Hory Blue Mountains - domov najkvalitnejšej kávy na svete

2020-02-04 12:00:00 |   |    | 

Sám Kryštof Kolumbus v roku 1494 vraj o Jamajke vyhlásil: „Je to najkrajší ostrov, aký kedy oči videli; zdá sa, akoby sa hory a zem dotýkali oblohy.“



 

Spomenutými horami boli Blue Mountains, rozkladajúce sa vo východnej časti ostrova. Na dĺžku merajú asi 45 kilometrov a na šírku 19 kilometrov. Od samotného pobrežia sa šplhajú do vyše dvojtisícovej výšky.

Pokiaľ vám bude počasie priať, môžete z najvyššej hory Blue Mountain Peak dovidieť až na obrysy 210 kilometrov vzdialenej Kuby. Modré hory však nie sú známe len pre svoju krásu a prírodnú rozmanitosť. Pestuje sa tu tiež jedna z najkvalitnejších, najchutnejších a najoceňovanejších káv sveta.

 

Takmer tristo rokov staré sadenice

Bol to práve francúzsky kráľ Ľudovít XV., ktorý v roku 1723 položil základy „kávovej revolúcii“. Vtedy totiž odoslal do Karibiku tri kávové sadeničky. O päť rokov neskôr dostal jednu z nich guvernér Jamajky Sir Nicholas Lawes a rozhodol sa plodinu zasadiť v oblasti Modrých hôr. Na prvú úrodu čakal neuveriteľných deväť rokov. Čakanie však prinieslo svoje ovocie. A keď hovoríme ovocie, myslíme tým naozaj ovocie. Kávovník je totiž ovocný strom, ktorého plodom sú kôstkovice. Kávové zrná sú teda vlastne kôstky kávových čerešní.

 

Špičková káva

K väčšiemu rozmachu pestovania kávy došlo na Jamajke počas prvej štvrtiny 19. storočia, kedy sa kávové plantáže rozširovali po svahoch Blue Mountains. Treba podotknúť, že už vtedy mala tunajšia káva svoje renomé a povesť špičkového vývozného artiklu. Káva prekvapila silnou arómou, bohatou chuťou a plným telom so strednou kyslosťou. Gurmeti v nej dokonca cítili sladké kvety Modrých hôr a kakaové bôby.

 

Ideálne miesto pre pestovanie výberovej kávy

Modré hory patria medzi najvyššie v oblasti Karibiku. Zaujímavosťou tiež je, že územie okolo nich je vulkanického pôvodu. Do pôdy sa tak v priebehu rokov dostalo vysoké množstvo minerálnych látok, a tá je vďaka tomu extrémne úrodná. Ku kvalite kávy prispieva tiež tunajšie podnebie a pravidelné zrážky. Kávová úroda je okrem toho pred ostrým slnkom chránená mrakmi a hmlou.

 

Kávu tu pestuje 25 000 roľníkov

Pestovaniu kávy sa v oblasti Blue Mountains v súčasnosti venuje asi 25 tisíc roľníkov. Samotné kávové plantáže sa nachádzajú v nadmorskej výške 900 – 1600 metrov. Roľníci tu od januára do februára každý deň zbierajú ručne úrodu, ktorú prevážajú do zberných staníc. Na Jamajke je ich asi osem desiatok. Kávové čerešne sa najskôr preberajú a triedia. Likvidujú sa tie, ktoré napadol hmyz, alebo sú nedozreté. Potom sa káva premýva, pričom sa z nej odstráni šupka a slizovité látky.

 

Káva si zaslúži náležitý odpočinok

Ďalším krokom je rozmiestnenie vlhkých kávových zŕn na betónové dosky (barbeques), kde ich obvykle počas 5 dní sušia na priamom slnku. Pokiaľ sušeniu nepraje počasie, zrná sa sušia v špeciálnych sušičkách. Ani tu však ich cesta nekončí. Po vysušení zrná odpočívajú minimálne desať týždňov v skladoch. Práve tu dochádza k rozvinutiu určitých jedinečných a žiaducich vlastností kávy. Posledným krokom je odstránenie pliev, leštenie zŕn a starostlivé triedenie.

 

1 % z celkového množstva kávy na trhu

Káva z Modrých hôr tvorí na svetovom trhu zhruba jedno percento z celkového množstva. A 90 % tejto kávy sa vyváža výlučne do Japonska. Dostať sa k tomuto kávovému skvostu teda nie je ani trochu jednoduché. Milovníci kávy si k nej však určite cestu nájdu. Kávu z úpätia Modrých hôr môžete ochutnať trebárs počas absolvovania zájazdu „Veľký okruh po Jamajke“. Ďalšou možnosťou je nákup kávy označenej celosvetovo chránenou známkou Jamaican Blue Mountain Coffee a tú môžu získať výlučne kávy, ktoré schváli Coffee Industry Board.

 

Zrná, ktoré opustia Jamajku, sú tej najvyššej kvality

Získať celosvetovo chránenú známku Jamaican Blue Mountain Coffee môžu len tie kávy, ktoré vyrastajú v nadmorskej výške nad 1800 metrov vo farnostiach Portland, St. Andrew, St. Mary a St. Thomas, čo je oblasť zahŕňajúca zhruba 6000 hektárov. V súvislosti s touto kávou je zaujímavá i skutočnosť, že sa ako jediná na svete „balí“ namiesto do jutových vriec do drevených sudov.

 

Na káve z Blue Mountains si pochutnáva i „agent s povolením zabíjať“

Stogramovú vzorku u nás môžete kúpiť zhruba za 20 eur. Že sa vám to zdá veľa? Zanedbateľná položka to určite nie je. Na obhajobu tejto kávovej delikatesy však musíme dodať, že ju v knihe Live And Let Die spomína i sám sir Ian Fleming, stvoriteľ Jamesa Bonda. O Jamaica Blue Mountain hovorí ako o „najlahodnejšej káve na svete“ a lahôdku dopraje i agentovi s povolením zabíjať. Potrebujete snáď ďalšie dôvody, prečo túto lahôdku ochutnať?

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa