Trenčín

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Trenčín



 

Trenčín leží v údolí rieky Váh na hranici Trenčianskej a Ilavskej kotliny. Územie bolo podľa archeologických objavov osídlené už v paleolite. V minulosti sa nazývalo Laugaricio a prvé zmienky sa objavujú už v roku 179, konkrétne v rímskom nápise na hradnej skale. Mesto v dnešnej podobe sa začalo formovať na začiatku 11. storočia. V roku 1241 ho spustošili mesto Tatári a k novému rozkvetu došlo koncom 13. storočia pod vládou Matúša Čáka Trenčianskeho. V období stredoveku získal Trenčín rôzne výsady a práva a v roku 1412 ho kráľ Žigmund povýšil na slobodné kráľovské mesto. V polovici 17. storočia sa Trenčín musel brániť pred útokmi Turkov a následne v roku 1790 bola požiarom zničená jedna z dominánt – Trenčiansky hrad, ktorý obnovili až začiatkom 20. storočia. V druhej polovici 19. storočia sa Trenčín vďaka výstavbe železnice a niekoľkých podnikov stal významným obchodným a priemyselným centrom stredného Považia, ktorým zostal dodnes.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Trenčíne

 

PARKOVANIE

V Trenčíne je možné zaparkovať na viacerých miestach, pričom sú všetky regulované pásma zložené z tzv. „zmiešaného parkovania“. To znamená, že každé parkovacie miesto môže využiť rovnako držiteľ parkovacej karty, ako aj vodič – napríklad turista, ktorý zaplatí iba jednorazové parkovné. Parkovanie je regulované v písmenami označených pásmach, v ktorých je dokopy vyznačených viac ako 4000 parkovacích miest:

Pásmo A (platené celoročne od 9.00 h do 24.00 h) - úzke centrum mesta

Pásmo B (platené v pracovných dňoch od 8.00 h do 18.00 h) - Námestie sv. Anny po ulicu K dolnej stanici

Pásmo C - lokalita Dolné mesto, Olbrachtova, Dlhé Hony (pri ZŠ Dlhé Hony)

Pásmo D - lokalita Dlhé Hony (časť) po Bezručovu a Cintorínsku

Pásmo G - Sihoť I po Gen. Viesta a parkoviská pri železničnej stanici

Pásmo H - Sihoť II od Gen. Viesta po Považskú

(pásma C, D, G a H sú platené v pracovných dňoch v čase od 0.00 h do 24.00, na parkoviskách označených ako „dlhodobé“, je parkovanie regulované v pracovných dňoch od 8.00 h do 16.00 h)

Pásmo F (platené v  pracovných dňoch v čase od 8.00 h do 16.00 h.) - Mládežnícka ulica, pri bývalej reštaurácii Koliba, oproti Mestskej športovej hale a Sokolovni

Platby je možné uhradiť platobnou kartou cez mobil s pripojením na internet, v automate alebo SMS správou. Ceny parkovanie sa pohybujú od 0,60 EUR (pásmo F) do 2 EUR (pásmo A) za hodinu.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Trenčíne online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Trenčiansky hrad - patrí k najrozsiahlejším v Európe. Jeho história siaha do 11. storočia, kedy pozostával z obytnej veže a rotundy, zvyšky ktorých možno vidieť na hornom nádvorí. Koncom 13. storočia sa hrad stal majetkom Matúša Čáka. Po požiari v roku 1790 hrad pustol a chátral, až rozsiahla rekonštrukcia umožnila sprístupniť jeho najcennejšie objekty. Dnešný areál vytvára súbor palácov a výrazná Matúšova veža, ktorá ponúka krásny výhľad na Považie.

Katov dom - pochádza z roku 1580 a v 17. storočí slúžil podľa ľudovej legendy aj ako väzenie. V súčasnosti si v ňom môžete prezrieť výstavu mestských mečov, pranierov, pút, replík stojanov, uniformy kapitána mestskej polície a zbraní mestských policajtov.

Mierové námestie - centrálne námestie Trenčína. Dominuje mu Kostol sv. Františka Xaverského a Morový stĺp Najsvätejšej Trojice z roku 1712.

Piaristický kostol sv. Františka Xaverského - patrí medzi najkrajšie sakrálne barokové pamiatky na Slovensku. Zaujímavá je najmä iluzívna maľba kupole nad chrámovou loďou.

Mestská veža - bola postavená ako súčasť mestského opevnenia pravdepodobne v 15. storočí. Mestská brána má gotickú vežu s lomeným gotickým oblúkom, 6 podlaží a výšku 32 metrov. Vstup na vežu je výťahom zo Sládkovičovej ulice, prípadne schodmi. Otvorená je denne od 10.00 do 18.00.

Farský kostol Narodenia Panny Márie - bol postavený v roku 1324. Spolu s karnerom, mestskou farou a zbrojnicou bol súčasťou mestského opevnenia, ktoré chránilo prístupovú cestu na hrad. Vytvárali spolu komplex Mariánskeho vŕšku tzv. Marienberg.

Rímsky nápis - jedinečný nápis z roku 179, keď rímske légie vedené Marcusom Aureliusom zimovali v osade a vymysleli názov Laugaricio. Je napísaný na hradnej skale a voľne prístupný z hotela Elizabeth.

Karner sv. Michala - jediná podstatne neporušená gotická stavba v meste mimo areálu hradu. Bol postavený v druhej tretine 15. storočia ako kostnica.

Synagóga - vybudovaná v roku 1913 podľa architektonického návrhu berlínskeho architekta Dr. Richarda Scheibnera patrí k najkrajším a najzaujímavejším dielam svojho druhu na Slovensku.

 

VOĽNÝ ČAS

Ostrov - obľúbené rekreačné miesto hneď vedľa centra mesta

Park M. R. Štefánika - spája centrum mesta so železničnou a autobusovou stanicou a poskytuje príjemné prostredie na prechádzky a posedenie.

Hrádza pozdĺž Váhu - je využívaná chodcami, cyklistami a korčuliarmi

Lesopark Brezina - vedie okolo juhovýchodu Trenčína, len dve minúty chôdze od centra mesta. Obsahuje množstvo veľmi pekných, tichých a bezpečných chodníkov vhodných aj na cykloturistiku.

Lanová dráha Tarzania - v lesoparku Brezina pozostáva z ľahšej a ťažšej trasy vo výške 5 až 10 metrov nad zemou.

Aktuálny kalendár udalostí v Trenčíne nájdete na https://visit.trencin.sk/podujatia/.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Hrad Beckov - z Trenčína sa sem ľahko dostanete dokonca aj na bicykli. Hrad je majestátnou pamiatkou, postavenou na vrchole 60 metrov vysokého skalného masívu nad obcou Beckov. Prvá písomná zmienka pochádza z éry panovania kráľa Bela III. Na prelome 11. a 12. storočia došlo ku kamennej prestavbe, vybudovaný bol horný hrad a severný palác. Počas 14. storočia sa ich zmocnil Matúš Čák Trenčiansky a celý komplex bol rozsiahle prestavaný.

Románsky kostolík sv. Jána Krstiteľa -  v Pominovci postavili podľa odborníkov pravdepodobne v druhej polovici 12. až prvej tretine 13. storočia. Je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí medzi tri najstaršie stavby v Trenčianskom kraji.

Čachtický hrad - bol postavený v 13. storočí. V tomto období hrad slúži ako jeden zo strážnych hradov stredného Váhu. (Ne)slávne ho preslávila grófka Alžbeta Báthoryová, ktorá tu žila koncom 16. a začiatkom 17. storočia. Podľa niektorých zdrojov nariadila zabiť 600 mladých panien a potom sa kúpala v ich krvi, pretože verila, že jej to zachová mladosť a krásu.

Trenčianske Teplice - sú známe svojimi liečebnými kúpeľnými zariadeniami využívajúcimi prírodnú termálnu sírovú vodu vyprodukovanú piatimi miestnymi prameňmi. Prvá zmienka o prameňoch sa objavila už v roku 1247. Kúpele sa špecializujú na liečbu a prevenciu ochorení pohybového aparátu, stavoch po operáciách a úrazoch, chronických reumatických ochorení, chorôb z povolania, ale aj ochorení z oblasti internej medicíny, gynekologické a kožné ochorenia vrátanie psoriázy

Skalka pri Trenčíne - najstaršie pútnické miesto na Slovensku. Malá Skalka je malý dvojvežový kostol postavený v románskom slohu. Prvá zmienka o tomto kostole pochádza z roku 1208, keď bola budova zasvätená sv. Benediktovi. Veľkú Skalku tvorí kláštor, malý kostol z roku 1224 a pôvodná jaskyňa pustovníkov, ktorá predstavuje najstaršiu prístupnú jaskyňu na Slovensku. Medzi Malou Skalkou a kláštorom vo Veľkej Skalke vedie aj náučný chodník lesom v dĺžke 2,2 kilometrov.

Vršatské bradlá - sú jednou z významných lokalít bradlového pásma Považia a nájdeme tu skameneliny amonitov a belemitov. Ležia nad obcou Vršatské Podhradie, ktorá patrila hradu Vršatec zo začiatku 14. storočia. Ak by ste dostali chuť na prechádzku, prípadne na menší výlet, môžete okrem hradu aboslovať tri náučné chodníky.

Piešťany - nádherné kúpeľné mesto s príjemnou atmosférou.

Haluzická tiesňava - vznikla vďaka činnosti miestneho potoka. Vytvorili v nej jednoduchý chodník, ktorý prechádza aj pár náročnejšími úsekmi s miernymi vyvýšeninami. Táto oblasť sa vyznačuje minimálnymi zásahmi človeka, vďaka čomu sa podarilo uchovať pôvodný les, ktorý vyzerá ako divočina.

 

INTERNET

https://trencin.sk/

https://www.tsk.sk/

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa