrove celoročne neklesá pod 25 stupňov. Obdobie dažďov tam je počas našej jesene a zimy. Najintenzívnejšie prší v septembri.

Gastronómia: Tak ako je pestré zoskupenie domácich obyvateľov, odráža sa to aj na ich gastronómii. Vďaka tomu si tam môžete pochutiť na afrických, indonézskych, ale aj európskych špecialitách. Obľúbenými jedlami sú pomaly dusená hovädzina, kozľacina pripravovaná na mierne sladký spôsob, ryža s fazuľou, sladké keksíky a koláče väčšinou bez krémov.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr, Pixabay, Wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa