Po stopách grófa Draculu: Päť tajomných hradov Rumunska

2019-08-07 00:00:00 |   |    | 

Lákajú vás legendy a ľudové bájky viac než história a fakty? Vydajte sa s nami do Rumunska – do krajiny, ktorá je neodmysliteľne spojená s historkami o krvilačnom vládcovi. Tajomný hrad Bran v Transylvánii však nie je jediným miestom, ktoré stojí za zastávku na potulkách juhovýchodnou Európou. Stredoveké hrady patria medzi najvýznamnejšie národné pamiatky Rumunska a ich sláva je známa po celom svete. Prinášame vám tipy na päť hradov, vďaka ktorým poznáte Rumunsko z trochu inej stránky.



 

1. Draculov hrad Bran neďaleko Brašova

Na zalesnených svahoch hôr sa schovávajú medvede, po lúkach a stráňach sa túlajú svorky divokých psov a vietor rozoznieva spiežovce ohlasujúce stáda oviec. Transylvánia uprostred Južných Karpát je jedným z najopustenejších a najmenej známych kútov Európy. Môžeme sa len domnievať, kde končí história a kde začína príbeh írskeho spisovateľa Brama Stokera, isté však je, že gróf Vlad Tepeš Dracula skutočne existoval a jeho praktiky, ktorými likvidoval svojich protivníkov, sa nedali nazvať inak než diabolské. Asi najznámejším hradom, na ktorom gróf Dracula podľa záznamov pobýval, je hrad Bran neďaleko mesta Brašov. Gotická stavba zo 14. storočia na skalnom ostrohu impozantne vystupuje nad neďalekou dedinou a výnimočne dobovo zachovalá je aj vnútorná expozícia hradu.

V roku 1920 mesto Brašov venovalo hrad rumunskej kráľovnej Márii Edinburskej, ktorá ho nechala zrekonštruovať. Kráľovná si hrad veľmi obľúbila, od roku 1940 je tu dokonca na želanie samotnej panovníčky uložené jej srdce. Najlepšie je zavítať sem hneď ráno, aby ste sa vyhli davom turistov. Ide totiž o vôbec najnavštevovanejšiu rumunskú pamiatku. Mesto Brašov je z Bratislavy vzdialené takmer 900 km a cesta autom trvá najmenej 10 hodín. Ak si na riadenie netrúfnete, rezervujte si cestovný lístok na priamy autobus FlixBus. Cestou do Rumunska si odpočiniete, mrknete sa na filmy alebo preštudujete miestnu históriu vďaka kvalitnému Wi-Fi pripojeniu. Cena jednosmerného cestovného lístka začína na 45,99 €.

 

2. Hrad Hunedoara (Korvínov hrad) – Draculovo väzenie? 

O niečo bližšie k maďarským hraniciam, neďaleko historického mesta Deva, sa vypína majestátny hrad Hunedoara, známy tiež ako Korvínov hrad. Povesť vraví, že práve tu bol Dracula sedem rokov väznený. Miestni si pamätajú príbehy o upírovi, ktorého nebolo možné zabiť, kým mu ostrý predmet neprebodol srdce. O malom priemyslovom mestečku Hunedoara v južnej Transylvánii by sa svet nedozvedel, keby neexistoval stredoveký Korvínov hrad, ktorý bol v tejto oblasti postavený pred viac než šiestimi storočiami. Cesta do hradu vedie cez masívny drevený most opierajúci sa o štyri piliere. Jedným z najznámejších miest Korvínovho hradu je Matejova lóža postavená na žiadosť kráľa Mateja Korvína. Ide o dvojposchodový objekt s otvorenými terasami zdobený freskami zobrazujúcimi legendu o pôvode rodu Korvínovcov. 

V letnej sezóne hrad organizuje veľa zaujímavých podujatí, ako sú Stredoveký festival, festival Noc opery a Noc múzeí. Okrem toho je Korvínov hrad často miestom nakrúcania rôznych historických a fantasy filmov. Do mesta Deva, ktorého názov označuje pevnosť a prvé zmienky o ňom pochádzajú z 13. storočia, sa pohodlne dostanete z Bratislavy nočným FlixBusom za 9 hodín. A keď už do Devy dorazíte, môžete navštíviť aj ďalšiu historickú pamiatku priamo v starom meste.

 

3. Mestská pevnosť Deva

Deva je údajne banícke mesto rozkladajúce sa juhovýchodne pod horou na ľavom brehu rieky Mureš. Práve na osamotenej hore sopečného pôvodu tu bol v 13. storočí postavený hrad ako oporný bod proti útokom Mongolov, postupne prebudovaný na jednu z najodolnejších pevností v celej Transylvánii. 

Dnes je to zrúcanina, na ktorú vedie z mesta lanovka, a vrch je prírodná rezervácia. Významný mestský park zvaný Citadel Park sa nachádza v historickom centre mesta, na úpätí pevnosti Deva. Pri jeho južnom vchode je dom Dr. Petru Groza, ktorý bol v päťdesiatych rokoch minulého storočia významným rumunským politikom a právnikom. V parku nájdete aj rôzne architektonické prvky, okrem iného sochu dáckeho kráľa Decebala, ktorý vládol v rokoch 87 až 106. 

 

4. Hrad Peleš na okraji pohoria Bucegi

Na návštevu ďalších dvoch hradov si treba trochu zájsť, a to k horskému mestu Sinaia, asi 45 km južne od mesta Brašov. I tu zastavujú autobusy FlixBus na svojej ceste Rumunskom. Keď prvýkrát uvidíte Peleš, budete mierne zmätení. Vyzerá trochu ako zámok, trochu ako hrad a vlastne vám skôr pripomenie kulisy z nejakého výpravného fantasy filmu.

Pozoruhodný hrad Peleš bol postavený v neorenesančnom štýle a jeho stavba začala koncom 19. storočia, v roku 1873. Má 160 komnát a bohato vyrezávané vežičky, ktoré inšpirovala manželka Karla I. – Alžbeta. Alžbeta nechala hrad vyzdobiť na vtedajšie pomery pomerne nevšedne - Rembrandtovými obrazmi, benátskymi zrkadlami, renesančnými zbraňami či perzskými kobercami. Na nábytok použila ebenové a orechové drevo, kožu i perleť.  Hrad Peleš láka návštevníkov zo širokého okolia nielen svojím nepopierateľným kúzlom, ale aj skutočnosťou, že sa nachádza v úchvatných Karpatoch na okraji prírodného parku Bucegi. 

 

5. Hrad Pelišor vznikol na návrh českého architekta Límana

Peleš je súčasťou zámockého komplexu, ktorý sa skladá z hradu Pelišor a loveckého zámočku Foišor. Celý komplex pôvodne slúžil ako lovecké a rekreačné sídlo. Hrad Pelišor vyniká jedinečným vzhľadom, v ktorom sa prelínajú rumunské a európske prvky. Zaujímavosťou je, že tento hrad v secesnom štýle navrhol český architekt Karel Líman pôvodom z Mladej Boleslavi, ktorý pracoval v službách rumunského kráľovského dvora. Karel Líman sa podieľal i na prestavbe hradu Pelišor.

Manželka kráľa Ferdinanda nechcela, aby hrad Pelišor obsahoval len secesné prvky. Preto boli nakoniec pridané ešte byzantské, ba dokonca aj keltské prvky, ktoré hradu dodávajú jedinečný vzhľad. Hrad má 99 izieb a mnoho z nich je obložených dubovým drevom.

 

Ak sme vás nadchli výberom aspoň jediného hradu a chystáte sa tam pozrieť, tak je naša úloha splnená a máme veľkú radosť! Predĺžte si letné cestovanie a vyrazte do Rumunska niektorý zo septembrových víkendov. Mimo hlavnej sezóny vás totiž iste potešia nižšie ceny za dopravu i ubytovanie a menej turistov.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: FlixBus

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa