Bytča - mesto „na skok“ od Súľovských skál

2013-02-28 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Mesto leží na severozápade Slovenska, v Žilinskom kraji. Bytča patrí medzi menšie slovenské okresné mestá. Rozprestiera sa v Bytčianskej kotline a pri pravom brehu rieky Váh. Z prírodných krás sa v jej okolí nachádzajú Javorníky a Súľovské skaly.



Prvá písomná zmienka o tomto meste (terra Bycha) pochádza z roku 1234, kedy sa časť Bytče dostáva do rúk nitrianskeho biskupa Jakuba. V roku 1611 sa v Bytči konal súd nad pomocníkmi Alžbety Báthoryovej. Z historického hľadiska je dôležité, že v 18. storočí dochádza k preneseniu sídla pobočky Slovenského učeného tovarišstva z Veľkého Rovného práve sem do Bytče.

Najznámejšou pamiatkou, ktorá sa nachádza v meste, je Národná kultúrna pamiatka Bytčiansky zámok. Tvorí ho vlastný renesančný palác, niekoľko ďalších obytných a hospodárskych budov a Sobášny palác. Ten je známy najmä vďaka tomu, že si tu povedalo svoje „áno“ mnoho manželských párov. Je totiž atraktívnym miestom pre uzatváranie manželstva v širokom okolí mesta Bytča.

V rokoch 2008 - 2009 prešiel Sobášny palác komplexnou renováciou. Historické námestie tvorí mestskú pamiatkovú zónu, nachádza sa na ňom Rímskokatolícky kostol zasvätený Všetkým svätým. Námestie je tvaru štvorca a v minulosti plnilo funkciu trhu. Z pôvodných meštianskych domov sa dnes zachovali len kamenné pivnice s valenou klenbou.

Asi najväčším lákadlom pre turistov sú Súľovské skaly. Sú len niekoľko kilometrov od mesta Bytča a predstavujú nádherný výtvor prírody. Na relatívne malej ploche sa striedajú nádherné skalné veže, bralá, okná (geomorfologické útvary). Jedným z najznámejších je Gotická brána. Nachádzajú sa tu však aj dve jaskyne, jedna z nich je Prírodná pamiatka Šarkania diera a zrúcanina Súľovského hradu.

Územie je dotvorené pestrou a vzácnou faunou a flórou. Po celom území vedie vyznačený chodník s informačnými tabuľami. Trasa chodníka nie je náročná, preto je vhodná aj pre menej zdatných turistov. Nebezpečenstvo pre pohyb v tomto priestore predstavuje náhla zmena počasia - búrka. Vhodné je preto sledovať predpoveď počasia, ako aj vhodne sa obliecť a vystrojiť do každého počasia.

Ak chcete urobiť svojim deťom náučný výlet s prírodno-historickým charakterom, lokalita Bytče a Súľovských skál je na to veľmi vhodná. Vzájomná blízkosť Bytče a Súľovských skál priam predurčuje na návštevu oboch miest.

 

Zdroj/autor: wikipedia, bytca.sk, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa