Púchov

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Púchov



 

Púchov je okresné mesto na strednom Považí. Oblasť „Skalky“ bola intenzívne osídlená už v praveku, dokonca existuje pojem „púchovská kultúra“ na označenie vývoja v období rokov cca od 300 pred Kr. do 180 po Kr. Prvá písomná zmienka o Púchove pochádza z roku 1243, kedy kráľ Belo IV. vydal viacero darovacích listín. V jednej z nich sa spomína aj muž menom Puch, vlastník rovnomennej osady, založenej zrejme už okolo roku 1100.

V prvej polovici 17. storočia sa v meste usadili moravskí bratia a Púchov sa preslávil ich súkenníckymi výrobkami. Tradičnými remeslami bolo aj hrnčiarstvo a kníhtlač. Vďaka ich rozvoju a výhodnej zemepisnej polohe sa mesto stalo prirodzeným obchodným centrom oblasti. V roku 1649 mu kráľ Ferdinand udelil právo konať výkladné jarmoky a rozvoj napredoval. V roku 1761 pôsobilo v Púchove až 68 súkenníckych dielní.

Po neskoršom útlme došlo od druhej polovice 19. storočia k výraznému zlepšeniu pomerov vďaka vybudovaniu železnice a najmä vznikom výrobných závodov Syderolit a Syenit na výrobu škridlíc, prvej slovenskej továrne na odevy "Rolný" (dnešná Makyta) a nakoniec aj výrobne pneumatík (dnešný Matador, resp. Continental). V rokoch 2013 a 2014 vyhral Púchov anketu Najkrajšie mesto Slovenska.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Púchove

 

PARKOVANIE

Parkovanie je možné na vyhradených miestach, o ktorých informujú informačné tabule. Doba spoplatnenia je všeobecne v dňoch pondelok až piatok, v čase od 07:00 do 18:00 a v sobotu od 8:00 do 12:00. Za parkovanie na takýchto plochách je možne zaplatiť v automate, alebo prostredníctvom SMS správy zaslanej na krátke číslo 2200 v tvare PU (medzera) EČV (medzera) H, pričom PU je skratka pre označenie mesta Púchov, EČV je evidenčné číslo parkujúceho vozidla a H je doba parkovania. Cena za 1 hodinu je 0,70 EUR.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Púchove online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

              

Župný dom - barokovo-klasicistická budova z konca 18. storočia. Pôvodne bola využívaná ako soľný sklad a úrad. Dnes je sídlom Múzea púchovskej kultúry a nachádzajú sa v nej aj obradné a reprezentačné priestory mesta.

Pamätná fara - budova je z roku 1904 bola pôsobiskom slovenského básnika, buditeľa, evanjelického farára Vladimíra Roya a krátko tu býval aj Ján Amos Komenský.

Evanjelický kostol - bol postavený na mieste starého kostola v roku 1880 v neogotickomš týle. Vnútri je drevený renesančný oltár z roku 1643 z bývalej Marczibányiho kaplnky, ktorá už dnes neexistuje.

Katolícky kostol – bol postavený v renesančnom štýle na základoch staršieho kostola z 13. storočia a prešiel niekoľkými výraznými prestavbami. Dnes je vonkajšia architektúra moderná a veža má barokovo-klasicistický charakter. Najstaršou pamiatkou v kostole je malá plastika Piety z druhej polovice 17. storočia.

Baroková kaplnka Panny Márie – bola postavená na dnešnej Komenského ulici v roku 1746.

Socha svätého Jána Nepomuckého – v barokovom štýle je od roku 1733 je umiestnená na dnešnom Námestí slobody pred rímskokatolíckym kostolom.

Púchovská dielňa modrotlače - jedna z mála dochovaných dielní svojho druhu na Slovensku. V Púchove je od roku 1898 a od roku 1988 je areál dielne zapísaný ako "Nehnuteľná národná kultúrna pamiatka“.

Kaplnka Augustína Balogha - dvojvežová stavba z 2. polovice 19. storočia

Hrob baróna Hoenninga - na púchovskom cintoríne, kde spočíva nemecký archeológ, ktorý sa preslávil vykopávkami na Púchovskej skale.

 

VOĽNÝ ČAS

Cykloturistika - v okolí mesta sú tri upravené cyklotrasy. Č. 5313: Čelkova Lehota, križovatka cyklotrás – Ďurďové – Pružina, Chmelisko - Mojtín (13 km), č. 5314: Lúky – Lazy pod Makytou – Čertov – HOTEL - Portáš - Sedlo pod Malým Javorníkom (11km) a Vážska cyklomagistrála spájajúca Kysuce a Horné Považie so Stredným a Dolným Považím. Jej terajšia celková dĺžka je cca 167 km.

Plávanie - krytú plaváreň s bazénom 25 x 15 m a saunou v lete dopĺňa kúpalisko. K dispozícií je veľký plavecký bazén s rozmermi 50m x 22m a detský bazén s rozmermi 12,5m x 9 m. Pre verejnosť je k dispozícií trávnatá plocha na slnenie, detské ihrisko, fit-prvky, sociálne zariadenia, bufety s občerstvením a pre najmenších detský domček s hojdačkou, skákací hrad a trampolína. Návštevníci kúpaliska majú možnosť prenájmu slnečníka a ležadla.

Lyžovanie - v blízkosti Púchova je Lyžiarske stredisko Ski Čertov Javorníky (5 vlekov), Ski Mojtín (6 vlekov) a SKIPARK Dešná, vhodný najmä pre rodinnú lyžovačku alebo začiatočníkov.

 

PODUJATIA

Folklórny Púchov – koná sa v jednu z júnových nedieľ na pešej zóne. Vystúpeniam tanečných a speváckych súborov predchádza krojovaný sprievod mestom.

Púchovské kultúrne leto – séria zväčša víkendových podujatí, ktorá zahŕňa koncerty najrôznejších žánrov, divadelné predstavenia a i.

Oslavy oslobodenia mesta, Stavanie mája, Vatra oslobodenia - prelom apríla a mája patrí v Púchove zaujímavému „trojpodujatiu“. To začína na Pešej zóne oslavami oslobodenia mesta v kombinácii so Stavaním mája a po zotmení sa veselie presúva do miestnej časti Horné Kočkovce, kde vzbĺkne Vatra oslobodenia.

Púchovský jarmok - koná sa pravidelne tretiu septembrovú sobotu. Okrem predajných stánkov je súčasťou jarmoku aj pestrý kultúrny program a varenie medzinárodných polievok, na ktorom sa podieľajú hostia z družobných miest – Omska, Bobrujsku, Hlinska či Starej Pazovy.

Mikulášsky jarmok – v prvú decembrovú sobotu koná na pešej zóne druhý najobľúbenejší z púchovských jarmokov. O celodenný program sa starajú zväčša deti z materských a základných škôl, základnej umeleckej školy a centra voľného času.

Veľkonočný jarmok – koná sa na pešej zóne a hostí remeselníkov a predajcov z rôznych kútov Slovenska. Jarmočná ponuka je prispôsobená blížiacim sa veľkonočným sviatkom – zdobia sa tu kraslice, pletú korbáče a vynukujú medovníčky.

Fašiangy po Púchovsky - dvojgeneračné dvojdňové podujatie. V piatok alebo sobotu veselenie sa pre dospelých a v nedeľu (poslednú pred popolcovou stredou) Veľký detský karneval v maskách s pestrým programom. Fašiangový sprievod miestnych folkloristov a masiek, s tradičným koňom a vyzdobeným rebriňákom, sa presúva na pešiu zónu alebo k divadlu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Kaštieľ v Horovciach - je spolu s priľahlým parkom a Kaplnku svätého Jána Nepomuckého národnou kultúrnou pamiatkou. Prvé poschodie bolo postavené v roku 1312, druhé v roku 1594 v renesančnom slohu.

Lednické Rovne - ležia 10 km juhozápadne od Púchova.V roku 1892 tu založil Jozef Schreiber skláreň. Návštevníkov Lednických Rovní v prvom rade zaujme krásny barokový kaštieľ, zrekonštruovaný v roku 1860 v romantickom slohu, v ktorom sa v súčasnej dobe nachádza Slovenské sklárske múzeum. Okolo neho sa rozprestiera park s botanickou záhradou, v ktorom sa nachádzajú domáce aj cudzokrajné dreviny.

Kaštieľ v Mednom - bol postavený v druhej polovici 18. storočia v štýle klasicizmu. V priebehu 19. a 20. storočia bol prestavovaný. Pri kaštieli sa nachádza historický park a novogotické mauzóleum z 19. storočia.

Vodná nádrž Nosice - ponúka možnosť plavby výletnou loďou, je rajom rýb a vodných vtákov. Vytvorené sú podmienky pre kúpanie, člnkovanie, plachtenie, rybolov a iné športy. V okolí sa nachádza krásna príroda s viacerými zaujímavými turistickými cieľmi. Vodná nádrž priehrady

Kúpele Nimnica - najmladšie kúpele na Slovensku. V štyroch liečebných domoch sa liečia nešpecifické ochorenia dýchacích ciest a chorôb z poruchy látkovej výmeny. Atraktivitou je vodná nádrž Priehrady mládeže. Turistický chodník vedie na výhľadový vrch Holíš, pod ktorého úpätím je salaš.

Belušské Slatiny - rekreačné a turistické stredisko asi 10 km od Púchova. Tesne po prvej svetovej vojne tu vybudovali kúpele, kde sú celkovo tri zemito-sírnaté pramene na liečenie reumatických, vnútorných a kožných ochorení. V Belušských Slatinách sú možnosti na oddych a rekreáciu, čo umožňujú ubytovacie zariadenia s kompletnými službami.

Mojtín - horská obec leží v Zliechovskej hornatine asi 18 km východne od Púchova. V blízkosti obce bolo odkryté púchovské osídlenie z laténskej doby. Dnes sú v obci bohaté možnosti športového využitia, lyžiarske vleky a východisko na viacero turistických chodníkov.

Lysá pod Makytou - obec na styku Bielych Karpát a Javorníkmi v hornej časti Bielovodskej doliny, asi 14 km severozápadne od Púchova. Z obce vychádza značkovaná turistická trasa na 922 metrov vysoký vrch Makyta, ktorý dominuje celému okoliu.

Súľovské skaly - sa rozpínajú nad obcou Súľov-Hradná asi 10 kilometrov od Bytče. V súčasnosti im prináleží štatút národnej prírodnej rezervácie v rámci Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy. Na výmere 543 hektárov sa tu chráni jedinečný skalný reliéf s prislúchajúcou flórou a faunou.

Súľovský hrad - pochádza z prvej polovice 15.storočia. Situovaný je v masíve vrchu Roháč a tak sa aj kedysi volal. V dôsledku svojej strategickej polohy bol využívaný na pozorovanie a stráženie okolitých ciest, a to až do roku 1730. K zrúcanine vedie niekoľko turistických chodníkov a výstup nie je náročný. Cesta však vedie pomedzi skalné útesy, preto nie je celkom vhodný pre najmenšie deti.

Hlbocký vodopád - jedinečná prírodná atrakcia, ktorú mohli obdivovať aj diváci obľúbených rozprávok Perinbaba, Soľ nad zlato, Sokoliar Tomáš a Dúhenka.

Kotešová - obec s renesančným kaštieľom

Hričov - ruiny hradu ponúkajú nádherné a fascinujúce výhľady na Žilinskú kotlinu.

Manínska a Kostolecká tiesňava - unikátne skalné útvary v Strážovských vrchoch.

Beluša - významná obec s kostolom z 13. storočia.

Bytča - rozvinuté mesto s viacerými pamiatkami. K najvzácnejším patrí renesančný kaštieľ v centre mesta

Považská Bystrica - malebné mesto so zrúcaninou hradu a prírodnými krásami

Zrúcanina Považského hradu - z bývalej pýchy tohto regiónu zostali už iba ruiny. No napriek tomu ide o veľmi obľúbené miesto na vychádzku. Hrad bol postavený na začiatku 12. storočia a postupne sa rozrástol na jeden z významnejších hradov v okolí. Nakoniec mu bolo osudné 17. storočie, kedy bol zničený.

Trenčín - jedno z najvýznamnejších miest, ktorému dominuje majestátny hrad.

 

INTERNET

https://www.puchov.sk/

https://www.puchov.in/

http://www.visitpuchov.sk/sk

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste. Okrem aktuálneho diania tu nájdete tiež informácie o meste, jeho históriu, alebo fotogalériu. Pomôže vám tiež zorientovať sa vďaka prehľadnej mape ulíc so zobrazením úradov, inštitúcií, škôl a športovísk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa