Bytča

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Bytča



 

Mesto Bytča je zo severozápadu obklopené pohorím Javorníky a na juhovýchode ho zas lemujú Súľovské vrchy. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1234. O vyše sto rokov neskôr je už Bytča spomínaná ako mesto so samostatnou samosprávou. Počas 16. a začiatkom 17. storočia boli vďaka talianskemu architektovi Johanovi Kilianovi v meste populárne výstavby nových budov, čoho následkom bolo aj dokončenie renesančného kaštieľa a sobášneho paláca.

Ekonomický rozvoj mesta a jeho blízkeho okolia spočíval najmä v práci v oblasti poľnohospodárstva a remesiel, pričom najväčší rozkvet bol zaznamenaný práve v 17. storočí. V tejto dobe v Bytči existovalo viac ako 90 remeselníckych majstrov, ktorý mali pomerne široké zameranie, vďaka čomu sa zvyšoval aj počet obyvateľov. V druhej polovici 19. storočia mala Bytča dokonca vyššiu populáciu ako Žilina. Dnes má mesto vyše 11 tisíc obyvateľov.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Bytči

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Bytči online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kaštieľ - jedna z najdôležitejších a architektonicky najpôsobivejších feudálnych osád na Slovensku. Národnú kultúrnu pamiatku tvorí renesančný palác, tzv. Svadobný palác a hospodárske a obytné budovy. Pôvodne tu bol malý gotický hrad postavený v 13. storočí, v roku 1563 na jeho mieste postavili nový hrad. Stredom komplexu je štvorkrídlová budova zámku s arkádovým nádvorím, centrálnou vstupnou vežou a okrúhlymi vežami v rohoch. V hlavnej budove hradu sa nachádza Štátny regionálny archív a v Svadobnom paláci výstavný priestor múzea Považie.

Sobášny palác - je súčasťou zámockého areálu a patrí medzi najvýznamnejšie renesančné pamiatky v strednej Európe. V priestoroch paláca sú návštevníkom k dispozícii výstavy, ako napríklad stála vystáva venujúca sa histórii paláca – Uhorský palatín Juraj Thurzo.

Farský kostol - pochádza z druhej polovice 13. storočia a od svojho postavenia si prešiel niekoľkými úpravami. Najdôležitejšou bola renesančná prestavba na pokyn Thurzovcov a  baroková úprava interiéru.

Synagóga – ide o blokovú budovu v tzv. neorománskom štýle, ktorá je výsledkom stavebných aktivít židovskej náboženskej obce zo začiatku 20. storočia.

Kostol sv. Barbory - presný dátum stavby kostola nie je známy, odhaduje sa však na rok 1629. Výrazným architektonickým prvkom sú polkruhovito ukončené okná, členené náznakom jednoduchej kamennej kružby.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Súľovské skaly - sa rozpínajú nad obcou Súľov-Hradná asi 10 kilometrov od Bytče. V súčasnosti im prináleží štatút národnej prírodnej rezervácie v rámci Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy. Na výmere 543 hektárov sa tu chráni jedinečný skalný reliéf s prislúchajúcou flórou a faunou.

Súľovský hrad - pochádza z prvej polovice 15.storočia. Situovaný je v masíve vrchu Roháč a tak sa aj kedysi volal. V dôsledku svojej strategickej polohy bol využívaný na pozorovanie a stráženie okolitých ciest, a to až do roku 1730. K zrúcanine vedie niekoľko turistických chodníkov a výstup nie je náročný. Cesta však vedie pomedzi skalné útesy, preto nie je celkom vhodný pre najmenšie deti.

Hlbocký vodopád - jedinečná prírodná atrakcia, ktorú mohli obdivovať aj diváci obľúbených rozprávok Perinbaba, Soľ nad zlato, Sokoliar Tomáš a Dúhenka.

Kotešová - obec s renesančným kaštieľom

Žilina -  rozvinuté krajské mesto s nádhernou prírodou a historickým jadrom

Považská Bystrica - malebné mesto so zrúcaninou hradu a prírodnými krásami

Hričov - ruiny hradu ponúkajú nádherné a fascinujúce výhľady na Žilinskú kotlinu.

Termálne kúpalisko Stráňavy - sa nachádza 10 kilometrov od Žiliny v smere na Martin. Ponúka  relax v dvoch bazénoch. Pre plavcov je k dispozícii veľký plavecký bazén (50 x 23,5m). Deti sa výborne zabavia v detskom bazéne s rozmermi 12 x 8 m a hĺbkou 40 cm.

Rajec - je centrom Rajeckej doliny. Historické centrum mesta tvorí štvorcové námestie s budovami zo 16. až 19. storočia. Tam stojí aj najvýznamnejšia budova, renesančná radnica zo 16. storočia. K najvýznamnejším pamiatkam mesta patrí aj Kostol sv. Ladislava z prvej polovice 14. storočia.

Hrad Strečno - stojí na miernom brale nad obcou Strečno a Nezábudskou lúčkou má dobre zachovalý interiér, ktorý môžete navštíviť aj počas nočnej prehliadky so sprievodcom. Z hradu je nádherný výhľad na celé okolie.

Starhrad - známy aj ako Varínsky hrad, Warna či Owar sa nachádza na významnom mieste vo výške 475 m. n. m. rovno oproti Strečnianskemu hradu. Jeho história siaha do 13. storočia. Z hradného vrchu môžete obdivovať Domašínsky meander.

Domašínsky meander - je prírodnou pamiatkou. Vznikol postupným zarezávaním rieky Váh do dvíhajúceho sa malofatranského pohoria a dal vzniknúť tzv. Strečnianskemu priesmyku.

Jazda plťou popod Strečno - odvezte sa po Váhu popod skaly Margita a Besná a dva strečnianske hrady.

Hrad Lietava - bol postavený v poslednej štvrtine 13. storočia na východnom výbežku Súľovskej vrchoviny, asi 10 kilometrov od Žiliny. Z obce Lietava k nemu vedie kľukatá cestička pomedzi stromy a lúky, trvajúca menej ako hodinu.

Rajecké Teplice - moderné kúpele s termálnymi prameňmi.

Kúpele Nimnica - najmladšie kúpele na Slovensku. V štyroch liečebných domoch sa liečia nešpecifické ochorenia dýchacích ciest a chorôb z poruchy látkovej výmeny. Atraktivitou je vodná nádrž Priehrady mládeže. Turistický chodník vedie na výhľadový vrch Holíš, pod ktorého úpätím je salaš.

Manínska a Kostolecká tiesňava - unikátne skalné útvary v Strážovských vrchoch.

Beluša - významná obec s kostolom z 13. storočia.

Púchov - rozvinuté mesto s viacerými pamiatkami

 

INTERNET

http://www.bytca.sk/

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa