Dubnica nad Váhom: v objatí Strážovských vrchov

2013-01-28 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Mesto leží na strednom Považí, v Ilavskej kotline. Nachádza sa v blízkosti miest Trenčín, Ilava a Trenčianske Teplice. V blízkosti Dubnice nad Váhom sa rozprestierajú Biele Karpaty a Strážovské vrchy.



História mesta sa písomne datuje od roku 1193 a to listinou Bela III. Ten ju neskôr daroval za zásluhy vojakovi Trenčianskeho hradu, Vratslavovi. Medzi najznámejšie a najstaršie historické pamiatky mesta patrí barokový kostol sv. Jakuba, ktorý je pravdepodobne z 13. storočia. Neskôr prešiel gotickou úpravou a po nej znova barokovou v roku 1754.

Ďalšou pamiatkou je ranobarokový kaštieľ zo 17. storočia, ktorý v sebe spája prvky baroka a renesancie. Vstupná brána má štvorhrannú vežu a v západnom krídle môžete nájsť kaplnku Nanebovzatia Panny Márie. Významnými pamiatkami sú aj renesančný kaštieľ, Stĺp hanby a rokokové súsošie sv. Jána Nepomuckého.

Ak hľadáte miesto pre chvíľu oddychu, navštívte Park J. B. Magina. Je akoby na to stvorený. Podobne ako ostatné pamiatky mesta, aj on má svoju históriu. Tá sa začala písať vybudovaním ranobarokového kaštieľa rodom Ilešháziovcov. Neskôr sa súčasťou parku vo francúzskom slohu stala oranžéria - bola to budova s drevenou konštrukciou a patrila medzi najstaršie produkčné oranžérie v strednej Európe. Dokonca sa z roku 1765 dochoval záznam o tom, ako bolo do Bratislavy odoslaných z úrody 735 citrónov a 29 pomarančov.

V parku nájdete ešte jednu pamiatku pripomínajúcu slávu kaštieľa z predošlých čias, ide o Grotu, skalné bludisko s vyhliadkovou vežou. V roku 2006 začalo mesto s rekonštrukciou vyhliadkovej veže, ktorá sa stala veľkým lákadlom pre turistov.

Z podujatí, ktoré by ste určite nemali premeškať, patria: Dubnický folklórny festival a atletický míting, známy nielen na Slovensku pod názvom Atletický most (Medzinárodný atletický míting EAA). Prvý ročník tohto prestížneho podujatia sa uskutočnil v roku 2003, tento rok to bude už 11. ročník. Hlavnou myšlienkou Atletického mostu je pritiahnuť atletickú špičku k nám, na Slovensko. Čo sa organizátorom takmer vždy aj podarí. Podujatie sa koná na záver augusta.

Mesto Dubnica nad Váhom nepatrí medzi veľké mestá Slovenska. Avšak svojou výnimočnosťou a jedinečnosťou sa medzi nimi určite nestratí. Má totiž aj výbornú geografickú polohu pre podnikanie výletov do okolia (Považie). Ak sa rozhodnete stráviť dovolenku tento rok na Slovensku, môže byť pre vás vhodnou destináciou.

 

Zdroj/autor: wikipedia, dubnica.sk, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa