Ermitáž je srdcom Petrohradu: 20 zaujímavostí o najväčšej galérii v Rusku

2020-05-23 00:00:00 |   |    | 

Legendárna Ermitáž v Petrohrade patrí medzi najlepšie múzeá na svete. V jej expozícii figurujú tisíce vzácnych exponátov z celého sveta, ktoré mapujú bohaté dejiny umenia. Rozprestiera sa v šiestich budovách, ktoré pútajú pozornosť nádhernou architektúrou a precíznym zdobením fasády.



 

1. Ermitáž je najväčšou umeleckou galériou v Rusku a jednou z najväčších galérií na svete. V šiestich budovách je vyše tisíc miestností.

2. Prehliadku múzea si rozdeľte na niekoľko dní, pretože sa môžete tešiť na množstvo klenotov, ktoré ulahodia vašim očiam. Zároveň sa pripravte aj na poriadnu rozcvičku. Ak chcete prejsť všetkými miestnosťami tejto výstavy, zdoláte 22 kilometrov.

3. Časť tohto komplexu v minulosti slúžila ako sídlo cárov. Zimný palác, ktorý dnes patrí k vrcholom prehliadky, využívali čelní predstavitelia krajiny po dobu dvesto rokov a zároveň bol aj posledným cárskym palácom v Rusku. Jednotlivé miestnosti v tejto budove sú bohato zdobené a zariadené luxusným historickým nábytkom.

4. V Ermitáži sa nachádza najväčšia zbierka Rembrandtových obrazov mimo Holandska. Tomuto majstrovi venovali jednu samostatnú miestnosť, kde vystavujú až 24 jeho diel.

5. V skladoch tohto múzea žije vyše 70 mačiek. Čiastočne ide o tradíciu, keďže ich tam chovali už v časoch Kataríny Veľkej, ale tieto zvieratká majú zároveň aj praktický význam. Do týchto priestorov by sa mohli dostať myši, ktoré by poškodili vzácne obrazy. Preto mačky slúžia ako nenápadná armáda, ktorá chráni Ermitáž pred nájazdmi hlodavcov. Múzeum dokonca zamestnáva troch ľudí, ktorí sa starajú o pohodlie týchto domácich miláčikov.

6. Pomenovanie múzea je odvodené od francúzskeho slova l`ermitage, čo znamená pustovňa. V minulosti sa takto označovali tiež ľudia, ktorí žili osamelým pustovníckym životom.

7. V archívoch múzea sa nachádza množstvo vzácnych predmetov. Kvôli obmedzenému priestoru môžu len časť z nich zverejniť pre návštevníkov. V ich zbierke je napríklad vyše milión numizmatických kúskov, takmer 800 000 archeologických nálezov, 60 000 fotografií, 17 000 malieb, 300 mimoriadne cenných a raritných historických kníh a 12 000 sôch.

8. Výstavbu Zimného paláca iniciovala Alžbeta I., ktorá bola druhorodenou dcérou Petra Veľkého. I keď toto miesto veľmi milovala, nikdy sa jej ho nepodarilo uvidieť v plnej kráse, pretože zomrela pred jeho dokončením.

9. V roku 1837 postihol palác najväčší požiar v histórii Petrohradu. Na jeho uhasení pracovalo 20 000 vojakov, ale napriek tomu sa im nepodarilo zachrániť veľkú časť budovy. Tú sa im podarilo zrenovovať do dvoch rokov, ale už navždy prišli o množstvo vzácnych umeleckých diel. V čase požiaru sa v paláci nachádzalo tisíc zamestnancov, cár bol vtedy na predstavení v divadle.

10. V roku 1985 jeden z návštevníkov nezvratne poškodil vzácny obraz Danae od Rembrandta. Najprv sa spýtal strážnika, ktoré dielo v miestnosti je najcennejšie. Potom k nemu nenápadne prišiel a polial ho kyselinou.

11. Značnú časť umeleckých diel zabezpečila Katarína Veľká. Tá mala vo svojej zbierke obrazy od Rembrandta, Rubensa, aj Raffaela. V konečnom dôsledku obsahovala jej vzácna kolekcia napríklad 4000 malieb, 16 000 mincí a 38 000 kníh.

12. Súčasťou výstavy je takmer 3000 dôležitých dokumentov, v ktorých sú zaznamenané dejiny Ruska a dôležité spisy, ktoré definovali túto krajinu.

13. Celú zbierku múzea Ermitáž tvoria vyše tri milióny vzácnych umeleckých kúskov, ktoré pochádzajú nielen z Ruska, ale aj z Európy a Orientu. Najstaršie kúsky pochádzajú z doby kamennej.

14. V súčasnosti je exteriér jednotlivých budov namaľovaný smaragdovo zelenou a bielou farbou. Po prvýkrát na fasádu paláca použili svetložltú, potom to bol aj sýtožltý, sivý alebo červený odtieň. Každý z panovníkov sa snažil vzhľad zmeniť, aby tak presadil svoj vkus a odrazil trendy vtedajšej éry.

15. Jedna časť výstavy sa venuje textíliám a ich využitiu. Nachádza sa tam napríklad najstarší vlnený koberec alebo vzácny čínsky hodváb.

16. V roku 1945 Červená armáda po vstupe do Nemecka začala plieniť všetky historické budovy, odkiaľ okrem iného kradli vzácne historické diela. Tie potom ukryli do Ermitáže, kde zostali dlhý čas utajené. Až v roku 1994 neoficiálne potvrdili, že si pár vzácnych kúskov z rabovania ponechali vo svojej zbierke. Tie potom neskôr vystavili na špeciálnej výstave.

17. Od roku 2011 je Ermitáž oficiálnym štátnym múzeum, čo len donedávna nebolo samozrejmosťou. V roku 1991 podpísali deklaráciu, podľa ktorej bola majetkom všetkých občanov Ruska. Tú neskôr zmenili a výstavy aj s budovami prešli pod správu prezidenta, až z nich urobili verejnú kultúrnu inštitúciu.

18. Ak by ste chceli stráviť aspoň jednu minútu pri prezeraní si jedného predmetu z ich zbierky, potrebovali by ste dokopy 11 rokov, aby ste si mohli obzrieť každý jeden kúsok z rozsiahlej kolekcie.

19. V Zimnom paláci sa nachádzajú až dve tajné kaplnky. Jedna slúžila pre jeho obyvateľov a hostí, druhá sa nachádzala priamo pri cárovej spálni, aby sa mohol kedykoľvek počas dňa v pokoji pomodliť.

20. V roku 2006 vedenie múzea potvrdilo, že ich vykradla banda lupičov, ktorá si odniesla umelecké predmety v hodnote jeden a pol milióna dolárov. Našťastie sa väčšinu z nich podarilo nájsť ešte v tom istom roku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa