Najobávanejšia budova v britskej metropole: 20 zaujímavostí o Tower of London

2021-01-08 08:01:00 |   |    | 

Tower of London je jednou z hlavných a zároveň najstráženejších pamiatok v metropole Anglicka. Až dodnes sa tam totiž nachádzajú vzácne kráľovské klenoty a môžete si tiež pozrieť rôzne koruny a tiary, ktoré patrili predošlým panovníkom. Ak má kráľovná Alžbeta II. záujem použiť niektorú z nich, tak o jej uvoľnenie musí oficiálne požiadať.



 

1. Základy Tower of London postavili v roku 1066. Najprv plnila funkciu paláca a zároveň mala aj veľmi významnú obrannú funkciu. Patrila medzi neohroziteľné pevnosti, ktoré chránil dômyselný obranný systém.

2. Spodnú časť tohto komplexu využívali neskôr ako väzenie, určené pre významných ľudí, ktorých chceli mať neustále pod drobnohľadom. Kvôli tomu tam väznili napríklad Annu Boylenovú, lady Jane Grey, ktorá na týždeň zasadla na kráľovský trón a tiež deti Edwarda IV, pretože nechceli, aby sa po otcovej smrti dostali k moci.

3. Šľachta nechcela, aby sa na verejnosť dostali informácie o tom, ako väznia niektorých členov vlastnej rodiny. Preto odmietli nazývať Tower of London väzením. Namiesto toho popisovali jednu z dotyčných veží ako miesto, z ktorého nemôže nikto odísť a ani tam nemôže nikto vojsť a malo podľa nich slúžiť len na prevýchovu.

4. Pravdou bol však pravý opak a navyše táto veža skrývala aj veľmi smutné tajomstvá. Časom ju totiž premenili na mučiareň, kde neváhali použiť veľmi kruté praktiky. Preto začali mať ľudia z Tower of London strach a z diaľky sa tejto budove vyhýbali.

5. Toto oficiálne kráľovské sídlo má aj pár kurióznych obyvateľov. Medzi nimi je napríklad šesť havranov, ktoré si prisvojili jedno z malých nádvorí. Nikto nevie, ako sa tam tieto vtáky dostali a prečo tam zostali žiť aj ich ďalšie generácie. No hovorí sa, že ak by jedného dňa všetky opustili túto pamiatku, predznamenalo by to pád monarchie. O ich osobné blaho sa majú starať špeciálni strážcovia, ktorí ich kŕmia, čistia po nich a v prípade záujmu o nich porozprávajú aj návštevníkov.

6. Niektorých väzňov privádzali do Tower of London tajne. Preto na to využívali malé nenápadné vráta pri rieke Temža. K nim priplávali v noci na loďke a dotyčnú osobu potom rýchlo vtlačili dnu, aby ju mohli zatvoriť do bielej veže.

7. Práve tieto nepokojné duše sa vraj vo veži potulujú až dodnes. Preto túto pamiatku pokladajú za najstrašidelnejšie miesto v Londýne. Podľa viacerých svedectiev tam videli strašiť duchov predošlých panovníkov, ktorí sa len prechádzali pomedzi turistov alebo sa v noci túlali po chodbách. Pre tých nebojácnych návštevníkov sú pripravené aj špeciálne nočné tour.

8. V minulosti sa okolo hradieb nachádzala vodná priekopa. Teraz je už vypustená a na jej dno inštalovali takmer 900 000 umelých červených makov, ktoré predstavujú britské obete počas 2. svetovej vojny.

9. V interiéri sa v súčasnosti nachádza aj výstava dobových zbraní a brnení, ktoré v minulosti používali samotní panovníci a členovia kráľovského vojska.

10. Tower of London sa stala aj svedkom mnohých popráv. Keď totiž súd rozhodol o treste smrti nejakého zločinca, ten bol vykonaný do 48 hodín práve na námestí tesne pred hradom.

11. Toto miesto bolo neustále terčom záujmu rôznych rebelov. No kvôli mohutným hradným múrom a dôslednej stráži sa im nikdy nepodarilo dostať dnu. Potom však prišlo 14. storočie a s ním veľké protesty proti novým daniam. Keď sa rebeli dostali až pred hrad, kráľ sa s nimi dohodol na stretnutí. Práve v momente, keď vychádzal zo svojho sídla, sa dnu nahrnulo približne 400 rebelov, ktorí sa tak postarali o ojedinelé napadnutie tejto pamiatky.

12. Nórsky kráľ Hakon zaviedol veľmi kurióznu tradíciu. Ako prvý priniesol do Tower of London darček v podobe živého polárneho medveďa. Preto každá ďalšia návšteva so sebou doniesla nejaké iné zviera. No časom začali mať s nimi majitelia hradu problémy, preto ich presunuli do samostatnej ZOO.

13. Stráž hradu má na starosti kráľovská garda. Vojaci nemôžu počas celej služby prehovoriť a so svojim veliteľom vždy komunikujú iba šeptom a vo veľmi krátkych vetách.

14. Počas 2. svetovej vojny zasiahlo Tower of London bombardovanie, ktoré zničilo jednu z veží. Kvôli tomu ju museli v nasledujúcich rokoch podrobiť rozsiahlej rekonštrukcii, ale našťastie sa podarilo zachrániť aspoň pôvodné základy.

15. Aj Tower of London patrí medzi oficiálne sídla kráľovnej. I keď sa v strede nachádza domček určený priamo pre ňu, doposiaľ ho nikdy na podobné účely nevyužila.

16. Po obdobie 700 rokov sa každý deň a za každého počasia koná podvečer ceremónia menenia kľúčov. Počas nej si vojaci symbolicky odovzdávajú kľúče od Tower of London a ostatní im popri tom salutujú.

17. Už od stredoveku sa na tomto mieste ukrýva aj hlavná kráľovská koruna. Tá pozostáva z 2868 diamantov, 17 zafírov, 11 smaragdov, 5 rubínov a 273 perál.

18. O bezpečnosť klenotov sa stará kráľovská garda. Jej vojaci majú na sebe exkluzívne uniformy, pričom hodnota každej z nich je 7000 libier. Jej cena je tak vysoká preto, lebo je vyšívaná zlatom.

19. Verejnosť sa po prvýkrát dostala do priestorov Tower of London už v 17. storočí, keď panovníci prestali hrad využívať ako svoje hlavné sídlo.

20. Je veľmi ťažké určiť presnú hodnotu všetkých kráľovských klenotov, ktoré uvidíte na najviac stráženej výstave. Podľa odhadu by to malo byť okolo 20 miliárd libier, ale napriek tomu je historická hodnota niektorých z nich nevyčísliteľná.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa