Neskutočné, že nám doteraz unikal: Taliansky palác Caserta je najväčšou konkurenciou Versailles

2019-12-03 08:00:01 |   |    | 

Francúzska pýcha Versailles bola predlohou pre mnohé iné európske zámky. No zatiaľ čo sa na neho niektorí panovníci pozerali ako na inšpiráciu, pre iných bol motiváciou, aby ho prekonali. Palác Caserta bol domovom rodiny Bourbonovcov a už v tej ére sa pokladal za hlavného konkurenta parížskeho kráľovského sídla.



 

Hľadali bezpečnejšie miesto

Neapolský a sicílsky kráľ Karol IV. sa obával o bezpečnosť monarchie, ale taktiež aj o dôležité administratívne listiny. Pôvodné kráľovské sídlo tejto krajiny sa v čase jeho nástupu na trón nachádzalo v Neapole, čo bola podľa neho výhodná pozícia pre všetkých nepriateľov. Palác bol v blízkosti mora, takže ho mohli veľmi jednoducho napadnúť a oni by tak prišli o moc. Preto hľadal nový priestor pre sídlo monarchie, ktoré by bolo viac vo vnútrozemí a na bezpečnejšej pôde. V roku 1750 našiel pekné sídlo v mestečku Caserta, ktoré odkúpil od princa Sermoneta, ktorému zaplatil takmer 500 000 dukátov. Rekonštrukčné práce dostal na starosť hlavný architekt Luigi Vanvitelli, ktorému trvalo takmer dva roky, pokiaľ stavbu upravil do želanej podoby. Palác potom slávnostne otvorili 20. januára 1752, teda v deň narodenín vtedajšieho panovníka.

 

Najväčší kráľovský palác na svete

Ani po tejto kolaudácii práce na kráľovskom sídle neustali. Hlavný architekt pokračoval v ďalšom zveľaďovaní areálu ešte nasledujúcich 21 rokov, až pokiaľ zomrel. Ďalšie štyri roky nastala odmlka, pretože sa nenašiel žiaden vhodný kandidát, ktorý by nasledoval Vanvitelliovu prácu. Až v roku 1777 sa tejto funkcie chopil jeho syn Carlo, ktorý už s novým panovníkom vyjednal zjednodušenie pôvodných plánov a postupne vtlačili tomuto komplexu novú tvár. Z Caserta sa zároveň stal aj najväčší kráľovský palác na svete. Celý areál má veľkosť 120 hektárov a len samotný palác má dĺžku 247 a šírku 184 metrov.

 

38 kilometrov dlhý akvadukt

Bourbonovci výrazným spôsobom ovplyvnili vývoj regiónu okolo Neapolu. Obľubovali nové technológie a skúšali všetko moderné, čo mohlo vylepšiť ich obydlia. Zároveň popri tom často nezabúdali ani na svojich poddaných. Súčasťou paláca Caserta je aj obrovský park s fontánami. Ten potreboval na zavlažovanie veľké množstvo vody, ktorú nemohli získať nikde z jeho okolia. Preto sa rozhodli vybudovať 38 kilometrov dlhý akvadukt, ktorý prinášal vodu do ich rozsiahlej záhrady. Popri tom zároveň zabezpečili vlahu aj do všetkých fariem, ktoré sa nachádzali po ceste smerom k palácu. Jednou z nich bola aj Carditello, ktorá mala za úlohu pestovať potraviny primárne pre obyvateľov paláca a podľa Talianov práve tam prišli na prvý nápad upiecť jednoduchý slaný koláč, ktorý dnes poznáme ako pizzu a taktiež tam začali pripravovať špagety.

 

Schodisko, ktoré vás prevedie do rozprávkového sveta

Na exteriéri paláca dominuje barokový štýl. Interiér je zariadený a zdobený podľa niekoľkých iných smerov. Jednotlivé časti budovy majú podobu štyroch identických blokov, pričom uprostred každého je malá záhrada. Keď vojdete dnu cez hlavný vchod, hneď vás prekvapí majestátne schodisko, ktoré prechádza po oboch stranách rozľahlého priestoru. Všetko je zdobené mramorom a maľbami, tento priestor navyše strážia dve sochy sediacich levov. Odtiaľ sa už dostanete do priestorov komnát. V paláci Caserta sa nachádza dokopy 1200 miestností, pričom väčšinu z nich využívali priamo šľachtici. Tie sa rozprestierajú na piatich poschodiach. Najkrajším miestom je Alexandrova hala, kde majú strop zdobený nádhernou freskou zachytávajúcou život bývalých Rimanov. Jednotlivé súkromné miestnosti šľachticov sú ozdobené zlatými ornamentmi a nástennými maľbami. V kúpeľni sa nachádza vaňa s kohútikmi na teplú a studenú vodu. Išlo o prvú budovu v tomto kraji, ktorá sa mohla pochváliť týmto systémom.

 

Kaplnka, ktorú zničili počas útokov

Jednou z najkrajších miestností je kráľovská kaplnka, ktorú postavili v roku 1784. Prvá omša sa tam konala počas vianočných sviatkov. Postavená bola v neoklasickom štýle, má nádhernú mramorovú dlažbu a ornamentálne zdobenie. S touto časťou sa spája aj jedna smutná udalosť. V roku 1943 podnikli nepriateľské vojská útoky na palác, ale podarilo sa im zasiahnuť len svätostánok. Po zbombardovaní ho museli po skončení vojny kompletne zrekonštruovať. Pri jeho renovácii použili dobové fotografie, aby ho mohli postaviť v čo najvernejšej podobe.

 

Divadlo s vynikajúcou akustikou

Súčasťou palácového komplexu je divadlo, ktoré slúžilo šľachte na zábavu. Postavili ho podľa vzoru divadiel vo Versailles a Neapole. Zaujímavosťou je, že ako na jednom z prvých miest tam použili rozloženie hľadiska do tvaru podkovy, vďaka čomu zabezpečili vynikajúcu akustiku. Taktiež sa vyznačuje bohatým zdobením a nádhernými maľbami. Jeho výstavbu dokončili v roku 1756. Odvtedy tam hosťovalo niekoľko slávnych umelcov, ktorí svojimi výkonmi potešili členov kráľovského dvora.

 

Elegantné záhrady aj les na lov

Ďalšou nádhernou časťou komplexu je záhrada. Priamo oproti hlavnému vchodu je promenáda, uprostred ktorej sa nachádzajú veľké fontány. Park je rozdelený do niekoľkých častí. V jednej sú záhony s kvetmi, veľkú oblasť tvorí jednoduchý park so sochami a fontánami. Architekti sa rozhodli ponechať značnú časť v pôvodnom stave, takže sa môžete prejsť aj v divokom lese. Ten v minulosti využíval kráľ a jeho návštevy na poľovačky. V parku sa nachádza niekoľko ďalších menších stavieb, ktoré slúžili na voľnočasové aktivity pre panstvo a niektoré plnili úžitkovú úlohu. Kedysi tam sídlila aj malá fabrika na spracovanie hodvábu, z ktorého potom šili šaty pre členky monarchie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa