Aj Chorvátsko dokáže prekvapiť: Toto sú jeho skryté poklady

2020-08-13 00:00:00 |   |    | 

Čím častejšie sa vyberiete na dovolenku do Chorvátska, tým viac vás dokáže prekvapiť. Keď si už myslíte, že vám nedokáže odhaliť ďalšiu krásu, ktorá by stála za jeho opätovnú návštevu, zrazu vytiahne nový tromf, ktorým vás prehovorí na pokračovanie vašej letnej lásky. Možno si tento úspech na svoje konto pripíšu aj tieto skryté poklady.



 

Ostrov Lastovo

Iba skutoční fajnšmekri poznajú Lastovo, ktoré je celoročne obývané a z prírodného hľadiska patrí k tým najkrajším miestam v Chorvátsku. Zaujímavosťou je, že napriek tomu, že sa nachádza v blízkosti známych destinácií ako Korčula, Split či Dubrovnik, doteraz sa ho podarilo uchrániť pred návalmi turistov. Dostanete sa na neho trajektom, ktorý odchádza z posledných dvoch spomínaných miest. Ostrov bol osídlený už pred našim letopočtom, ale najstaršie zachované stavby tam pochádzajú z 15. storočia. Jeho povrch je prevažne kopcovitý, najvyšší vrch meria vyše 400 metrov a máte z neho perfektný výhľad aj na okolité ostrovy. Lastovo je ideálne na túry, ponúka pokojné pláže na oddychovanie pri mori a nájdete tam aj príjemné rybárske dedinky s obľúbenými reštauráciami.

 

Postira

Na potulkách ostrovom Brač zájdite aj do mestečka Postira. Pôvodne sa tu nachádzala malá rybárska dedinka, ktorá bola známa svojou krásnou architektúrou. Až dodnes sa podarilo uchovať kamenné domy s bielym mramorom, ktoré obkolesujú olivovníkové a figové háje. Časť výstavby zasahuje do vysokého kopca, ktorý oddeľuje toto známe letovisko od zvyšku ostrova. Pláže v tejto oblasti sú väčšinou kamenisté, ale majú mierny vstup do mora, preto ich vyhľadávajú aj rodiny s deťmi. V ich blízkosti sa nachádza viacero malých penziónov, ale aj ubytovanie v súkromí. Ako bývalá rybárska obec sa špecializujú na prípravu rýb a morských plodov. Viacero podnikov patrí v tomto smere medzi najlepšie v krajine. Oproti zvyšku Braču ide o pokojnejšiu a tichú oblasť, ktorú obľubujú tí, ktorí si chcú oddýchnuť.

 

Komiža

Ďalšie putovanie po tejto rozmanitej krajine vás zavedie na ostrov Vis. Tam sa informujte na mestečko Komiža, ktoré síce nie je rozlohou veľké, ale svojim šarmom predčí aj oveľa známejšie mestá v Chorvátsku. Popri celom pobreží sa nachádzajú pláže, ktoré preferujú najmä rodiny s deťmi. V centre sa nachádza niekoľko zachovaných budov a taktiež rybárske múzeum. Pri návšteve Komiže istotne ochutnajte ich špecialitu komiška pogača. Ide o akúsi obdobu chleba, ktorý je plnený zmesou paradajok, sardel, kapár a cibule. S touto lokalitou sa viaže aj zaujímavá tradícia. Každoročne 6. decembra zapália priamo pred kostolom loď, ktorá je obetou svätému Mikulášovi. Takto chcú zabezpečiť ochranu všetkým cestovateľom a rybárom.

 

Pláž Stiniva

Zostaňme ešte na ostrove Vis, aby sme našli jedno z najkrajších miest na kúpanie. Pláž Stiniva obklopujú vysoké útesy a dostanete sa na ňu iba pomocou lode. Vďaka tomu sa podarilo uchovať jej pokojnú atmosféru. I keď už turisti pomaly objavujú túto perlu, zatiaľ limitujú aspoň počet lodí, ktoré z prístavu vypravujú na toto nádherné miesto. Takže keď sa tam už dostanete, nemusíte sa obávať toho, že by ste sa museli tlačiť s veľkým množstvom turistov. Popri skalách vedie z brala strmé schodisko, ktoré však domáci neodporúčajú používať, pretože vám hrozí nebezpečenstvo pádu.

 

Hrad Trakošćan

Trakošćan sa nachádza na nádhernom mieste pri jazere, kde pôvodne sídlila obranná pevnosť. No tú neskôr odkúpil miestny šľachtic, ktorý ju prerobil na hrad, známy aj v súčasnej podobe. Jeho súčasťou je rozľahlý park, ktorý patrí medzi obľúbené atrakcie. Zastaviť sa tam môžete počas cesty k moru, keď odbočíte z cesty zo Slovinska. Rezervujte si dostatok času, pretože okrem krásnej prírody sa môžete tešiť aj na výstavu dobového nábytku.

 

Múzeum vojenskej techniky, Karlovac

Karlovac už v súčasnosti pôsobí ako pokojné mesto, do ktorého sa musíte zamilovať už na prvý pohľad. No nie vždy to tak bolo, pretože počas občianskej vojny, ktorá trvala desať rokov a definitívne sa skončila až v roku 2001, to bolo jedno z dôležitých vojenských miest, ktoré predstavovalo strategickú obrannú časť Chorvátska. V súčasnosti sa práve tam nachádza Múzeum vojenskej techniky. Na voľnej ploche sú nielen rozostavané rôzne tanky a iná ťažká technika, ale sa tam nachádzajú aj pozostatky bývalých domov, aby to pôsobilo čo najviac autenticky. V niektorých z nich sa nachádzajú výstavy fotografií, ktoré približujú neľahkú éru tejto nádhernej krajiny.

 

Trogir

Neďaleko Splitu nájdete jeho mladšieho súrodenca, ktorý vás príjemne prekvapí svojim zachovaným historickým centrom. Trogir patrí medzi vzácne lokality, kde sa podarilo uchovať viacero stavieb z renesančného obdobia. Medzi najcennejšie budovy patrí katedrála a kamenný palác. Celá táto časť mesta patrí medzi UNESCO chránené pamiatky. Od nej sa už dostanete na promenádu s palmami, ktorá vás prevedie popri pobreží až k časti s vychytenými reštauráciami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa