Ľadová expedícia do Grónska

2010-08-27 18:00:00 |   |    | 

Ničia vás teploty atakujúce tridsaťstupňovú hranicu, pálivé slnečné lúče a ani dovolenka na piesočnej pláži pri mori nie je tým pravým únikom? Ak túžite po chladivej náruči večného snehu a ľadu, vyrazte na expedíciu loďou do Grónska – krajiny Inuitov, kde v lete Slnko síce nezapadá, ale kde doba ľadová ešte zďaleka neskončila.



Grónsko politicky spadajúce pod Dánske kráľovstvo, je najväčší ostrov našej planéty a bez zveličenia sa dá skutočne označiť za krajinu ľadu a snehu.

Celých 85 percent povrchu pokrýva mohutný pevninský ľadovec, miestami hrubý 3500 metrov, a vrstvy snehu staré až stotisíc rokov. Len pri východnom pobreží sa vinie 200 kilometrov široký pás nezaľadnenej krajiny, kde sa koncentruje väčšina z 57 tisíc obyvateľov ostrova.

Aj keď v jazyku Inuitov znamená Grónsko „krajina ľudí“, je tento ľadový ostrov omnoho viac krajinou, kde viac než kdekoľvek inde stále platia kruté zákony prírody a kde si človek oproti sile prírodných živlov pripadá úplne nepatrný.

 

Okolo ostrova ľadu na ľadoborci

Grónsko možno spoznať nielen z pevniny, ale aj z hladiny mora posiateho kryhami kam len oko dovidí. Úchvatné prírodné scenérie môžete pozorovať napríklad z paluby ľadoborca Profesor Molčanov alebo Grigoriy Mikheev. Expedíciu na palube týchto lodí si môžete zaistiť sami v spoločnosti Ocean Adventures, ponúka sa ale i rad zájazdov sprostredkovaných špecializovanými cestovnými kanceláriami, príkladom môže byť táto výprava do Grónska.

Cena približne 11-dennej expedície sa pohybuje okolo 4600 eur. Za polárny kruh sa vydáva len niekoľko špecializovaných spoločností, u ktorých si môžete expedíciu all inclusive objednať.
Tieto pôvodne výskumné lode slúžili na oceánografický a polárny výskum, po prestavbe však poskytujú všetok možný komfort  pre dobrodruhov túžiacich spoznať Grónsko z inej perspektívy. A pretože ide o menšie plavidlá, kapitán môže loď viesť i cez miesta, do ktorých sa veľké ľadoborce nedostanú.

Plavbu je možné začať od brehu Islandu a úžasné mrazivé scenérie ponúkne už plavba Dánskym prieplavom. Z paluby lode potom môžete sledovať najväčšieho cicavca našej planéty – vráskavca obrovského, alebo život ďalších morských živočíchov, vrátane kosatiek, a ďalších druhov veľrýb.

 

Život za polárnym kruhom

Grónsko  leží za polárnym kruhom, čomu zodpovedá nielen podnebie, ale aj typická fauna a flóra. Pre návštevu tejto severskej krajiny je najvhodnejší júl, kedy ortuť teplomeru stúpa k ôsmim stupňom Celzia. Naopak v januári vás zmrazí tridsaťštyristupňový mráz. 

Z paluby lode môžete sledovať i jedného z najtypickejších zástupcov tunajšej fauny – ľadového medveďa, v jazyku Inuitov nazývaného nanoq. Ten sa často nechá morskými prúdmi unášať na kryhách do miest, kde žijú tulene, hlavná časť jeho jedálneho lístka.

 

Do vnútra ostrova

Za najväčším svetovým fjordom vyrážajú turisti práve do Grónska. Scoresby sund  je takmer 350 kilometrov dlhý hlboký záliv, ktorým je opäť možné preplávať do vnútra tohto ľadového ostrova práve na ľadoborci Profesor Molčanov. Hĺbka vody miestami dosahuje až 1500 metrov a pobrežie ponúka úžasné polárne scenérie – skupiny tuleňov pri brehu, modravé biele kryhy dosahujúce výšku až 100 metrov, ľadovcové výbežky, alebo pôvodné eskimácke dediny. Pokiaľ budete mať šťastie, možno uvidíte i bláznivú hru svetiel na nočnej oblohe – polárnu žiaru.

 

  • Polárna svetelná show
    Pulzujúce, neustále sa premieňajúce farby na nočnej oblohe – to je polárna žiara – dôsledok erupcií na Slnku. Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že po slnečnej erupcii vesmírom „letia“ slnečné častice, takzvaný slnečný vietor. Tie potom narazia do našej ionosféry, ktorá je zhruba 100 kilometrov nad zemským povrchom, a ich nerovnomerné prenikanie spôsobuje práve polárnu žiaru. Možno ju pozorovať hlavne v oblastiach v okolí magnetických pólov, v našich podmienkach sa dá vidieť len veľmi vzácne. Na farbu žiary má vplyv plynné zloženie jednotlivých častí atmosféry.

Pri brehoch fjordu Scoresby sund sa nachádzajú i pôvodné inuitské osady. Vylodiť sa môžete napríklad v 200 rokov starej osade Vikingebugt a obdivovať chyže postavené z kostier veľrýb. Hlavnou osadou celého východného Grónska je však Itoqqortoormiit. Aj keď má len necelých 500 obyvateľov, je najväčším „mestečkom“ široko-ďaleko a zároveň ukážkovým príkladom toho, ako žijú pôvodní obyvatelia „Krajiny ľudí“. Prví Európania sa do týchto miest dostali až pred necelými sto rokmi, celá oblasť je ešte stále dosť izolovaná a prevláda tak pôvodný, ale vôbec nie primitívny, štýl života.

 

  • Inuit verzus Eskimák
    Je správne označenie Inuit alebo Eskimák? Jednoduchá odpoveď neexistuje. Domorodí obyvatelia Kanady a Grónska považujú označenie Eskimák za pejoratívne, v preklade to vraj znamená „jedák surového mäsa“. Dávajú teda prednosť označeniu Inuit (v preklade človek). Naopak, domorodci zo Sibíri a Aljašky s označením Eskimák problém nemajú a zastrešujú tým výrazy Yupik a Inupiat, ktoré inak tiež používajú pre označenie svojho etnika. V každom prípade to nič nemení na skutočnosti, že toto etnikum je jedným z mála tých, ktoré preferujú mnohomužstvo
    .

Grónsko – to nie sú len nekonečné ploché pláne, ale i pohoria presahujúce výšku 3500 metrov. Z hladiny ďalšieho zo zálivov – Nansenovho fjordu – je možné obdivovať najvyššiu horu Grónska a zároveň celej oblasti za severným polárnym kruhom – Gunnbjörns Fjeld. Ide de facto o nunatak – skalnú masu, ktorá bola (a stále ešte je) pretváraná a posúvaná pevninovým ľadovcom.

Expedícia do Grónska skutočne nie je prototypom klasickej dovolenky. Prečo ale nezbúrať zabehnuté stereotypy a nezažiť niečo úplne nové? Skúste raz vymeniť hotelový bazén za vylodenie na kryhe, alebo klimatizovaný autokar za psí záprah. Veď kto sa takýmito zážitkami môže pochváliť?



Tipy na zájazd k ľadovcom

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku atď., vyberá z ponuky zájazdov k ľadovcom do Grónska, Antarktídy a na Kamčatku

 

  • Grónsko  Pri tejto výprave na sever našej planéty budete mať možnosť spoznať grónsku tundru, polárnu flóru a faunu a objaviť tajomstvo polárneho života.
  • Antarktída s južným polárnym kruhom Vstúpte na jediný panenský kontinent. Skúste antarktickú kúpeľ v termálnej vode na morskom brehu. Výnimočnosť zájazdu netreba popisovať.
  • Kamčatka  Vydajte sa s nami na skutočný koniec sveta, kde sa panenská príroda nedotknutá ľudskou činnosťou obnažuje vo svojej pôvodnej kráse.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa