Príťažlivé helsinské skvosty - Tuomiokirkko a Uspenská katedrála

2012-05-06 14:00:00 |   |    | 

FÍNSKO - V hlavnom meste Fínska sa snúbi originálna architektúra z čias cára Alexandra I. a ruskej nadvlády s modernými stavbami z obdobia 20. storočia. Najväčšia fínska metropola je vyhľadávanou turistickou oblasťou. Náruživí cestovatelia sa vyžívajú najmä v spoznávaní pôsobivých historických pamiatok.



Medzi najvyhľadávanejšie patria námorná pevnosť Suomenlinna, námestie Senaatintori s luteránskou a ortodoxnou katedrálou. Neodmysliteľnou súčasťou návštevy Helsínk je absolvovanie vyhliadkových plavieb, nakoľko Helsinki patria medzi významné prístavné mestá.

Rušný nočný život, reštaurácie s národnými i svetovými špecialitami, preslávené trhoviská, veľké obchodné centrá, zábavné parky, botanické a zoologické záhrady, národné parky, prestížne univerzity, múzeá a galérie, i tak možno charakterizovať moderné Helsinki.

K historickým perlám Helsínk patrí luteránska katedrála Tuomiokirkko, známa i ako „Biela katedrála“. Do roku 1917 niesla názov Katedrála sv. Mikuláša. Charakterizuje ju centrálna veža so zelenou kopulou, ďalšie štyri menšie a pôdorys v tvare gréckeho kríža. Stojí na mieste, kde v roku 1727 stál menší kostolík.

Na zhotovení pozoruhodnej stavby sa podieľali dvaja architekti - Carl Ludwig Engel a po jeho smrti Ernst Bernhard Lohrmann, ktorý k pôvodnému stavebnému návrhu svojho predchodcu pridal sochy dvanástich apoštolov, zvonicu a kaplnku. Kostol vznikol v období rokov 1830 až 1852 a je postavený v neoklasicistickom štýle.

Centrom pozornosti v interiéri sú kazateľnica, sochy anjelov a oltár znázorňujúci pochovanie Krista. Je dielom ruského umelca Timeona Karla von Neffa. Súčasťou katedrály je kaplnka, ktorá bola obnovená v priebehu roku 2004. Interiér pôsobí jednoducho, ale napriek tomu navštívi katedrálu viac ako 350 tisíc turistov ročne.

Vznešená Uspenská katedrála alebo Chrám večného spánku Panny Márie je ďalším zaujímavým historickým monumentom Helsínk, ktorý ročne obdivuje takmer pol milióna turistov z celého sveta. Katedrála je známa usporadúvaním rozličných spoločenských akcií. Pravidelne sa tu konajú koncerty, výstavy či semináre.

Katedrála Dormition bola dokončená v roku 1868 a v súčasnosti je najväčšou pravoslávnou katedrálou v západnej Európe. Na unikátnom stavebnom diele sa podieľal ruský cársky architekt Alexej M. Gornostaev. Stavbu charakterizujú múry z červenej tehly a zelené strechy vežičiek s trinástimi zlatými kupolami. Ukrývajú v sebe symbol Krista a jeho apoštolov.

Interiér nápadne pripomína byzantský staviteľský štýl - kopulovitý tvar centrálneho chrámu, mohutné stĺpy, typický oltár, klenutý strop, mozaiky, reliéfy a pestrá farebnosť s prevládajúcou zlatou farbou. Neodmysliteľnou súčasťou viery pravoslávnych kresťanov sú sväté ikony biblických a cirkevných osobností. Portréty svätých predstavujú pre pravoslávnych kresťanov most, ktorý ich spája s Kristom a mnoho z nich môžete obdivovať práve v Uspenskej katedrále.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Foto: wikipedia, Miraceti, Mikko Paananen, Ranger One, Mahlum, flickr.com, jeaneeem, the_girl

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa