Rajec: mestečko s bohatou históriou

2013-02-23 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Rajec je mestečko ležiace na severe Slovenska, v Žilinskom kraji. Patrí ako jediné na Slovensku medzi päť tzv. Brundtlandských miest v Európe. To znamená, že Rajec patrí medzi európske mestá, ktoré sa zaujímajú o životné prostredie a prírodné zdroje. Svoj ekonomický a sociálny rozvoj orientujú tak, aby neničili prírodu vôkol seba. Ich „udržateľný rozvoj je rozvoj, ktorý vyhovie potrebám súčasnosti bez zníženia možností budúcich generácií uspokojiť vlastné potreby.“



Mesto leží v Rajeckej kotline a preteká ním rieka Rajčianka. Rajec sa nachádza medzi Súľovskými vrchmi a Lúčanskou Malou Fatrou, preto má vynikajúcu východiskovú polohu na podnikanie túr do okolitej prírody.

Archeologické nálezy dokazujú, že Rajecká kotlina bola osídlená už v predhistorickom období. Prvá písomná zmienka o Rajci ako meste pochádza zo 14. storočia. Neskôr kráľ Matej II. oslobodil mešťanov mesta Rajec od platenia kráľovského mýta a miestneho poplatku v celej krajine. Túto listinu potvrdila v roku 1749 aj kráľovná Mária Terézia. Originál tejto listiny leží v Mestskom múzeu v Rajci a patrí k najvzácnejším exponátom.

Medzi pamätihodnosti mesta, ktoré sa určite oplatí navštíviť, patrí Mestské múzeum, ktorého budova pochádza zo 17. storočia a je zapísaná v Zozname národných kultúrnych pamiatok. V budove múzea sú umiestnené dve stále expozície - národopisná a prírodovedná. Ďalšou pamiatkou je Kostol sv. Ladislava, ktorý pochádza zo 14. storočia. Tento gotický kostol bol viackrát prestavaný a v súčasnosti má barokový interiér.

Renesančná radnica zo 16. storočia sa nachádza na Námestí SNP, dnes slúži ako obranná, koncertná a výstavná sieň. Na spomínanom námestí nájdete aj Trojičný stĺp z roku 1818. Stará fara pripomína pôsobenie Jozefa Tisa, prezidenta prvej Slovenskej republiky.

Najvhodnejší čas na návštevu mesta môže byť pre každého z vás rozličný. Ale ak patríte k športovým fanúšikom, určite navštívte Rajec počas druhej augustovej soboty. Vtedy sa tu totiž koná Rajecký maratón, ktorý je pre obyvateľov mestečka „dňom športu, kultúry, zábavy a oddychu.“

 

Zdroj/autor: wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa