Srdce Paríža – Louvre a jeho desaťtisíce pamiatok mapujúce históriu ľudstva

2015-03-20 17:00:00 |   |    | 

Jedným z najväčších skvostov Paríža je nepochybne Louvre. Svetovo známe múzeum sa môže pýšiť ročne miliónovou návštevnosťou nielen kvôli záhadnému úsmevu Mony Lisy. My vám prinášame pár zaujímavých pikošiek, ktoré ste o Louvri nevedeli.



 

Sklenená pyramída je najznámejšia

 

Musée du Louvre ako je presný názov najslávnejšieho parížskeho múzea otvorili verejnosti po prvýkrát 10. augusta 1793 pri príležitosti výročia vzniku Francúzskej republiky. Počas svojej existencie sa múzeum viackrát rekonštruovalo a rozširovalo. Tá najdôležitejšia prebehla práve v 80-tych rokoch 20-teho storočia, keď sa v rámci renovácie priestoru postavila známa sklenená pyramída, ktorá slúži ako vchod. Práve vďaka nezvyčajnému vstupu sa Louvre stal jedným z najznámejších múzeí sveta.

 

10-tisíce pamiatok

 

Louvre pozostáva zo 4 podlaží a 3 krídiel – Richelieu, SullyDenon a má 7 oddelení: egyptské starožitnosti, stará antická a orientálna keramika, grécke a rímske starožitnosti, maľby, kresby, rytiny do medi XIII. - XIX. storočia, skulptúry stredoveku, renesancia a moderná doba, malé umelecké predmety svetovej histórie, námorníctvo a etnografia. Na ploche 55 000 m2 sa nachádza vyše 5000 diel maliarskeho umenia vrátane obrazov z 13. - 19. storočia, štýlového nábytku zo 17. - 19. storočia, Napoleonovho najväčšieho bohatstva, antických sôch, egyptských starožitností alebo etruskej i africkej keramiky. Múzeum múzeí, ako Louvre zvyknú označovať odborníci, dokopy pozostáva z približne 35 000 artefaktov.

 

Velikáni svetového umenia

 

Medzi najväčšie skvosty múzea, ktoré leží priamo v srdci Paríža, patrí bezpochyby obraz od Leonarda Da Vinciho Mona Lisa. Záhadný úsmev mladej krásky však nie je jediné umelecké dielo, ktoré do Louvru priláka vyše 9 miliónov návštevníkov ročne. Okrem Mony Lisy sa môžu obdivovatelia umenia tešiť na Michelangelových Spútaných otrokov, Veronesovu Svadbu v Káne Galilejskej, Delacroixov obraz Sloboda vedúca ľud, Korunováciu Napoleona od Jacques – Louisa Davida, ale aj diela od Boticelliho, Goyu, Giotta, Rafaella alebo Rembrandta.  K iným významným dielam patria napríklad dve mramorové sochy otrokov od Michelangela, Poklad hrabstva sv. Denisa a francúzske korunovačné diamanty. K slávnym starovekým prácam patrí soška sumerského vládcu Gudeaho, náhrobný kameň s Hammurabiho kódom, egyptská kamenná maľovaná socha pisára sediaceho so skríženými nohami no a samozrejme Milánska Venuša a Víťazstvo Samothrace.

Jedno z najväčších lákadiel Paríža je denne otvorené od 9. -18. hodiny. Lístok momentálne stojí 12 eur. Pripravte sa, že behom dňa však všetky skvosty neuvidíte. Mladá umelkyňa si urobila malý experiment a navštevovala Louvre každý deň po dobu jedného týždňa. A ako prezradila - aj to by pozornému milovníkovi umenia nestačilo. Napriek tomu to každý návštevník skúša, pretože odísť bez toho, aby ste videli čo najviac je veľkou chybou.

Autor: Katarína Gajdošíková  

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Katarína Gajdošíková

Hodnotenie článku:
1.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa