Kanada je outdoorovou kráľovnou

2012-12-08 14:00:00 |   |    | 

Krajina javorového listu nie je známa len svojimi hokejistami. Podľa odborníkov je to tiež „najrodinnejšia“ turistická destinácia.



Poskytuje najväčšiu pestrosť outdoorových aktivít na svete a zaujme veľmi širokú škálu cestovateľov. Vďaka prírodným zázrakom Skalistých hôr, nekonečným lesom a prériám, divokej prírode Yukonu a vrstevnatým fjordom je ideálnym miestom pre dobrodružnú rodinnú dovolenku.

Kanada je druhá najväčšia krajina na svete, jej zemepisná šírka leží na úrovni Ríma, zatiaľ čo sever už zasahuje do pustín polárneho kráľovstva Arktídy. Aby ste ju celú "preliezli", potrebovali by ste pekných pár rokov.

Pri jej návšteve sa preto vyplatí zakúpiť si v cestovnej kancelárii okruh po najzaujímavejších miestach tejto zeme. Aj v prípade, že budete cestovať po vlastnej osi, v žiadnom prípade by ste nemali vynechať národné parky na západe, ale ani veľkomestá pripomínajúce Európu na východnom pobreží.

 

Metropolitná veľká päťka

Popri kanadských prírodných skvostoch sa nesmie zabúdať ani na miestne metropoly. Na ich prehliadku by ste potrebovali samostatný zájazd, preto sa na ne pozrieme len z „idúceho vlaku“.

Toronto je občas nazývané kanadským New Yorkom. Je to mesto, kde na ulici počujete až 160 rôznych jazykov; je to teda mesto najrôznejších národnostných štvrtí. Blšie trhy tu striedajú luxusné obchody, múzeá i galérie.

Francúzsku náladu na vás dýchne Montreal. Dokonca tu stojí i menovec katedrály Notre Dame. Každý správny turista sa z Montrealu vydá na horu Mount Royal, ktorej mesto vďačí za svoje meno.
Aktívnejšie povahy si v zime môžu obuť korčule a vyraziť do kanadskej metropoly - Ottawy.

Nachádza sa tu totiž kanál Rideau, v zime je na ňom najdlhšie klzisko na svete. Je dlhé 7,8 kilometra, zodpovedá teda deväťdesiatim hokejovým štadiónom postaveným za sebou. Ročne ho využíva vyše milióna ľudí. Quebec okúzli jedinečnými hradbami a útulnými malými krčmičkami.

Vancouver je mestom zelených parkov, belostných pláží, otvorenej a uvoľnenej atmosféry. Nie je div, že spolu so švajčiarskou Ženevou okupuje rok čo rok predné priečky ročeniek OSN ako najpríjemnejšie miesto pre život.

 

Kanadská neskrotená divočina

Vo Vancouveri ústi do oceánu najdlhšia rieka Britskej Kolumbie - Fraser. Proti jej prúdu sa dostanete až do Skalistých hôr, ktoré sú ozajstným rajom na zemi pre všetkých milovníkov turistiky. Vrcholky tunajších hôr dosahujú výšku takmer štyritisíc metrov, navyše sa pomedzi ne plazia mohutné ľadovce.

Po celé stáročia zostávala táto oblasť nepreskúmaná a neskrotená, jedinými obyvateľmi boli stáda divej zveri. Ľudia sa sem dostali až pri stavbe prvej železnice na konci 19. storočia. Prehliadka národných parkov v Rocky Mountains bolo postupne otvorených niekoľko národných parkov. V rezervácii Mt. Robson sa vám naskytne jedinečný pohľad na najvyššiu horu kanadských Rockies, Mount Elbert. Národný park Jasper zase ponúka túru k jazeru Maligne, po ktorom sa môžete nechať povoziť loďkou.

Už v roku 1885 bol založený park Banff. Postupne získal slávu po celom svete a to nie náhodou. Na jeho území sa nachádza až 25 hôr vyšších než 3 000 metrov, ako aj jazerá Lake Louise a Lake Moraine, ktoré sú častým motívom pohľadníc. Park ponúka svojim návštevníkom prekrásne turistické chodníky a ubytovanie v početných kempoch, ale i tradičných hoteloch.

Sánka vám spadne pri pohľade na atramentovú modrosť jazera Peyto. Z mestečka Banff navyše môžete vyraziť do hôr. Pokiaľ sa nebudete cítiť na výstup, využite lanovku na Sulfur Mt. Ak sa budete cítiť skôr na odpočinkový deň, môžete sa vykúpať v termálnych prameňoch.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • K vodopádom loďkou alebo podzemím
    Čo by kameňom dohodil je to z Toronta k Niagarským vodopádom. Jeden z prírodných divov sveta leží presne na hranici Kanady a USA. Na palube lodi Maid of the Mist se môžete vydať až do tesnej blízkosti vodnej steny. Pozor však na všadeprítomné kvapky, pršiplášť tu patrí do povinnej výbavy.
  • Plavba po jazere Maligne
    Jazero Maligne je najväčším ľadovcom napájaným jazerom v Skalistých horách a druhým najväčším jazerom na svete. Na dĺžku meria dvadsaťtri kilometrov. Tvorí výplň nádherného vysokohorského údolia v Národnom parku Jasper. Loďou sa môžete vydať na plavbu po jazere, trebárs k ostrovčeku Spirit Island, ktorého krása vás zaručene nadchne.

 

Tipy na zájazd do Kanady

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenku v USA a Kanade:

 

  • Metropoly východu USA a Kanady: Spoznajte počas pätnástich dní najvýznamnejšie metropoly - Philadelphia, Washington, Toronto, Montreal alebo New York. Výlet si spestrite pobytom pri Niagarských vodopádoch.
  • Po západnej Kanade loďou a po pevnine: Vyrazte do najzaujímavejších miest západnej Kanady - spoznajte úchvatné národné parky Skalistých hôr, prevezte sa špeciálnym vozidlom na ľadovec Athabaska. Ideálny zájazd pre milovníkov prírody.
  • Mestá a príroda západu: Spoznajte ikony Ameriky: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas. Pridajte Grand Canyon a ďalšie skvosty prírody amerického juhozápadu.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa