Holandsko je vskutku nádherné: Toto sú jeho skryté poklady

2019-04-19 00:00:01 |   |    | 

Plán dovolenky alebo výletu v zahraničí väčšinou robíme podľa najväčších atrakcií v tejto destinácii. Niekedy sa však zameriavame na komerčne úspešné zaujímavosti a popritom prehliadame tie najväčšie krásy danej krajiny. Dobrým príkladom je Holandsko, ktoré ukrýva množstvo podceňovaných a neodhalených pokladov.



 

Scheveningen

Niektoré prímorské krajiny si automaticky nespájame s dovolenkou pri mori. No aj také Holandsko má počas leta niekoľko krásnych oblastí, kde si môžete oddýchnuť na pláži a zaplávať si. Letovisko Scheveningen je medzi domácimi obyvateľmi veľmi obľúbené. Nachádza sa tam mólo so zaujímavou vyhliadkovou vežou, ktorá ponúka pohľad na celé pobrežie. Pláže majú jemný žltý piesok a voda je čistá a príjemne teplá na kúpanie. V ich okolí sa nachádza viacero zaujímavých stavieb, ktoré odrážajú pôvodnú holandskú architektúru. Zaujímavosťou je, že oblasť pri Scheveningene je navštevovaná aj počas zimy, pretože keď tam panujú veľmi studené dni, morská pena pri pobreží zamŕza, čo vytvára zaujímavý prírodný úkaz.

 

Hrad Kasteel de Haar

Túto perlu máte skrytú len kúsok od Amsterdamu a z hlavného mesta Holandska to máte menej ako pol hodinu cesty autom. Hrad Kasteeel de Haar postavili len na konci 19. storočia, napriek tomu patrí medzi najkrajšie historické budovy v krajine. V minulosti na tomto mieste stáli pevnosti, zámky a rodinné sídla šľachticov. Podľa dobových zápisov tam prvý zámok postavili v 14. storočí, ale niekoľkokrát ho zrenovovali a prestavali, až ho pred poslednou rekonštrukciou úplne zbúrali a postavili od nových základov. Pôvodne patril bohatej holandskej rodine, neskôr už slúžil ako dovolenkové sídlo pre smotánku. Veľmi rada tam chodievala napríklad herečka Elizabeth Taylor.

 

Marken

Ostrov Marken stál dlhé roky osamotený v blízkosti holandského pobrežia. V roku 1957 ho však prepojili s pevninou, čo mu podľa miestnych trošku ubralo na jeho čare. Síce sa im takto zlepšil prístup k viacerým službám a zjednodušilo sa im aj dochádzanie do práce, zároveň sa ale kvôli tomu nahrnulo do ich uzavretého sveta viac ľudí, ktorí ho začali využívať na dovolenky a krátke výlety. I keď s maximálnym úsilím, doteraz sa im podarilo uchovať veľkú časť pôvodnej architektúry, ktorú tvoria drevené domčeky s farebnými fasádami. Marken ponúka dokonalý pokoj, oddych od rušných miest a priblíženie sa k pôvodnému spôsobu života holandských predkov.

 

Groningen

Pri návštevách cudzích krajín vždy očakávame nejaké charakteristické zaujímavosti, bez ktorých si našu dovolenku nevieme predstaviť. V Írsku sú to typické biele domčeky so slamenými strechami, v Portugalsku steny zdobené modrými kachličkami a počas pobytu v Holandsku by sme sa nezaobišli bez ich charakteristických veterných mlynov. Najviac ich uvidíte v oblasti okolo Groningenu, kde sú mnohé z nich sú vo veľmi dobrom stave. V súčasnosti už neslúžia pôvodným účelom a nachádzajú sa tam skôr malé kaviarne, obchody a remeselnícke dielne. Zájdite si do odľahlých oblastí, ktoré sú prepojené malými jazierkami a často sa tam vytvára hmla. Vtedy totiž vyzerajú tieto staré stavby najkrajšie a majú osobité čaro.

 

Giethoorn

Ak by ste mali použiť jedno slovo na popísanie tejto dedinky, muselo by to byť „rozprávková“. Do Giethoornu sa síce dostanete pohodlne autom, ale potom ho už na začiatku tejto netradičnej obce musíte odstaviť. Namiesto ciest tam totiž majú len kanály a vy sa po jej území pohybujete len pomocou člnov, alebo sa prejdete medzi romanticky pôsobiacimi domčekmi a mostmi, ktoré spájajú jednotlivé ulice. Čarovnú atmosféru pridávajú aj záhradky plné kvetov, ktoré majú pri každom obydlí. V súčasnosti už v niekoľkých domoch ponúkajú aj ubytovanie v súkromí.

 

Pevnosť Bourtange

V minulosti sa na tomto mieste nachádzala pevnosť, ktorú vybudovali v 16. storočí. Hlavnou zaujímavosťou je tvar celého pozemku, ktorý vytvorili do podoby pravidelnej hviezdy. Tieto obrysy sa prelínajú vo viacerých podobách. Bourtange pôvodne slúžil na obranu dôležitej obchodnej cesty, ktorá spájala Holandsko s Nemeckom. Neskôr ho používali ako kráľovské sídlo a v súčasnosti je aj s celým parkom sprístupnený pre verejnosť. Časť priestorov premenili na hotel a nechýbajú tam ani dôležité informácie z dejín tejto výnimočnej stavby.

 

Palác Het Loo

Veľké prekvapenie vás čaká pri návšteve paláca Het Loo. Ten vyzerá ako holandská kópia slávneho Versailles. Barokový zámok pochádza z druhej polovice 17. storočia. Prvým majiteľom bol kráľ William III., ktorý si už v tých časoch dal záležať na krásnom prevedení záhrad. V nich sa až dodnes podarilo uchovať hlavné znaky francúzskeho záhradníctva a prechádzka po rozsiahlom parku patrí k vrcholom celej prehliadky. I preto by ste si jeho návštevu mali naplánovať na letné obdobie. Po smrti kráľovnej Wilhelminy sa na jej želanie stal Het Loo majetkom štátu. Jej dve dcéry tam žili len isté obdobie, potom ho v roku 1984 zrenovovali a otvorili tam veľmi obľúbené múzeum.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa